Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Postagalambok kezellése,ellátása

2020.01.08

 

Bevezető: A Postagalambtartásban széleskörű áttekintésre van szükség a Higiénia a Betegségeket, megelőzési kezeléseket illetően.

A megelőző kezeléseket, a részbeni betegségkezelő intézkedéseknél elsődlegesen is az úgynevezett természetes készítményeket kell előtérbe helyezni. Dr. Talabér Zsolt állatorvos " Külföldön nagyon sokan fordulnak el a modern készítményektől és próbálnak visszatérni a klasszikus módszerekhez." Ilyen szer pl. az

1,/ Almaecet: Az arany középutat figyelembe véve, ha minél több természetes készítményt használunk, pl. almaecetet vagy OREGÁNÓT , de ha szükséges, bátran vegyük elő az antibiotikumokat is és használjuk őket szakszerűen, ne essünk át a Ló másik oldalára. A házilag készített BIO almaecet a legjobb, de ami a kereskedelmi forgalomba kapható "élelmezési célra" 5 % -os töménységű almaecetet vásárolhatunk.

Adagolás: Ebből a készítményből cca. 5-6-ml.-t, vagyis egy jó teáskanálnyit adjunk minden liter ivóvízbe. Egész éven át, heti egy- két alkalommal alkalmazhatjuk ezt az itatást, nagy hőségben sűrűbben is. ( Itt kívánom megjegyezni, hogy a természetes CITROMLÉ - friss citromból kifacsart citromléről van szó, nem a tartósítószerrel ellátott készen vásárolt citromléről van szó) Néhány gyógyszer itatásakor, ilyen pl. a TETRACIKLIN származékok , kifejezetten előnyös az ivóvíz SAVANYÍTÁSA , mivel segíti a gyógyszer bélből való felszívódását. Ilyen kezelések alatt folyamatosan, de némileg kisebb adagban ( 3-4 ml/Liter) vízhez adjuk az almaecetet.

Mi is valójában az almaecet: milyen jótékony hatásai vannak? A természetes "BIO" almaecet erősíti az IMMUNRENDSZERT, mivel kiváló nyom- és mikroelemforrás. Az almaecet természetes szerves sav forrás. Különösen nagy melegben lehet jótékony hatásuk ui. a savas kémhatás, segíti az emésztést, a tápanyagok lebontását és felszívódását. Ez jelentős energia megtakarítást jelent.
Az almaecet savas kémhatása gátolja a SALMONELLÁK szaporodását. Nem túlzás azt állítani, hogy az almaecet életmentő szerepet is betölthet. Mint pl. Nagy melegben megemelkedik a galambok légzésszáma, ami hőségben extrém, mértékig fokozódhat: a galambok tátott csőrrel lihegnek. A felfokozott légcsere miatt több szén-dioxid távozik a szervezetből, mint normálisan, és savveszteséget okoz. Ennek következtében a szervezet és mindenekelőtt a vér kémhatása lúgos irányba tolódik el. (Légzés alkalózis )
Ez a folyamat gyorsan végbemehet: először rossz közérzet, szédülés, majd hányinger, tovább súlyosbodva hirtelen elhullást is okozhat. Emésztési zavarokat is okozhat.
Nagy melegben minden lehetősége megvan tehát annak, hogy paratyphusos megbetegedések lobbanjanak fel az állományban. Egyszerű almaecetes vízsavanyítással mindennek a legtöbbször sikeresen elejét vehetjük.

Az almaecet segíti a ZSÍRÉGETÉST is. Gyorsabban megszabadíthatjuk versenygalambjainkat a pihenő alatt rájuk rakódott fölös mennyiségtől. Az almaecet nem utolsó sorban fertőtleníti az itatókat is kismértékben, vagyis gátolja a SALMONELLÁK elszaporodását.
VIGYÁZAT!!! mert az almaecet túladagolható is.

2,/ Oregánó olaj:

Az oregánót az ókori GÖRÖGÖK már ötezer évvel ezelőtt gyógynövényként használták csíraölő tulajdonságai miatt.

Az oregánóból hidegsajtolással nyert olaj igen gazdag aktív hatóanyagban. Többek között carvacolt, thymolt és különböző flavoniodokat tartalmaz.
A carvacol és a thymol a fenolokhoz tartoznak erős CSÍRAÖLŐ, gyulladáscsökentő és fájdalomcsillapító hatással birnak.
Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az oregano és olaja sokféle mikroorganizmus ellen hatékony. Aktív anyagai többfajta baktériumot képesek elpusztítani, pl. megölik a legtöbb staphylococcust és streptococcust, amelyek a galamboknál elsősorban LÉGÚTI megbetegedéseket okoznak.

Hatásosak a salmonella és a coli baktériumok ellen is. Használhatjuk az oreganot a coccidiozis megelőzésére vagy gyógyítására , illetve gyógyításkor a terápia kiegészítésére. Gombás fertőzöttség esetén is jó szolgálatot tehet az oregano olaj, mivel hatóanyagai gátolják sok gombafaj szaporodását, így a CANDIDA, az ASPERGILLUS és más kórokozó fajok terjesztését a galamb szervezetén belül. Érdemes megjegyezni, hogy az élesztőgombákra is gátló hatással van.
Az oreganoban található illóolajok és egyéb hatóanyagok segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert, valamint megkötik a szabadgyököket, amelyek a sejtek gyors öregedését, pusztulását, sokszor elrákosodását okozzák.
Elmondhatjuk, hogy az oregano olaja az egész szervezetet erősíti!!!
A klasszikus hozamfokozókat elsősorban az antibiotikumokat váltották le vele.

A galambtartásban is tapasztalhatjuk, hogy az oregano az antibiotikumos kezelések jó részét fölöslegessé teszi: rendszeres használata megelőzi számos betegség kialakulását, illetve a bekövetkezett megbetegedések gyógyítása gyorsabb és sikeresebb, ha a terápián a megszokott készítmények mellett helyet kap az oregano is. Vigyázni kell, nehogy túladagoljuk, mert pusztítja a hasznos bélflórát, irritálja a bélfalat, és gyulladást okozhat. Használatuk után hasznos a bélflóra megújítása valamilyen gyári probiotikummal vagy Kefir (Kaukázusi Kefir a legjobb)

3,/ Gyógynövény kivonatok, teák:

A gyógynövénykivonatoknak, eszenciáknak és teáknak éppen az az egyik legnagyobb előnyük, hogy az a fajta rezisztencia, amely az antibiotikumok esetében már hatalmas méreteket öltött, gyakorlatilag nem alakulhat ki. Ennek köszönhető, hogy e hatóanyagok más módon támadják a baktériumokat, mint azt az antibiotikumok teszik. További előnyük az antibiotikumokkal szemben, hogy aktív anyagai nemcsak a baktériumok ellen hatnak, hanem ritkítják coccidiumokat és gombákat is. Ezért gombás fertőzöttség esetén is adható pl. (Candida, Aspergillus )

Az is előnyös, hogy a gyógynövények, bár jelentős csíraölő hatással rendelkeznek, nem teszik sterillé a galamb szervezetét, hagynak némi munkát az immunrendszernek is.
Alkalmazásukkal az antibiotikumok és hasonló gyógyszerek (pl. trichomonadosis vagy coccidiosis elleni szerek) megelőző használata legtöbbször el is hagyható.

4,/ Antibiotikumok, rezisztencia:

Akik évente legalább egy- két alkalommal baktérium tenyésztés alapján választják ki a legmegfelelőbb antibiotikumot a pároztatás előtt célzott antibiotikumos tisztítókezelésnek, vetik alá állományukat annak sokkal kevesebb baja lesz az adott tenyész évben a szalmonellával és a collival.
Márpedig, ha e két betegséget sikerül visszaszorítani, akkor hatalmas lépést teszünk dúcunk stabil egészségi állapota felé.
Régebben a clorocid "humán" drazsét használták a galambok gyógyítására, mely igen eredményes volt (széles hatású antibiotikum) érzékeny iránta többek között a szalmonella, a coli, a mikoplazma, a strepcococus, a haemophilus és a clamydia is. Helyette forgalomba került galambok számára

 

A,/ Tabernil Anti- stressz

Készítmény 20 és 100 ml.-es folyékony kiszerelésben előnye, hogy a klórfenikolon kívűl furaltadon nevű baktériumellenes hatóanyagot is tartalmaz, valamint A, C, és K vitamínokat.
Megelőzési adagolás: 4-5 ml./Liter ivóvíz 3-5. napon keresztül adagolható.
Gyógykezelési adagolás: 8-10.ml./Liter ivóvíz 3-5. napon keresztül.
Egyedi kezelési adag, megelőzés: 2 x 3 szor 2 x 5 csepp 3-5. napon keresztül. (tisztítókezelés)
A Tabernil Anti -stressz segíti a stresszállapotok leküzdését, visszaszorítja a kórokozók elszaporodását.
Kiválóan alkalmazható stresszel járó folyamatok alatt, hogy galamb szervezetében addig megbúvó, ám a stressz miatt szaporodásnak induló kórokozókat megállítsuk vele. Már kialakult megbetegedések esetén is jól alkalmazható: a klóramfenicol eleve erős és széles hatású antibiotikum, és mivel az utóbbi években nem használták, ezért valószínűleg REZISZTENCIÁVAL SEM KELL SZÁMOLNUNK ELLENE. A furaltadonnal való kombinálása tovább erősíti a hatását.
A klóramfenikol erős szer, ezért ne használjuk egyfolytában ( 5 ) öt napnál tovább, de ( 3 ) három napnál rövidebb ideig sem, és túl gyakran a galamboknál.

B,/ Tabernil Gentamicin:

A GENTAMICIN jól használható hasmenések esetében. Többször megtapasztalták, hogy egy-egy bélsárminta baktériumtenyészetét vizsgálva a galamb ürülékében talált szalmonellára a gentamicin volt leginkább hatásos antibiotikum.
A gentamicin nem képes felszívódni a bélcsatornából, ezért itatásos formában nem terheli meg a galamb szervezetét. Ha a bélgyulladást okozó coli és salmonella törzsek még nem szaporodtak tovább a bélből, illetve megelőzés a cél, a gentamicin jó választás lehet.

A Tabernil Gentamicin nevű készítmény, folyékony, 20. ml.-es kiszerelésben.
Ez a forma rendkívül alkalmassá teszi egyedi kezelésekre, amilyeneket a karanténban vagy az elkülönítőben kell alkalmaznunk. Jól használható, pl. arra a célra, hogy az újonnan beszerzett és a karanténban tett galambnak illetve az állománynak tisztítókezelésként adjuk, és így megszüntessük a bélüregben megbúvó salmonellák hordozását.
Adagolás ivóvízben: 5.ml./Liter ivóvíz 3-5. napon keresztül.
Egyedi kezelés: 2-3. csepp/ galamb naponta 3-5 napon keresztül.
Ilyen erős antibiotikum után azonnal probiotikumot kell adni (pl. Kaukázusi KEFIR)

C,/ Tabernil Total

Amennyiben az egész állományt (tényész-állományt) le kell oltani pl paratyphusz, Salmonella stb., hogy megközelítőleg azonos immunállapotú egyedek legyenek a dúcban. Ha a tényész-állományunkat oltottuk, akkor érdemes a fiatalokat a lehető legkorábban oltani.
A rendszeresen oltott ( Paratyphus, Salmonella, Himlő, Herpesvírus ) állományokban nem szokott gond lenni ,mert az oltott szülőpárok fiókái stabil szik immunitással rendelkeznek.
A fiatalokat (törzsállományt) nagyon ajánlott immunerősítők árnyékában vakcinázni.
A Tabernil Total egyedileg is adható készítmény, ami 20.ml. 100. ml.-es kiszerelésben kapható.
Adagja vakcinázás előtt és után: 0,50.kg. galamb/ 10. csepp hígítás után a galamb csőrébe adunk, itatunk.
A készítmény tíz különböző vitamint tartalmaz, és ami nagyon fontos májvédő anyagot is.
Ezek erősítik a fiatalok és a törzsállomány immunrendszerét és támogatják a májműködését, segítenek átvészelni az oltási procedúra, okozta stresszt, és az oltóanyag okozta májmegterhelést. Kisebb negatív oltási reakció és magasabb fokú immunitás érhető el így.

D./ Tabernil Canto:

A készítmény többek között egy hím nemi hormont tesztoszteront tartalmaz.
Ezen hormont ivarérettség után a hímek idős korukig termelik.
Egészséges idős hím termékenyítését kívánjuk, meghosszabbítani a pároztatás előtt néhány nappal meg kell kezdeni a kezelést.
Adagolás: 2x 15.csepp szájon át. A párosítás lecsengése után csökkenteni az adagot napi 5.cs.
A tesztoszteron-készítmény sok országban doppinglistán szerepel. Versenygalambnak nem adható a szer. A tesztoszteron rövidtávon károsan befolyásolja a versenyteljesítményt. Mellékhatásként víz- és só visszatartást okoz, tehát a versenygalambot elnehezíti.

5,/ Megelőző vakcinázások:

Megelőző vakcinázások alkalmával több betegség ellen/ ill. elleni vakcinát használunk.

Salmonella elleni vakcina
Paramyxo elleni vakcina
Herpes vírus elleni vakcina
Galamb himlő elleni vakcina.

 

A,/ Salmonella elleni vakcina:

Melyet a Picollo-Dúc állományának vakcinázásánál alkalmaztunk
2005. November. COLOMBOVAC Ds. 0,2 ml./galamb
Az eddigi szakirodalmi adatok alapján a legjobb Salmonella elleni vakcina

"NOBILIS SALENVAC-T "
amely UTRECH-ben Nemzetközi Innovációs Díjat nyert.
Ezen vakcina a Világon elsőként gyártott vakcina, amely egyszerre TÖBB TÖRZSET is TARTALMAZ.
Ilyenek: S.thypimurium ( galamb esetén a legtöbb problémát ez okozza )
S.enteritidis ( galambokban egyre többször jelentkezik )

Főleg az IRP.-tech. Módszerével gyártott és a legfontosabb, hogy a vakcina minden olyan Gr. Baktérium ellen részleges kereszt-védettséggel bir, amely termel egy bizonyos IRP. ( vaskötő ) fehérjét.

Ilyenek lehetnek: E.coli ( adenocoli társfertőzés )
PSEUDOMONAS
KLEBSIELLA
PASTEURELLA stb. amely számottevő LÉGZŐSZERVI és EMÉSZTŐSZERVI megbetegedés előidézői.
Igen hatásos készítmény még az INAKTIVÁLT készítmény vagy élő készítmény ( ZOOSAL-T COLOMBOVAC Paratyphus )

 

B,/Paramyxo elleni vakcina:

C,/Herpes vírus elleni vakcina:
A Picollo-Dúc állományának vakcinázásánál alkalmaztuk:
2006.Január. 8.-án Pharmavac Columbi 2.
És 2006. február.5.-én.
amely a Paramyxo és Herpes vírus ellen ad védettséget. ( két komponenses vakcina )
A Paramyxo elleni vakcinát 2005. Július. ( Paramyxo P 201. -az olajos vakcinák oltási reakciót váltanak ki-) ban alkalmaztuk a fiatal állomány kezelése kapcsán.

D,/ Galamb himlő elleni vakcina:
A galamb vírus elleni védekezésnél két fajta galamb himlő elleni vakcinát használunk:
NOBILIS PIEGON POX (toll tüszőbe dörzsölés )
COLOMBOVAC PMV/ POX ( comb bőre alá adagolva )

6,/Vakon történő kezelések:

Ezen azt értjük, hogy a kezelést előzetes rezisztenciavizsgálat nélkül végezzük a kezeléseket vakcinázásokat.
Ha a bélből felszívódó antibiotikumok közül választunk, megfelelő gyógyszert,(ha már jelentkeztek az izületgyulladásos tünetek) egy bélből fel nem szívódó nem megfelelő antibiotikum nem éri utol, a SALMONELLÁKAT minden eldugott helyen ha azt szájon át adjuk.
Tehát. Egy vak kezeléskor jól felszívódó és jó salmonella-ellenes hatású antibiotikumot válasszunk !
Ilyenek pl.: az ENTROFLOXACIN vagy az ( esetleg klavulánsavas) amoxicillin. Ezek általában jól hatnak a SALMONELLAKRA.
Sokszor csak olyan szer adódik hatásosnak,ami nem szívódik fel szájon átadva. ( Streptomicin, spectinomicin, neomicin, kolisztin, gentamicin )
Ma már számos olyan injekciós készítmény van,amely nemcsak lökésszerüen hat, de egyszeri oltással a hatékony vérszintet akár 3-4. napig is biztosítják.
Ilyenek pl.: egyes penicillin , streptomicin, oxitetraciklin, doxiciklin, amoxicillin hatóanyagú készítmények.
Súlyos paratyphusos ( Salmonella ) megbetegedés esetén, a szükséges 10-14. napos kezelési időt feltételezve, legalább háromszor-négyszer kell velük oltani a galambokat.
Az úgynevezett vak kezelés formájában kezelt galambok- (Ornithosis) at harmincnapos kezelésben kell részesíteni (Doxyciklines kúrát kell alkalmazni) mert az Ornithosist okozó chamidiáktól csak így szabadíthatjuk meg a galambok szervezetét. Doxiciklin helyett a
Doxivet 250.ml.-es folyékony kiszerelés igen jó választás lehet.
Az állományban fellépő ornitosist mindenképpen kezelni kell, mert a betegség a galambokra és az emberre is fertőző.
Legeredményesebb állománykezelést végzünk, ha legalább egy hónapig folyamatosan adagoljuk az antibiotikumot. Ha nincs ellenjavallata, doxiciklint adjunk folyamatosan. Ne felejtsünk el az ivóvízbe almaecetet is tenni, mert akkor sokkal jobb hasznosulásra számíthatunk.
Az antibiotikumos kezelés után probiotikumot és KAUKÁZUSI KEFIRT a d a g o l u n k az ivóvízbe.

7,/Belső és Külső paraziták:

Külső és belső Paraziták ellen a teljes állományt ( 3 ) azaz három havonként kezelni kell!!
Készítmény kiválasztása: Általában kerülni kell az off label használatot, olyan gyógyszert kell keresni, amely a galambokra van törzskönyvezve.
Ilyenek: Az ivermectin származékok - Light SH-Ivermectin spot on.
Az Sh-Ivermectin spot on nál nem árt, ha odafigyelünk néhány fontos körülményre.
Ez a készítmény széles hatású parazitaellenes szer, amit külsőleg, a szabad bőrfelületre ( és nem a tollazatra) cseppentve alkalmazunk. A hatóanyag eloszlik a galamb testfelületén és kiirtja a külső parazitákat és a belsőket is részben/teljes egésszében ( off label)
Belsőleg is alkalmazhatjuk, hatásos: több bélféregfajtára orsóféreg
Hajszálférgek csoportjára
Nem hatásos: a galandférgekre
Hatásos a légcsőférgekre
És a légzsákatkákra

Új készítmények: Tabernil tolltetű elleni spray

Tabernil tolltetű elleni por

Fontos: 4-5. naponkénti kezelés szükséges a környezet parazitamentességének eléréséig. (poros kezelés és spray kezelés esetén)

 

A,/ Trichomonadosis - hexamitosis

Egysejtű parazita (nem baktérium!): Miután egysejtű parazita ezért nem érzékeny az antibiotikumokra csak a nitro-imidazol származékok hatnak rá.
Azokban a hasmenéses esetekben, amelyek nem gyógyulnak, sőt rosszabbodnak az antibiotikumos kezelésekre, sokszor trichomonasok okozzák a bajt.
A Trichhomonadosis speciális járványtanú, nehezen leküzdhető betegség.
Ellene védekezni egyszerűbb mint gyógyítani ! (legalább évente kétszer- háromszor preventív kezelésbe kell részesíteni az állományt)

B,/ Hexamiták:

A hexamitosis nevű betegség kórokozója: a hexamita ostoros egysejtű parazita. Alakra hasonló a ságagomb betegség okozóihoz.
A Trichomonosishoz hasonlóan a hexamiták is a galamb emésztő rendszerében élnek.

Bélsár útján terjednek az ürülékkel kikerülő kórokozó azonnal fertőzőképes, azonban a külvilágban hamar elpusztulnak.
Jellemzően elsődlegesen is fiatal korban, a választás utáni 1-2 hónapban jelentkezik a betegség. Az adenovírus I típusa okozta betegségtől eltérően a hasmenést nem kíséri hányás.
A hexamitákra ugyanazok a gyógyszerek hatnak, mint a trichomonasokra, vagy is a nitroimadizol- származékok.
A különböző hatóanyagokat azonban tovább vagy jóval tovább kell adagolnunk ahhoz, hogy a galamb szervezete megszabadulhasson tőlük.
Ha azt akarjuk, hogy a dúcunk mentesüljön a hexamitáktól, akkor az állomány minden egyedét egy időben kell kezelnünk.
A kezelés alatt, valamint egy-két napig utána az ürüléket minél gyakrabban el kell távolítani a dúcból.
Az olyan hasmenés, amely az antibiotikumos kezelésekre nem reagál, a trichomonasok ellen használt szerek hosszabb adagolására viszont igen, felébresztheti a gyanúnkat, hogy hexamitosissal állunk szemben. Ilyenkor érdemes egy egyszerű laborvizsgálatot végezni.

8,/ Jód és Aminósavak:

A jód egy nem fémes elem, a természetben kis mennyiségben található meg. Az állati szervezetnek feltétlenül szüksége van bizonyos mennyiségű jódra. A vedlés hormon termeléséhez is szükséges, de a tollazat anyagához is viszonylag nagy mennyiségben kell. Ezért az elégséges jód bevitelre nagy gondot kell fordítanunk.
Ha a galamb szervezetének jódigényét nem elégítjük ki a vedlés idején, akkor az biztosan tollképződési zavarokhoz vezet.
Adjunk ezért ilyenkor jódos készítményeket, vagy egyszerűen csepegtessünk a fertőtlenítéshez használt jódtartalmú Betandinból egy keveset rendszeresen az ivóvízbe kb. 10- 20. cseppet heti 1-2 alkalommal.
Vigyázat a jód túladagolható és mérgezést okozhat!!!

A,/ Aminósavak:

A madártollnak igen magas a fehérjetartalma,ezért a vedlési,tollnövekedés időszakában tökéletes aminosav-ellátásról kell gondoskodnunk.
Az állományszintű vitamin-aminosavadagolás mellett kiegészítő egyedi kezelésére jól használhatunk speciális, a vedlés támogatására való készítményeket.
Ilyen készítmények a Tabernil Muda
Olyankor alkalmazzuk, ha rendellenessé válik a vedlés. Így pl. vírusos (elsősorban CIRCOVÍRUS) illetve perazitás fertőzöttség esetén, erős stresszhelyzetben, különböző eredetű emésztési-felszívódási zavarok alatt.
Megelőző használata is ajánlott olyan galambok esetében,amelyek vedlésével gondok voltak az előző évben.
Adagolás: kétszer 15. napos kezelés 5. napos szünetet tartva, elejét vehetjük a tollazati hibák kialakulásának.
Verseny -, illetve kiállítási időszakban is jól használható, mert erősíti a meglévő tollazatot.
Ha a bekosarazási- szállítási procedúrák után a szokásosnál több GÖRBÜLT, sérült tollú madarat találunk, akkor az általában a tollazat anyagának nem tökéletes voltát jelzi.
Ilyenkor mindenképpen javasolt a tollregeneráló készítmények használata a vedlési időszakon kívül is.
Némely hormon a vedlési hormonnal ellentétben kifejezetten gátolja a vedlési folyamatot.
Ilyen hormonok jellemzően a KORTIZONOK, amelyeket némelyek versenyteljesítmény fokozása céljából is megpróbálnak alkalmazni.
A kortizon gátolja a vedlés lezajlását, ezért annak időtartalma kitolódik. Igaz, hogy ez a régi tollazat megtartása miatt előnyös lehet.
Ha a vedlés, illetve az új tollazat kialakulásának idején a galambélősködőkkel terhelt, és/ vagy nem biztosítunk jód és aminosav ellátást, egy év távlatára eleve lemondhatunk a jó teljesítményről.
A megfelelő tápanyagellátás mellett ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb stressz érje ez idő alatt a galambokat, mert a stressz okozta hormonális zavarok ugyancsak káros hatással, vannak a vedlésre.

9,/ Árpa:

Az árpát Tibeti eredetűnek tartják. A tavaszi árpa kisebb szemű, gömbölyűbb formájú, és könnyebben emészthető, mint az őszi árpa. Az árpa igen jó beltartalmi értékkel bír, igaz, magjában kevés a zsír és viszonylag alacsony szénhidrátot tartalmaz. Viszont igen értékes ásványi anyagokat, elsősorban mikro- és nyomelemeket tartalmaz. Kiemelkedő mennyiségben hordozza a különböző B vitaminokat . a zsíroldékony vitaminok dolgában már rosszabbul áll, az E vitamin kivételével alig tartalmazza ezeket. Igen gazdag egy béta-glükan nevű vegyületben, ami többek között erősíti az immunrendszert, csökkenti a vér koleszterin szintjét, védi a keringési rendszert. (a sok B vitamin mellett béta- glükan tartalma miatt magyarázható az egészségre gyakorolt jótékony hatása.
Az árpaszem sok rostot tartalmaz. Sokszor kifejezetten a- gyomor,bélcsatornára- gyakorolt kedvező, mondhatjuk gyógyhatása miatt, kell etetni.
Az árpát más állatfajoknál is gyakran használják diétás takarmányként bélgyulladás eset- én.
Az árpa fontos anyagokkal látja el a szervezetet, erősíti az immunrendszert.
Tápanyagai elősegítik a hasznos baktériumok elszaporodását a béltartalomban, ezért, mint probiotikum is értékes.
Nyákképző anyagai finoman bevonják, nyugtatják a bélfal nyálkahártyáját, közvetlen gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Enyhébb hasmenéseket önmagában is gyógyít.

10, / Járványvédelem:

A legtöbb fertőző betegség átvihető egyik dúcból a másikba, egyik udvarból a másikba beteg galambok közreműködése nélkül is, leginkább a cipőre ragadt bélsár "segítségével"
A cipőnk talpán nemcsak idegen dúcból hurcolunk be kórokozókat, hanem az utcáról is.
Másokat sem szabadna csak úgy beengedni dúcunkba, hogy a látogató (mondjuk épp az állatorvos), akinek belülről is meg akarjuk mutatni a dúcot, használja a lábfertőtlenítőt, ha van a dúc előtt. Ha nincs, akkor húzzon a látogató nyloncsizmát!!!
Kórokozókat nem csak idegen galambokkal vihetünk be a dúcba, saját magunk éppúgy be tudjuk hurcolni azokat, akárcsak vendégeink.
Hatásos eszközök a lábtörlő, lábfertőtlenítő, kézmosó, eldobható cipőfólia és kesztyű.

11,/ Szem/ szemek sérülései:

a,/ Mechanikai sérülések:
Ha csak az egyik szem sérült, azt okozhatja mechanikai sérülés (ütés, beütés, szúrás, stb.)
b,/ Kémiai sérülések:
Maróanyag szembe kerülése (töményebb hypós oldat vagy tömény almaecet, okozhat, pl.
Kötőhártya gyulladást.

c,/ Idegen test:
A szembe kerülhet idegen test, mely könnyezést okoz, de pislogással általában kikerül a szemből

d,/ Ornithosis:
A chlamydiák előszeretettel fertőzik a galambokat a szem szövetein keresztül. Maga a fertőzés viszonylag gyakori a galambokban .Megfelelő kezeléssel gyógyítható.

e,/ Egyéb baktériumok:
A streptococcusok okozta kötőhártya gyulladás melléktünetként viszonylag gyakori. Az elváltozások általában - helyi - szemcseppes kezelésre gyorsan gyógyul.

f,/ Microphtalamus:
A szemgolyó örökletes elváltozása, amikor is az egész szemgolyó kisebb a normálisnál.

Ez az elválozás gyógyíthatatlan továbbtenyésztést kizáró ok.

Mindkét szem érintett:

Mérgezések
Férgesség
Stressz
Folyadékhiány
Salmonellosis
Mycoplasmosis
mikrophthalmus

 

12,/ Légzőszervi betegségek:

A trichomonasok ellen is érdemes kezelni, ha a légzőszervi megbetegedések vissza- visszatérő formáival találkozunk.

A,/ Légcsőférgesség:
A légcsőben hajszál és orsóférgek is megtelepedhetnek, és ott saját károkozásukon kívül előkészítik a talajt a másodlagos kórokozók, elsősorban a mycoplasmák számára . Széles hatású féreghajtót használjunk.

B,/ Légzsákatka:
Gyakoribb az elterjedtsége, mint sokan gondolnák. Ezek a parányi ízeltlábú pókfélék a galamb légzsákjainak falán telepszenek meg. Jelenlétükkel irritálják a szervezetet, szűkítik a légutakat, és előkészítik a talajt egyéb kórokozóknak. Amennyiben a légzőszervi megbetegedések erős antibiotikumos kezelésre sem gyógyulnak, romló repülési teljesítmény mutatkozik a háttérben dolgozó légzsákatkáktól egy gyors kezeléssel, tudunk megszabadulni.

Legegyszerűbb, ha valamilyen ivermectin- hatóanyagú készítményt alkalmazunk ellenük.

Az SH-Ivermectin spot on Ivermectin hatóanyaga jó hatású a külső és belső ízeltlábú parazitákra, így a légzsákatkákra is. A készítményt versenyidőszakban is használhatjuk!!!

Legnagyobb probléma versenyidőszakban a légzőszervi betegségek gyakori jelentkezése.

Különböző antibiotikumokat használnak. Gentamicin
Streptomicin Tetraciklin származékok
Entrofloxacin
Eritromicin de a legjobb

A Linko-spectin ez széles hatású, sok kórokozóra ható, ugyanakkor kevéssé toxikus keverék. Ds.: legalább 3.napon keresztül: ( reggel 6.ó. 1- 2-ml. Este 18.ó. 1-2.ml. másnap reggel 6.ó 1-2. ml./galamb )

Jelen tanulmányt különböző szakirodalmi adatok felhasználásával készítettem.

Budapest. 2006. február 25. Szabó Ferenc sk.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Edinu04

Poven38,2018.12.28 14:27

http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/discount-megafil-60-mg-order-online-can-i-purchase-tadalafil-fast
http://soruanaliz.com/index.php/18282/buy-siagra-50mg-low-price-where-to-buy-siagra-switzerland
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/lamotrigina-100-mg-comprar-en-una-farmacia-online-segura-estados
http://soruanaliz.com/index.php/19483/micardis-comprar-entrega-r%C3%A1pida
https://www.mysocialpeople.com/blogs/2145/12863/bicalutamida-50-mg-como-posso-comprar-preco-online-no-brasil-c
http://ggwadvice.com//index.php?qa=53456&qa_1=comprar-adcirca-tadalafil-gen%C3%A9rico-via-internet-brasil
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-amoxicilina-clavulanico
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/comprar-leflunomida-arava-gen-rico-envio-urgente-internet
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-gen-rico-de-loperamida-2mg-e-quanto-custa-via
http://www.libertyxchange.com/blogs/post/74145
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-progra-50-mg-sin-receta-con-seguridad-chile
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-tadgo-40mg-sin-receta-env-o-r-pido-ecuador-en-la
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/viagra-buy-safely-ordering-real-viagra-online
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/sur-quel-site-acheter-du-viagra-sildenafil-citrate-forum-comment
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/pms-gemfibrozil-gemfibrozil-300mg-como-comprar-sin-receta-r-pido
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-losartan-100-mg-buen
http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/51445#sthash.8BkOafXu.A3VfQUX8.dpbs
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/terazosine-1-mg-o-en-acheter-hytrin-en-pharmacie-francaise
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-glimexin-mais-barato-online-brasil
http://answers.codelair.com/21749/farmacia-comprar-viripotens-calidad-viripotens-generico
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/se-puede-comprar-rozgra-120mg-sin-receta-con-mastercard-argentina
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/86/11953/megafort-buy-online-best-megafort-ordering-sites
http://www.facecool.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-ah-zul-melhor-pre-o-pela
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-viagra-sildenafil-citrate-env-o-libre
http://gennethub.com/blogs/1392/10009/donde-a-la-orden-viagra-ahora-argentina-viagra-200mg-salud-ve
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-sollevare-de-forma-segura-sildenafil
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-dejavu-sildenafil-citrate-gen-rico-com-desconto-pela
http://gennethub.com/blogs/1390/10001/comprar-generico-tadagra-40mg-mas-barato-espana-comprar-tadag
http://property.ning.com/profiles/blogs/neogra-200mg-como-puedo-comprar-sin-receta-ahora-dominicana
https://lepchat.com/blogs/post/26313

Подключить Интернет в Симферополе

telcodwete,2018.12.26 16:15

[url=https://ecrimea.net/voip]Офисные АТС[/url] в Крыму.
Компания [url=https://tritel.net.ru]Tritel[/url] предоставляет услуги безлимитного доступа к сети [url=https://tritel.net.ru/internet]Интернет[/url] для жителей Симферополя с возможностью подключения к сети на скорости 100Мбит/с.
[url=https://tritel.net.ru]Подключить интернет[/url] в Симферополе. Бесплатное [url=https://tritel.net.ru/ktv]кабельное телевидение[/url] в Симферополе. услуги [url=https://tritel.net.ru]безлимитного интернета[/url] всего за 360 рублей. У нас Вы можете [url=https://tritel.net.ru]подключить интернет[/url] всего за сутки.
[url=https://ecrimea.net/voip]Телефония в Крыму[/url].

Efexa69

Lorew52,2018.12.16 01:49

http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-helpin-sin-receta-env-o-gratis
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-novalif-25-mg-fiable
http://explicitty.com/blogs/2300/40899/manegra-sildenafil-citrate-50-mg-ou-en-acheter-acheter-manegra
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/hytrin-1-mg-comprar-sin-receta-r-pido-espa-a
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-vilas-tadalafil-60-mg-buen-precio
http://www.facecool.com/profiles/blogs/viagra-50mg-vrai-moins-cher-achat-prix-du-sildenafil-citrate-en
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achat-erectimax-100-mg-moins-cher-sildenafil
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/generique-combar-mirtazapine-commander-mirtazapine-journalier
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/terbinafina-250mg-comprar-en-una-farmacia-online-recomendada
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/order-silderec-150mg-where-to-purchase-sildenafil-citrate
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/havante-onde-comprar-com-garantia-online
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/acheter-du-dynafil-sildenafil-citrate-en-ligne-moins-cher
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-simvastatina-sin-receta-entrega-r-pida
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/novigra-25-mg-o-en-acheter-bon-marche-commander-vrai-novigra
http://www.cavers.club/blogs/post/8010
http://medioteca.com.ar/blogs/post/10723
http://jaktlumaczyc.pl/70124/order-xyorg-40-mg-on-sale-can-i-order-tadalafil-fast-shipping
http://www.facecool.com/profiles/blogs/amfidor-order-no-rx-where-can-i-purchase-sildenafil-citrate
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/bon-plan-achat-erecsil-sildenafil-citrate-50-mg-securise-erecsil
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cipro-y-pagar-con-mastercard-chile
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/salmeterol-fluticasona-250-50mg-comprar-en-farmacia-en-linea
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/achat-kylagra-sildenafil-citrate-130-mg-en-ligne-sildenafil
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-viagra-soft-sildenafil-citrate-sin
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-forcigra-sildenafil-citrate-120-mg-vente
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/grisactin-griseofulvin-moins-cher-en-ligne-sans-ordonnance-achat
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/comprar-ciavor-tadalafil-gen-rico-com-frete-gr-tis-via-internet
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-refren-sildenafil-citrate-130-mg-com-frete
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/refren-como-comprar-gen-rico-pre-o-on-line-portugal
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/selerup-150mg-order-where-to-buy-sildenafil-citrate-free-delivery
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=20820&qa_1=alendronato-comprar-confianza-rep%C3%BAblica

Exoze63

Bamag08,2018.12.13 11:57

http://movsam.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-quetiapina-seroquel-gen-rico-melhor-pre-o
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/mamagra-order-safely-where-can-i-order-sildenafil-citrate-fast
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/zestogra-sildenafil-citrate-50mg-pas-cher-sur-le-net-sans
http://property.ning.com/profiles/blogs/clomiphene-como-comprar-en-l-nea-estados-unidos
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-ondansetron-de-confianza
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/comprar-tada-diario-tadalafil-com-desconto-brasil
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/order-generic-celecoxib-200mg-online-how-to-buy-celebrex-in
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/juvigor-sans-ordonnance-acheter-en-ligne-livraison-72h-ou-trouver
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/buxon-order-buxon-150mg-no-prescription
http://dmoney.ru/36772/sildenon-o%C3%B9-commander-sur-internet-sildenon-naturel-ligne
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/nimodipina-comprar-en-una-farmacia-online-con-seguridad-ecuador
http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/5574
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/ziprasidone-20mg-order-where-can-i-order-geodon-in-verified
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-tagra-60mg-sin-receta-en-l-nea-estado-libre
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/comprar-dali-20mg-envio-24-horas-via-internet-brasil-quanto-custa
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/buy-anaus-120-mg-cheap-where-can-i-buy-sildenafil-citrate-in
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/viagra-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-venezuela
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/mircette-0-15-0-02-mg-comprar-sin-receta-en-farmacia-online
http://brooklynne.net/profiles/blogs/vegarra-buy-how-can-i-buy-sildenafil-citrate-guaranteed-delivery

зарубежные комедии онлайн бесплатно в хорошем качестве

TommieskAsp,2018.12.09 13:43

Привет всем участникам форума! прикольный у вас сайт!
Нашел сериальную базу кино: [b] смотреть лучшие новинки кино [/b] [url=http://kinovalenok.tv/]http://kinovalenok.tv/[/url]
Тут: смотреть лучшее фэнтези 2018 http://kinovalenok.tv/fentezi/ список 2018
Здесь: [url=http://kinovalenok.tv/drama/]фильмы онлайн в хорошем качестве драмы[/url] фильмы онлайн в хорошем качестве драмы список 2018
Тут: документальное фильмы онлайн бесплатно хорошего качества http://kinovalenok.tv/dokumentalnyy/ список 2019
Здесь: http://kinovalenok.tv/7436-kod-giass-vosstanie-lelusha-r2-code-geass-lelouch-of-the-rebellion-r2-2008.html [b] Смотреть Код Гиасс: Восстание Лелуша R2 / Code Geass: Lelouch of the Rebellion R2 (2008) онлайн бесплатно [/b]
Тут: http://kinovalenok.tv/2815-mertvye-kak-ya-dead-like-me-sezon-1-2-2003-2004.html

Evori34

Nehiy91,2018.12.08 11:17

http://barbershoppers.org/blogs/post/44983
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/orlistat-60mg-comprar-urgente-dominicana
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-viagra-100mg-sin-receta-r
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-edalis-tadalafil-60mg-sin-receta-de
http://football.ning.com/profiles/blogs/tadgo-tadalafil-60mg-como-comprar-sin-receta-online-m-xico
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-virixit-indinavir-sulfate-400mg-r-pido-el
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-gen-rico-do-videnfil-sem-receita-pela-net
http://webhiveteam.com/demo4_chameleon/blogs/2770/53321/como-puedo-comprar-loratadine-ma
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/discount-andrax-10mg-order-online-how-to-purchase-tadalafil-no
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/sildenafila-25mg-order-online-how-to-order-sildenafil-citrate
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-virineo-120mg-gen-rico-remedio-virineo-preco
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/lansoprazol-30mg-comprar-sin-receta-fiable-chile-comprar
http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-snafi-con-visa-paraguay-comprar
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-drospirenone-ethinylestradiol-env-o-r-pido
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/majegra-buy-online-majegra-cheap-free-delivery
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/lamivudina-zidovudina-puedo-comprar-sin-receta-online-uruguay
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/70/11578/order-generic-manegra-100-mg-w
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-calcium-acetate-667mg-y
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/escitan-comprar-r-pido-brasil
http://jaktlumaczyc.pl/71131/order-ceclor-375mg-no-prescription-mail-order-ceclor-cd-the
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/comprar-viagra-sildenafil-citrate-130mg
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/sildenax-100mg-livraison-express-commande-de-sildenafil-citrate
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-erexesil-al-mejor-precio-andorra
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/comprar-vasifil-pre-o-online-brasil
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-prilo-sildenafil-citrate-com
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-uagra-sildenafil-citrate-sin-receta-urgente
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/allopurinol-buy-cheap-generic-allopurinol-for-cheap
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/o-commander-en-ligne-sildaprep-sildenafil-citrate-sildenafil

Tepar04

Dotik50,2018.12.06 12:44

http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/order-cheap-cialis-20-mg-where-to-buy-cialis-daly-city-usa http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=22338&qa_1=low-price-vilas-60-mg-order-online-can-order-tadalafil-cheap http://www.prds66.fr/profiles/blogs/achat-discrete-c-gra-bon-prix-site-francais-c-gra-prix-au http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/comprar-refren-sildenafil-citrate-200-mg-gen-rico-on-line-brasil http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/carbamazepina-puedo-comprar-en-l-nea-ecuador http://www.gorelations.com/blogs/5228/41574/tricor-160mg-order-without-prescription-where-to-buy-fenofibra http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/danazol-50-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-recomendada http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/order-discount-talys-20-mg-online-how-can-i-order-tadalafil http://recampus.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-sollevare-gen-rico-melhor-pre-o-pela-net http://wu-world.com/profiles/blogs/buy-sildora-150mg-safely-how-to-order-sildenafil-citrate-fast http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/comprar-zyad-gen-rico-de-forma-segura-brasil http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-silvigo-sildenafil-citrate-120-mg-con-garantia http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/order-renedema-200mg-safely-usa-online-renedema http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-blupill-r-pido-online-sildenafil-citrate http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/mecfil-25-mg-livraison-discrete-moins-cher-mecfil-en-france http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/blupill-50mg-como-comprar-envio-urgente-pela-internet-blupill-pre http://recampus.ning.com/profiles/blogs/cialis-tadalafil-20mg-commander-moins-cher-vente-tadalafil http://foodtube.net/profiles/blogs/zuandol-200-mg-comprar-en-farmacia-online-estados-unidos http://www.facecool.com/profiles/blogs/duroval-puedo-comprar-entrega-r-pida-estados-unidos-comprar http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/ditropan-5-mg-sur-internet-moins-cher-commander-paiement-visa http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-do-zyad-tadalafil-mais-barato-comprar http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-dramamine-dimenhydrinate-entrega-r http://www.facecool.com/profiles/blogs/avgra-50mg-achat-sans-ordonnance-ou-trouver-du-sildenafil-citrate http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/cialysinfort-tadalafil-en-ligne-achat-commande-de-cialysinfort

Download Showbox APK for PC

Moviclelf,2018.12.06 12:16

Showbox is a must-have app for an Android device. It also works for PC. [url=http://thestripedzebra.tumblr.com]http://thestripedzebra.tumblr.com[/url]

Oqewu64

Ehesu70,2018.12.01 16:29

https://meanslappy.tumblr.com https://demonicsinners6.tumblr.com https://cayden420.tumblr.com https://bruiseddollyy.tumblr.com https://mar-lua.tumblr.com https://ninaskrilova.tumblr.com https://entorpecida1.tumblr.com https://kaio0907.tumblr.com https://portvaillant.tumblr.com https://hayathoughts.tumblr.com https://not-good-at-goodbyes.tumblr.com https://s-w-a-v-e-y.tumblr.com https://ezquadros.tumblr.com https://fuckthemajortomyeah.tumblr.com https://elazul-es-un-color-calido.tumblr.com https://lauralily3-blog.tumblr.com

Пару фактов о Челябинске

Ashleypiste,2018.11.29 16:41


Основанный в 1736 году как крепость, Челябинск к XIX веку стал одним из крупнейших торговых центров Урала, а к концу века и всей России в связи с появлением в 1892 году железнодорожного сообщения города с Москвой[8] . В связи с активным строительством промышленных предприятий в Челябинске в годы первых пятилеток, а затем и эвакуацией заводов во время Великой Отечественной войны, город стал одним из крупнейших в СССР промышленных центров. Из-за интенсивного производства в городе танков и других боевых машин в военный период Челябинску в 2015 году присвоили звание города трудовой доблести и славы[9], а сам город в народе получил название «Танкоград» .

[b]Алое поле[/b]

«Место встречи — Алое поле», — эта фраза вряд ли вызовет недоумение у жителя Челябинска. Правда, раньше оно носило другие имена: Ярмарочная площадь, Александровская площадь, площадь имени В. И. Ленина. Раньше здесь проходили ярмарки, а сейчас это сквер, по запутанным дорожкам которого любят прогуливаться горожане.

Tadalis Sx Soft Competition Kelnelf

Kelnelf,2018.11.26 19:27

Buying Generic Levitra 5mg Cialis No Rx [url=http://tadalaf20mg.com]cialis price[/url] Amoxicillin Order Online Uk Canadian Pharmacy Mail Order [url=http://cialonlineno.com]cialis overnight shipping from usa[/url] Viagra Prezzo Di Vendita Levitra Action

Cialis Werbung Kelnelf

Kelnelf,2018.11.26 12:40

Amoxicillin Cyp2d6 [url=http://ciali20mg.com]online cialis[/url] Baclofene Belgique Bael Pariet Achat De Cialis En Espagne [url=http://tadalaf.com]generic cialis canada[/url] Priligy Rezeptfrei Paypal Order Non Prescription Drugs Online Acyclovir Price Propecia Depression Sperm Cialis Ou Levitra [url=http://cialviag.com]canadian pharmacy cialis[/url] Lasix Generique Viagra 100 Mg Comprime Comprar Viagra Sin Receta En Barcelona Zentel Alben [url=http://cialusa.com]cialis cheapest online prices[/url] India Cialis Sales Online Viagra Cuando Se Debe Tomar Viagra Funciona Si

Чип тюнинг ОБУЧЕНИЕ,заказ ПРОШИВОК ЭБУ,оборудование для чип тюнинга

Valeriaphipt,2018.11.15 02:51

Рады видеть Вас!!!
---------------------------------------------------------------
[b]Желающих обучаться чип-тюнингу становится больше.
Причина в увеличении количества клиентов. Чип-тюнинг
приобретает популярность среди водителей России и СНГ.
Мифы и предрассудки исчезают. Количество желающих делать
чип-тюнинг растет. Соответственно увеличивается поток
заявок на обучение.[/b]
----------------------------------------------------------------
Основное направление нашей компании является [u]Чип тюнинг[/u]
----------------------------------------------------------------
[b]у нас вы можете
1)пройти полное и качественное обучение чип тюнингу
2)приобрести все необходимое оборудование для чип тюнинга
3)Мы занимаемся изготовлением модифицированных прошивок на заказ
,это тюнинг прошивки Stage1,Stage2,удаление ЕГР,ДПФ,перевод на
евро2 и прочих систем.
ролик на ютуб про нас[/b] https://youtu.be/f-6RKYIEueY
----------------------------------------------------------------
Для тех кого заинтересовало нашей предложение по обучению,а
так же по калибровке прошивок ЭБУ разных марок.
----------------------------------------------------------------
ГРУППА В СКАЙПЕ https://join.skype.com/ebE4I1Bdc0by
[b]наши контакты:
1 skype:autoteams2
2 skype:logdog4ik
3 email:autoteams@ya.ru
4 в контакте: https://vk.com/autoteams
5 официальный сайт:http://autoteams.ru
6 наш форум : https://autoteamsforum.ru/index.php
7 viber,WhatsApp: по запросу
8 магазин оборудования для чип тюнинга:http://autoteamsshop.ru/
9 магазин тюнингу прошивок:http://carfiletuning.ru/ [/b]

бесплатно прошивки на ВАЗ https://yadi.sk/d/sPSccx1SRWXiQQ
----------------------------------------------------------------
Для осущевствления заказа прошивки обращятся на указанные выше контакты!

КУПИТЬ качественное ДОРАБОТАННОЕ оборудование ДЛЯ чип тюнинга МОЖНО ЗДЕСЬ http://autoteamsshop.ru/

[url=https://radikal.ru][img]https://b.radikal.ru/b13/1809/95/297676219fb4.jpg[/img][/url]
Glad to see You!!!
---------------------------------------------------------------
[b]there are more people who Want to learn chip tuning.
The reason is the increase in the number of customers. Chip-tuning
it is becoming popular among drivers of Russia and CIS.
Myths and prejudices disappear. The number of people willing to do
chip tuning is growing. The flow increases accordingly
applications for training.[/b]
----------------------------------------------------------------
The main direction of our company is [u]Chip tuning [/u]
----------------------------------------------------------------
[b]here you can
1) pass a full and quality training chip tuning
2) purchase all necessary equipment for chip tuning
3)we are engaged in production of the modified firmwares to order
is tuning the firmware Stage1,Stage2,remove EGR,DPF,transfer to
Euro2 and other systems.
video on YouTube about us [/b] https://youtu.be/f-6RKYIEueY
----------------------------------------------------------------
For those who are interested in our offer of training, and
also on calibration of ECU firmware of different brands.
----------------------------------------------------------------
[b]our contacts:
1 skype: autoteams2
2 skype: logdog4ik
3 email:autoteams@ya.ru
4. https://vk.com/autoteams
5 official website: http: / / autoteams.EN
6 our forum : https://autoteamsforum.ru/index.php
7 viber, WhatsApp: on request
8 chip tuning hardware store: http: / / autoteamsshop.EN/
9 shop tuning firmware: http: / / carfiletuning.ru / [/b]

free firmware on VAZ https://yadi.sk/d/sPSccx1SRWXiQQ
----------------------------------------------------------------
For the implementation of the order firmware will apply to the above contacts!

BUY quality MODIFIED equipment FOR chip tuning HERE http://autoteamsshop.ru/

Hello

StevenDix,2018.10.28 14:57

Hello

Help with the problem of potency

Bryanlip,2018.10.25 04:16

P.S. [url=https://www.windsorcommunities.com/clomid/when-to-take-a-pregnancy-test-after-clomid]when to take a pregnancy test after clomid[/url]

Cegléd. Kossuth Ferenc ut 61/ a c.2.6.

Halasi Attila,2018.08.31 15:14

Tiszta véletlen. Valakinek az Athéni olympia galambok feleresztése nincs lementve. Vadászom. De még egy országból sem jelentkeztek. Dvdre. Prednájra felvették volna. Mindegy mely országban van meg. Email. attila.halasi.10@ gmail.com

Cegléd. Kossuth Ferenc ut 61/ a c.2.6.

Halasi Attila,2018.08.31 15:07

Több idös galambásznál láttam nyáron. Apró darabokra felvágta a vöröshagymát. Bekeverte az eleségbe a galambok elfogyasztották. Légzőszervre mire adhatták./email.attila.halasi.10@gmail.com

Здоров крем-воск от геморроя

DavidGlobe,2018.08.26 00:58

Купить [url=https://www.drive2.ru/b/510290494350164407/]крем "здоров" от геморроя[/url] по низкой цене!

БК Леон - Официальный сайт

TerryHof,2018.08.22 16:30

[url=http://leonbet.ru]Ставки Live Леон[/url]

Test1

CarrollPiEngaP,2018.08.21 20:57

[url=https://test1test2test3.com]Test1234[/url]