Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A postagalambsport

Az április közepétől szeptember végig tartó repülési szezonban a legtöbb postagalambász speciális, szervezett repüléseken vesz részt galambjaival. Azonban mielőtt a galamb ilyen repülésen részt vehet, tanítani kell. Ezt a galambászok maguk is megtehetik, ám a postagalambász egyesületek és szervezeteik speciális "tréning" röptetéseket is szerveznek.
 

Szállítás

Azokat a galambokat, amelyek versenyrepülésen vesznek részt, kosarakban, speciálisan e célra kialakított teherautókon szállítják. Itt a galambok útközben előírás szerint vizet és eledelt kapnak. Az úgy nevezett konténerekben pedig még a hőmérséklet is szabályozható.
 

Kategóriák

A szezon első versenyrepülésein "öreg galambok" vesznek részt. Öreg galamb minden olyan galamb, amely nem az adott évben született. Augusztustól kezdődően viszont már fiatal galambokkal is tartanak versenyeket.

A sportban nemcsak az öreg és a fiatal galambok reptetését különböztetik meg, hanem a reptetéseket a megtett távolság szerint is osztályozzák. A megtett út szerinti osztályozás az alábbi táblázatban látható.
 

Kategória

Távolság

Rövidtáv

100-350 km-ig

Középtáv

300 és 600 km között

Hosszútáv

500 és 800 km között

Maraton (kétnapos verseny)

800 km felett

 
A legtöbb postagalambász egy-egy adott kategóriára specializálódik. Ez azért van így, mert azok a galambok, amelyek nagyon alkalmasak a rövidtávú repülésre (sprinterek), általában kevésbé alkalmasak a hosszabb távok megrepülésére.
 

Versenygyűrűk

Azok a galambok, melyek postagalamb versenyen (röptetésen) vesznek részt, gyűrűt kapnak a lábukra. Attól függően, hogy a galambász milyen versenyórát használ, ez lehet gumi- vagy chipgyűrű. Amikor a galambok visszatérnek a repülésből, "rögzíteni" kell őket. Ez úgy történik, hogy a gumigyűrűt, leveszik a lábáról és behelyezik a versenyórába. Ha chipgyűrűt használunk, akkor pedig a chipgyűrű a galamb beérkezésekor érintkezésbe lép egy antennával. A beérkezési időpontot ez esetben elektronikus eszközzel állapítják meg.
 

Órafajták

Többféle versenyóra is használható. Mindenekelőtt említhetjük a mechanikus órát: amikor a galamb visszatér, le kell venni a lábáról a gumigyűrűt, és be kell helyezni az óra nyílásába. A gyűrű eltűnik az óra belsejében, és egy papírhengeren lenyomat készül a pontos időpontról.

Modernebb megoldás a digitális óra. Ennek az órának nem mechanikus, hanem digitális az óraműve.

Az évek során persze a postagalambsport is továbbfejlődött. Egy pár évvel ezelőtt vezették be az elektronikus rögzítést: a tenyésztő olyan elektronikus műszerrel rendelkezik, amelybe minden olyan galamb számát betáplálták, amely részt vesz a repülésen. Ez a műszer összeköttetésben áll egy antennával. Ezt az antennát a berepülő nyílásban szerelik fel. Amikor a galamb megérkezik, és bemegy a dúcba, elhalad az antennán. A galamb lábára erősített chip jelzést ad a műszernek: a galamb érkezési ideje rögzítésre kerül.
 

Díjak

A legtöbb galambász azért vesz részt a röptetéseken, versenyeken hogy bajnok lehessen. Megfelelő számú pont megszerzésével a galambászok bizonyos bajnokságokat nyerhetnek: galambjaikkal elnyerhetik például az év legjobb dúca címet.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.