Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ásványi anyagok

Ásványi anyagok
Az ásványi anyagok, vagyis a különböző szervetlen sók, makro-, mikro- és nyomelemek felvételére a galamboknak is folyamatosan szükségük van.
A takarmányok beltartalmi értékei az egyoldalú műtrágyázás miatt erősen lecsökkentek, vagyis már nem tartalmazzák elegendő mennyiségben azokat az ásványi anyagokat, amelyeket régebben tartalmaztak, és amelyekre az állati szervezeteknek elengedhetetlen szüksége van.
Makro elemeknek nevezzük azokat az elemeket, amelyekből viszonylag nagy mennyiségben van szüksége a szervezetnek. A galambok vonatkozásában leginkább a kalcium, a foszfor és a magnézium hiánya, illetve túladagolása szokott problémákat okozni. A mikroelemek és a nyomelemek onnan kapták nevüket, hogy környezetünkben és az élő szervezetekben a többi elemhez képest kis vagy nagyon kis mennyiségben vannak jelen. Ennek ellenére az élet normális menetéhez elengedhetetlenül fontosak, elégtelen mennyiségük megbetegedést, hiányuk elhullást okoz.
Az ásványi sók, elektrolitok iránti igény a hosszan tartó repülések során különösen megemelkedik, ezért megérkezéskor gyorsan pótolnunk kell ezeket - ilyenkor nem szabad csak tiszta vizet adni a galambnak. A reptetések előtti só bevitellel azonban vigyáznunk kell, mivel a sok só sok vizet köt le a szervezetben, így a galamb túlsúlyossá válik.
A szervezet ásványi anyag vesztesége a hányással, hasmenéssel járó betegségek esetén igen nagy lehet. Ilyenkor a túlzott mennyiségben távozó víz sok sót visz magával a szervezetből. Ha ilyenkor csak a vizet pótoljuk, a szervezet sóháztartása hamar felborul.

Aniszelén E forte oldat 50 ml         1.050.- Ft
Aniszelén E forte oldat 1.000 ml    4.590.- Ft
 
Szelén és E-vitamin tartalmú, 50 liter ivóvízhez elegendő, igen jó ár-érték arányú készítmény. Könnyen és biztosan hasznosul a szervezetben.
 
A szelén és az E-vitamin rendszeres adása elengedhetetlen a tenyészidőszak előtt és alatt, valamint a versenyidőszakban.
Hiányukban rendkívüli módon rosszabbodnak a szaporodási mutatók; hiányuk ezen túlmenően szívizom- és vázizom-elfajulást okoz, ami a rossz repülési teljesítmény mellett a galamb életét is veszélyezteti.
Adagolás: 1 ml / 1 liter ivóvíz.
Tenyészidőszakban minden párosítást megelőzően 3-5 napig adjuk, hímeknek és tojóknak egyaránt. Versenyidőszakban heti 2 alkalommal adhatjuk.
Az adagot ne lépjük túl, mert a szelén könnyen túladagolható. Emiatt ne adjunk egymással együtt vagy közvetlenül egymás után olyan készítményeket, amelyek mindegyikében van szelén.

Avipharm 250 ml oldat     2.690.- Ft
Avipharm 1000 ml oldat     6.590.- Ft
 
Aminosavakat, elektrolitokat, B-vitaminokat és szőlőcukrot tartalmazó készítmény.
Erősít, védi a májat, mely különösen antibiotikumos kezelések esetén jótékony hatású.
Használata különösen ajánlott a növekedés időszakában, valamint a vedlés idején.
Versenyek után segíti a gyors regenerálódást.
Adagolás: 2 evőkanál / 1 liter ivóvíz.

Blitzform 100 ml oldat    jelenleg nem kapható
Blitzform 250 ml oldat    jelenleg nem kapható
 
Jód- vas- és nyomelem tartalmú oldat.
 
A jód az anyagcsere-folyamatokban játszik meghatározó szerepet, illetve kulcsszerepe van a hibátlan tollazat kialakulásában. Versenygalambok elégtelen jódellátása ezért a repülési teljesítmény több okból bekövetkező csökkenését okozza.
A szép tollazat kialakításához természetesen a díszgalambok sem nélkülözhetik. Tenyészállatoknak is javasolt az adása.
A vas a vérképzésben játszik elengedhetetlen szerepet. Vashiányos – vérszegény - galamb biztosan nem fog jól repülni vagy kiállításon meggyőzően szerepelni, fogékony lesz a betegségekre is stb. Parazitás megbetegedések, elsősorban bélférgesség, kokcídiózis, valamint vérszívó tetvek, atkák stb. vérszegénységet okozhatnak. Mikroelemek hiánya is okozhatja. Heveny vérszegénységet és elhullást okozhat a véralvadást gátló szerek (egér- vagy patkányméreg) véletlen felvétele. Az ilyen betegségek utókezelésekor vagy gyanújakor mindig adjunk vastartalmú készítményt is, így pl. Blitzformot.
Adagolás: Általános adagja 1 ml/ 1 liter ivóvíz. A versenyidőszakban hetente 5 napig adjuk, a versenynapok kivételével. A tenyészidőszakban és a vedlési időszak alatt hetente két alkalommal adjuk. Ezen időszakokon kívül egész éven át adhatjuk heti egy alkalommal az ivóvíz fertőtlenítése és nyomelem-pótlás céljából.
 Chevi-fit 300 ml oldatg   jelenleg nem kapható
Szőlőcukor- és ásványi anyag tartalmú szer. Elsősorban a versenyek utáni megérkezéskor javasolt az adása, mert gyorsan pótolja az elhasznált energia és ásványi anyagok egy részét. Jó hatású hasmenéses betegségek kiegészítő kezelésére is, mivel gyorsan pótolja a hasmenés során elvesztett sókat, ásványi anyagokat.
Alkalmazás: 40 ml / liter ivóvíz. Postagalamboknak a megérkezés napján. Hasmenéses esetekben néhány napig, betegségekből való lábadozáskor 5-8 napig. Díszgalamboknak a kiállítás előtt és után 2-2 napig.

Chicktonik oldat 100 ml    1.200.- Ft
Chicktonik oldat 1 liter    5.790.- Ft
 
Igen összetett készítmény, mely nagyon sokféle vitamint, aminosavat, nyomelemet, valamint vasat is tartalmaz.
 
Ideális fiatal korban, stresszhelyzetekben, a versenyidőszakban, betegségek és lábadozás idején.
Segíti a növekedést, a versenyek utáni regenerálódást, erősíti az immunrendszert.
Elősegíti a vérképzést, ezért különösen vérveszteséggel járó állapotok (férgesség, kokcídiózis) után igen hasznos az adása.
Adagolás: 1-2 ml / liter ivóvíz. Kúraszerűen 5-7 napig, vagy egész éven át hetente 1-2 alkalommal.

Crea power por 100g    3.485.- Ft
 
Kreatin és glutamin tartalmú por, amely nyomelemeket is tartalmaz. A repüléshez szükséges izmokat erősíti, növeli az inak tapadását, biztosítja a nagy izommunkához való energiát, illetve a saját energiakészletek jobb hozzáférését. Fokozza a rövid- és a hosszú távú repülési teljesítményt is.
Adagolás 20 galambra számolva: A versenyszezon kezdetén a feltöltő adag napi 2 x 5 gramm, takarmányra keverve. A versenyidőszak alatt a fenntartó adag a reptetések előtt napi 2 x 2,5 gramm, három napon át.

Ekovit forte 100 ml oldat    880.- Ft
 
Speciális összetételű, gyógynövények illóolajos hatóanyagait tartalmazó készítmény, komplett vitamin-kiegészítéssel. Számos nyomelemet, valamint májvédő anyagokat is tartalmaz.
Kedvezően befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat, az emésztést, a
táplálóanyagok, vitaminok és nyomelemek felszívódását. Fertőző betegségek (különösen emésztőszervi és légzőszervi kórképek) kezelésének kiegészítőjeként hatékonyan pusztítja a kórokozó baktériumokat. Mivel ezen túlmenően májvédő hatása is van, erősen javasolt alkalmazása antibiotikumos kezelések alatt és után.
Adagolás: 1 ml / 1 liter ivóvíz. Kúraszerűen néhány napon keresztül, illetve egész éven át hetente 1-2 alkalommal. A megadott adagot ne lépjük túl, mert akkor a hasznos bélbaktériumokat is erősen megritkíthatja, különösen antibiotikumos kezeléssel együtt.

Mumm 250 g por    3.890.- Ft
 
Könnyen hasznosítható, energiát adó szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok keveréke. Kifejezetten szállógalamboknak javasolt, a versenyidőszak alatt. Energiával tölti fel a szervezetet, C-vitamin tartalma pedig segít elviselni a stresszt, illetve védi az izomsejteket.
Adagolás: 10 gramm / 1 liter ivóvíz. Verseny előtt 2-3 napig adjuk, valamint a megérkezés napján és az azt követő napon.

Reaszelén combi 50 g    890.- Ft
 
Összetétele, javallata és alkalmazása ugyanaz, mint a Liaovit-R combié, de ez a készítmény szelént is tartalmaz. Ezért alkalmazásakor más szeléntartalmú készítményt nem szabad adni a galamboknak.
Gazdaságos készítmény.
Rendszeresen, hetente 1, legfeljebb 2 alkalommal adjuk, egész éven át, illetve más szelén tartalmú készítményekkel váltogatva.
Adagolás: 1 gramm / 2-3 liter ivóvíz. Langyos, kézmeleg vízben oldjuk fel.

Selen pet kapszula 60 db     3.390.- Ft
Selen pet kapszula 120 db     5.400.- Ft
 
Igen jó összetételű, koncentrált tengeri halolajból és sörélesztőből készült szer, amely szelénnel és E-vitaminnal van dúsítva. Bár a galamb nem szerepel a készítmény törzskönyvében, ilyen összetételű galambkészítmény nincs forgalomban, ezért kitűnő hatása miatt ajánlható galamboknak is.
Immunerősítő, porc- és ínszalag regeneráló, szív- és váz izomvédő, stressz ellenes készítmény. Legkiválóbb tulajdonságait talán a szaporodási időszakhoz kapcsolódóan mutatja – igen jó hatású kúraszerű alkalmazása a párosítást megelőzően. Ilyenkor több héten keresztül adhatjuk.
Alkalmazás: Egy kapszula fél kilogramm takarmányhoz elegendő. A kapszulát óvatosan kiszúrjuk vagy felvágjuk, és olajos tartalmát a takarmányon szétcsöpögtetjük, majd nagyon alaposan összekeverjük. Mivel kis térfogatú adagról van szó, a takarmányra való rákeverés előtt megfelelő mennyiségű fokhagymaolajjal elkeverhetjük.
Alkalmazásakor egyéb szeléntartalmú szert ne használjunk!

Taubenfit-E 50 oldat 100 ml g   nem kapható
Szelén és E-vitamin tartalmú készítmény, ami jól hasznosul a szervezetben. A szelén és az E-vitamin rendszeres adása elengedhetetlen a tenyészidőszak előtt és alatt, valamint a versenyidőszakban. Hiányukban rosszabbodnak a szaporodási mutatók, valamint szívizom- és vázizom-elfajulás jelentkezik, ami a rossz repülési teljesítmény mellett a galamb életét is veszélyezteti.
Adagolás: 5 ml / 1 liter ivóvíz.
Tenyészidőszakban minden párosítást megelőzően 3-5 napig adjuk, hímeknek és tojóknak egyaránt. Versenyidőszakban heti 2 alkalommal adhatjuk. Az adagot ne lépjük túl, mert a szelén könnyen túladagolható. Emiatt ne adjunk egymással együtt vagy közvetlenül egymás után olyan készítményeket, amelyek mindegyikében van szelén.

Veyxal antilax por 100 g g   1.090.- Ft
 
Szőlőcukrot, banánlisztet, lenmaglisztet, élesztőt, tejport, szentjánoskenyérmag-lisztet, zablisztet, májvédő anyagokat, ásványi sókat és immunglobulinokat tartalmazó keverék. Bélnyugtató, immunrendszer erősítő, emésztést segítő és sópótló. Igen jó hatású bélgyulladásos, hasmenéses folyamatok kiegészítő kezelésére, az immunrendszer erősítésére, energia- és só pótlásra.
Adagolás: 1-2 evőkanál por 1 liter langyos vízbe elkeverve vagy 1 kg takarmányra rákeverve.
Adhatjuk egyedileg is, akkor kicsit töményebb oldatot készítsünk.

Vitaminas TT+ por 100 g g   1.190.- Ft
Vitaminas TT+ por 1000 g g   5.490.- Ft
 
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó por, jó mikroelem összetétellel. Stressz oldó, immunerősítő, sópótló, vitaminpótló készítmény. Közvetlenül versenyek után itatva is igen jó hatású.
Adagolás: 1 gramm / 1-2 liter ivóvíz, kúraszerűen 3-8 napig, vagy hetente 1-2 alkalommal.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.