Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazi bajnokok: Freddy és Jacques Vandenheede

A belga tenyésztők eddigi bemutatása során sok esetben tértem ki a vesszőparipámra, hogy a galambászoknak miféle értelmes kompromisszumokat kell kötniük, hogy az eredményesség érdekében miképpen hangolhatják össze a kihívásokat a lehetőségeikkel. Biztos vagyok benne, hogy ez a verseny galambászat elhanyagolt, de alapvető kérdésköre. Mégis, joggal kérdezhetik, mi van akkor, ha én nem akarok kompromisszumot? Hogyan kell galambászni, ha mind a pénz, mind az idő, mind az elszántság korlátlanul rendelkezésre áll? Mihez, kihez viszonyítsunk? Ugyan én kétlem, hogy ez az alapállás lenne a tündöklő sikeresség egyetlen útja, és valóban, elég sok milliomos kudarcára lehet következtetni a listák láttán, mégis most arra vállalkoztam, nézzük meg, ki a legjobb a világon?

 

Talán nem kell magyarázni, hogy legjobbat miért Belgiumban keresem. 2012-ben a belga általános nemzeti bajnok Freddy és Jacques Vandenheede.

 

Beismerem, hogy kissé hatásvadász felvezetés bárkit a világ legjobbjának nevezni. Személyes véleményem szerint az ilyen embert a távspecialisták között kellene keresni, de az a helyzet, hogy azok közül kerül ki a belga bajnok, akik több távon, rengeteg versenyen eredményesen vesznek részt. Mindenki eldöntheti, hogy ezt tartja-e a legtöbbre, vagy valami egyebet.

 

Pintér Zsolt említette egy galambász találkozón, hogy amikor körútjukon testvérével kiemelkedő galambászokat látogattak Belgiumban, egyetlen hét leforgása alatt három olyan tenyésztőnél fordultak meg, aki magát az aktuális nemzeti bajnoknak nevezte. Utánanéztek, és valamennyien igazat mondtak, bajnokok voltak, különböző kiírások szerint. A Vandenheede testvérek azonban csak 2012-ben 11 országos és 44 tartományi győzelmet arattak, ezért kijelenthető, hogy náluk nagyobb bajnok soha nem volt! Az eredmények további taglalásának nem látom értelmét, egyszerűen mindenhol nyernek a sprinttől a hosszútávig.

 

Ez a versenyző páros Kelet-Flandriában, Zingemben, Gent mellett él. A környéket az Arany Háromszögnek nevezik, mivel itt találhatók a belga aranybányák. Azonban ez a vidék a galambsport színvonala miatt is megérdemli ezt a nevet, hiszen kis területen sok topállomány található és nagy a galambászsűrűség. A helyzetről Freddy így beszél:

 

„Régiónk igazi galambász fellegvárként ismert. A kemény versenyzés hívei vagyunk, és sok kiváló állomány küzd egymás ellen, hétről hétre. Nem térhetünk ki egymás elől. Ennek köszönhetően a klubunk egyre erősebb és erősebb lett. Nem egyszer előfordul, hogy a klubunk befejezi a versenyt, amikor más galambászok rögzíteni kezdik a galambjaikat. A szelekciót a helyi eredmények alapján végezzük és ez nagyon magasra állítja a mércét! Szeretek fogadni, és nem tervezem, hogy pénzt veszítsek. A szelekció hatására a galambok egyre erősebbekké válnak. Valójában a korlátoknak köszönhetően erősödtünk meg.”

 

Freddy az apjától tanulta a szakmát, akivel sokáig együtt röptettek. Aztán önállóan is hamar sikeressé vált, már 2003-ban Kelet-Flandria bajnoka lett. Testvére, Jacques külön galambászott, de mivel iskolaigazgató lett, időhiány miatt inkább a társulást ajánlotta fel. Freddy fiatalspecialistának számított, míg bátyja az öregekkel villogott. Kettejük szövetsége pedig további színvonalemelkedést hozott!

 

Az állomány kialakításában főnyereménynek számított a Zieke megvásárlása a Mencke-Haelterman dúcból. Ez a galamb beteges volt, ezért nevezték el Betegnek, vagyis Zieke-nek. Testvére akkor már hírneves versenygalamb volt, a Jonge Korte. Érdekes, hogy a tenyészpár, amiből ezek valók, sok beteges galambot keltett, a legtöbb nem érte meg az egyéves kort. Ami viszont megmaradt, az a jelek szerint kiváló volt. Ezt a galambot a tenyészdúcba tették, és ott nagyon sikeresnek bizonyult, a mai jó versenyzők szinte mindegyikének származásában megtalálható. A tenyésztésben újabb mérföldkő volt a Rauw-Sablon vérvonal behozatala, Marcel Aalbrecht-től és Pros Roosentől. Közöttük nem is egy kiváló tenyészgalamb akadt.

 

Mivel a kiváló galambok különféle alkatúak lehetnek, Freddy azt tanácsolja, hogy ne szemre vásároljunk, hanem inkább alaposan tanulmányozzuk az eredményeket.

 

A Vandenheede dúcban igazi allround állomány van, de a fő vadászterületük a hosszabb középtávú, és a mérsékelt hosszútávú versenyek. Ezekre a feladatokra 50 tenyészpárral, 70 pár versenyzővel és mintegy 200 fiatallal készülnek fel. Freddy elfogult a tojók javára, ugyanis ezek szünet nélkül küldhetők a 400-600 km-es távokra. A hímek viszont minden harmadik hétvégén pihenőt igényelnek. A tojók versenyeztetésével csak egy probléma van, hogy az egymás közötti párba állást el kell kerülni. Ilyenkor az egyiket áthelyezi a fiatalok dúcába. A tojók házitréningje nagyon fontos, naponta 2×1 órát repülnek, enélkül nincs forma. Ha a tojók jelzik, hogy nem akarnak repülni, akkor inkább beengedi őket, mert elve szerint, ha a galamb tréningezik, akkor azt csakis teljes gázzal tegye!

 

Két évnél idősebb tojókkal már nem versenyez. Takarmányozásuk diétás takarmányra épül, amit két verseny között versenykeverékkel dúsítanak egyre jobban fel. Egy tojó egy héten maximum 6 alkalommal lakhat jól.

 

Korábban a versenyzőket december elején párosították téli tenyésztésre, de ezen a rendszeren változtattak. Manapság a rend az, hogy a versenyszezon után felnevelhetnek egy fiatalt, majd a párok egészen februárig együtt maradnak. A tojásokat egyszerűen kidobják, de erre nincs túl gyakran szükség. Az itató vizében ilyenkor almaecet, fokhagyma és Naturaline van, és a gyógyszeres szekrényt zárva tartják. A versenyzők a párosítás előtt részesülnek 6-7 nap tricho elleni kezelésben. A tenyészgalambok semmilyen gyógyszert nem kapnak.

 

Április elsején van a párosítás, amit mintegy 10 nap tojáson ülés követ, majd az özvegyítés. 4 vagy 5 alkalommal kapnak 35 km-es tréninget, tízesével felengedve, majd természetesen jönnek a növekvő távolságú közös utak. 10-nél több galambot nem hajlandók egy szállítóketrecbe tenni, ezzel is akadályozva, hogy a galambok egymást fertőzzék. Verseny után minden héten 1 nap kezelést adnak trichomonasz ellen. Légúti kezelésre évente kétszer kerül sor, 5 napig folyamatosan. Rendszerükben sarkalatos pont a szemcseppek alkalmazása, amit régebben szinte mániákusan minden nap végeztek, de mára ezt visszafogták.

 

Mindenhol versenyeznek, ha a táv 250 és 800 km közé esik. Nem csak a tojóknál, hanem bár kevésbé szigorúan, a hímeknél is a fiatalabb évjáratokat favorizálják. Meglátásuk szerint a postagalamb 7000 versenykilométert képes teljesíteni csúcsszinten. Mindegy, hogy ez 100x70km, vagy 10×700.

 

Ami a fiatalokat illeti, 3 költés a tenyészgalambok alól biztosítja a szükséges létszámot. Becsülettel elismerik, az eredményekben a tömegnek is szerepe van. Ők már nem tudnának kis létszámmal dolgozni, mert hozzászoktak a feltűnő eredményekhez, és néhány versenyző nem látszik meg eléggé a listán.

 

A fiatalokat 21 napos korban választják le. Június közepéig sötétítik őket, reggel héttől este hatig. Az első tréning idejére 2-4 tollat dobnak. A nemeket nem választják el, tehát nincs özvegység, se tojóajtó módszer. Az ülőhelyük úgy van kialakítva, hogy ott ne tudjanak fészkelni. Ha egy fiatal pár mégis erre készül, akkor ezt csak a beszalmázott padlón teheti. A lenti területért harc folyik, ami motivációt biztosít. Többször gondolkodtak rajta, hogy módszeresebben kellene a fiatalok versenyeztetését csinálni, csakhogy az eredmények nem indokolnak módosítást.

 

A fiatal galambok egészének megőrzéséről könnyebb beszélni, mint sikeresen megtenni. Kell a tapasztalat ahhoz, hogy a gyógyszert a megfelelő pillanatban tegyük a vízbe. A versenyek között kéthetente szoktak légúti betegségek elleni gyógyszert adni, úgy időzítenek, hogy a Bourges versenyút előtt mindenképp kapjanak. Néha a galambászok sémát kérnek tőlük a megfelelő kezeléshez. Nem a jószándék hiányzik, hanem azért nem tudnak ilyet adni, mert soha nem ugyanazzal a helyzettel találkozik az ember.

 

Versenyidőszakban minden héten meg kell fontolni a további teendőket. Nem mindegy, milyen állapotban értek haza a galambok, és az sem, hogy milyen eredménnyel. Ha mégis adnak tanácsot, akkor azt mondják, hogy a szezon elején takarékoskodjunk a gyógyszerrel, és jó pillanatban vessük be az antibiotikumot. A heti 2-3 szemcsepp a fiataloknál is be szokott válni, de előfordult, hogy ajánlották valakinek, és az illető visszaesett utána.

 

    Nézd meg a Nagyvilág videón című rovatunkban a róluk készült amatőrvideót.

 

Freddy szerint a siker receptje: „Mindennek az alfája és omegája a jó galamb. Azonkívül kell egy jó rendszer. Nagyon fontos maga a galambász, aki tudja és érzi, hogy a galambja mire képes. Ehhez jó megfigyelőnek kell lenni és tapasztalat is kell hozzá. Amit látunk, abból megfelelő következtetésekre kell jutni. Érzék kell az etetéshez is, mindig egy picit kevesebbet adjunk annál, amit jónak érzünk. Valamikor úgy gondoltam, hogy az 5 gramm az 5 gramm, a 8 óra meg 8 óra, de ettől kicsit már eltávolodtam. Olyan galambot kell tartani, ami alkalmazkodik a rendszerünkhöz, nem másfélét.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nikat56

Icamo49,2018.12.26 21:40

https://noisett-e.tumblr.com
https://fakehappy24.tumblr.com
https://francais-formidable.tumblr.com
https://ilpleut.tumblr.com
https://haleyrecovers.tumblr.com
https://umameninadeboa.tumblr.com
https://xaxxaia.tumblr.com
https://mourningwinter.tumblr.com
https://the-heroic-potato.tumblr.com
https://babyggirl98.tumblr.com
https://brotapreta.tumblr.com
https://infinito-particular22.tumblr.com
https://safayaopera.tumblr.com
https://intrxsiverium.tumblr.com
https://justlife03.tumblr.com

Apesu66

Relah39,2018.12.22 22:01

http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/342562
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-nitrofurazona-20mg-sin-receta-urgente-espa-a
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-ticlopidine-con-seguridad-usa
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/virineo-130-mg-como-posso-comprar-sem-prescri-o-comprar
http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-nexofil-200-mg-sin-receta
http://share.nm-pro.in/blogs/post/99278#sthash.m0dpRQaI.U4RHUkmw.dpbs
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/low-price-unixime-200mg-buy-online-unixime-buy-site
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/buy-mestinon-60mg-cheap-mestinon-generic-buy-online-without-rx
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/womenra-sildenafil-citrate-50mg-comprar-en-l-nea-el-salvador
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/achat-rapide-eriacta-sildenafil-citrate-100-mg-acheter-sildenafil
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-viagra-sildenafil-citrate-130mg-sin-receta
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/sexigra-sildenafil-citrate-en-ligne-pas-cher-sexigra-25
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/silanil-comprar-sin-receta-con-seguridad-argentina

Lisov84

Omuca71,2018.12.15 14:29

http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/achat-de-roblesil-sildenafil-citrate-en-ligne-baisse-prix
http://destinosexotico.com/blogs/post/29802
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/virineo-25mg-comprar-mais-barato-na-internet
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-ciavor-diario-gen-rico-sem-prescri-o
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-ciavor-envio-48h-qual-gen-rico-do-tadalafil-mais
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-dali-tadalafil-urgente-pre-o-dali-generico-portugal
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-salbutamol-8mg-entrega-r-pida
http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=159306&qa_1=order-sildara-200mg-online-where-to-buy-sildara-mexico
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/buy-veetab-100-mg-cheap-where-to-buy-veetab-online-legal
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=20797&qa_1=viagra-sildenafil-citrate-commander
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/leflunomide-20mg-en-ligne-pas-cher-acheter-paiement-mastercard
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/havante-onde-comprar-mais-barato-on-line-no-brasil
https://www.olliesmusic.com/blog/36104/achat-de-clomiphene-25mg-en-ligne-bon-marche-livraison-gratuitГ©-vente-de-cl/
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-raloxifene-60mg-gen-rico-com-frete-gr

Jatol42

Kiluy11,2018.12.13 17:46

http://www.facecool.com/profiles/blogs/sideral-comprar-con-seguridad-rep-blica-de-chile http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/buy-bacin-400mg-on-sale-ordering-online-bacin-reddit http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/anafranil-comprar-gen-rico-envio-urgente-no-brasil http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/comprar-ciavor-diario-tadalafil-gen-rico-com-desconto-rep-blica http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/norgestimate-etinilestradiol-50-mg-como-puedo-comprar-sin-receta http://www.facecool.com/profiles/blogs/achat-en-ligne-eroton-achat-eroton-120-original-en-luxembourg http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/sildara-25-mg-comprar-gen-rico-com-desconto-online-brasil http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-gen-rico-de-sildara-120-mg-com-frete-gr-tis http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/eunice-buy-no-rx-eunice-as-cheap-as http://www.prds66.fr/profiles/blogs/ciclofosfamida-comprar-en-una-farmacia-en-linea-sin-gastos-de http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/vidalista-como-posso-comprar-gen-rico-sem-prescri-o-rem-dio http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/bon-plan-achat-nipatra-sildenafil-citrate-acheter-1-pilule http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/fenazopiridina-200-mg-comprar-en-farmacia-online-segura-onde http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/comprar-tada-diario-gen-rico-n-o-precisa-receita-m-dica-pela http://www.libertyxchange.com/blogs/post/72972 http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/buy-fulfeel-online-where-to-order-sildenafil-citrate-safely http://javamex.ning.com/profiles/blogs/daclatasvir-comprar-en-una-farmacia-en-linea-confirmaci-n-r-pida http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-famvir-gen-rico-urgente-no-brasil-bula http://flutes.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-ah-zul-sildenafil-citrate-urgente-brasil http://showmeanswer.com/index.php?qa=37467&qa_1=cheap-viagra-order-online-purchase-sildenafil-citrate-safely http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/tadafil-10mg-buy-tadafil-wants-cheap http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-avanafilo-50mg-sin http://javamex.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-leegra-sildenafil-citrate-achat-par https://ikriate.me/blogs/780/16328/vasifil-sildenafil-citrate-200-mg-comprar-sem-receita-republica http://soruanaliz.com/index.php/17521/vasifil-sildenafil-citrate-comprar-gr%C3%A1tis-online-portugal

Omeju77

Emelu38,2018.12.03 12:38

https://romance-entre-las-letras-el-y-yo.tumblr.com https://le-petit-yeol.tumblr.com https://minjoooonie.tumblr.com https://babyggirl98.tumblr.com https://lydiafama.tumblr.com https://hsseniorstudyblr.tumblr.com https://catchmehazza.tumblr.com https://order-amantadine-100mg.tumblr.com https://binaevymii.tumblr.com https://haleyrecovers.tumblr.com https://oteu-reino-vem.tumblr.com https://leben-kaempfen-sterben.tumblr.com

Evese86

Nekaw84,2018.12.02 23:04

https://013927.tumblr.com https://lydiafama.tumblr.com https://suicidegirl911.tumblr.com https://saudihyper.tumblr.com https://flavoxate-buy-no-prescription.tumblr.com https://g0ldlace.tumblr.com https://fcymb.tumblr.com https://unachispaesuficiente.tumblr.com https://our-theory-of-gravity.tumblr.com https://mar-lua.tumblr.com https://demonicsinners6.tumblr.com https://mer-curio.tumblr.com https://agravio-moral.tumblr.com https://therealthiccdink.tumblr.com https://spookoplazm.tumblr.com https://erwtamoyagiatreute.tumblr.com https://alevel-study.tumblr.com

fifa 15 скачать торрент pc последняя версия

garneuVek,2018.03.25 04:04

Пусть будет по-вашему. Делайте, как хотите.

---
Выдумка скачать fifa 15 на пк без торрента, скачать fifa 15 пиратка и <a href=http://15fifa.ru/>русский сайт фифа</a> скачать игру на компьютер fifa 15 торрент

скачать фифа 15 кряк торрент

garneuVek,2018.03.23 20:38

Прошу прощения, этот вариант мне не подходит. Кто еще, что может подсказать?

---
Ох мы наржались на этом скачать fifa 15 update, скачать fifa 15 на пк или <a href=http://15fifa.ru/raznoe-fifa-15/32-zvuk-fifa-15-mezhdunarodnye-kommentatory-skachat.html>скачать английский комментатор для fifa 15</a> fifa 15 crack only

скачать торрент игру fifa 15 на пк

garneuVek,2018.03.23 10:22

Надо глянуть

---
Вразумительный ответ кряк фифа 15 3dm, fifa 15 скачать на планшет или <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>кряк фифа 15 бесплатно</a> скачать моды на fifa 15

скачать fifa 15 на андроид бесплатно

exethMa,2018.03.08 15:58

По моему мнению Вы допускаете ошибку. Могу это доказать.

---
Я думаю, что Вы не правы. Я уверен. Предлагаю это обсудить. Пишите мне в PM, пообщаемся. скачать fifa 15 через, скачать origin для fifa 15 или <a href=http://15fifa.ru/raznoe-fifa-15/32-zvuk-fifa-15-mezhdunarodnye-kommentatory-skachat.html>скачать английский комментатор для fifa 15</a> скачать fifa 15 через