Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kilencvenéves 10 parancsolata

 

Egy kilencvenéves 10 parancsolata

 

Azt, hogy sem a dohányzás, sem az ivás ártalmas az egészségre, mindnyájan tudjuk. A holland Staf Dusarduyn láncdohányos volt, és nem vetette meg, az alkoholt sem és amikor megkérdeztem, hogy ezeken kívül van-e még más hobbija is, azt válaszolta: a galambok és a lányok...

Ezt akkor kérdeztem Tõle, amikor éppen egy vadászatból érkezett meg, kilencven évesen! Soha nem látta senki cigi nélkül, de szemüveget sem viselt soha. Persze a Dusarduyn név nem olyan hangzatos, mint mondjuk az Aarden, Delbar, a Van der Wegen, vagy a Catrijsse, a Vanbruane és így tovább. De talán ez nem is olyan nagy baj. Hiszen nem ebbe a kategóriába tartozik. Hollandiában és Belgiumban a legjobb, messze a legjobb hosszú távú versenyzõ volt. Rekord számú elsõ díjat nyert a Nemzeti versenyeken, ha jól tudom 14-et, és mellé rekord mennyiségû autót is!

Jól emlékszem a vele készült interjúra, amit egy japán ügyfelem kérésére készítettem, aki 10 galambot szeretett volna vásárolni tõle.

Nem volt egyszerû eset! Elõször is az Öreg nem akarta megírni a származási lapokat, de a japán ügyfelem ragaszkodott hozzá. Soha nem felejtem el, amit Dusarduyn mondott: „Mit akar ez a japán? Jó galambot, vagy jó származást? Úgy érzem, fölösleges megírnom a származási lapokat, mivel úgyis azt írhatok rá, amit akarok!”

A másik nagy gondom nem is Dusarduyn galambjaival, hanem az árukkal volt. 50 dollárt kért darabjáért… A japán ügyfelem pedig azt gondolta, hogy ez túl olcsó ahhoz, hogy jó galambok legyenek.

Elmondtam Dusarduyn-nak, hogy nem okoz gondot, ha többet kér a legjobb galambjai gyerekeiért, de nem volt hajlandó változtatni az áron.

Hát nagyon sajnáltam magamat. Jó messzire lakott tõlem. Én pedig az ügyfeleimtõl mindig 10%-ot kapok. A látogatással eltelt egy napom, elment fél tank benzin, és mivel a 10 galambot darabonként 50 dollárért adta az öreg, a jutalékom 50 dollár volt.

Végül mégsem bántam meg a látogatást, mivel nagyon sokat tanultam az öregtõl. Azt pedig, hogy megismerhettem személyesen Dusarduynt, kivételes elõjognak éreztem. Mindjárt el is mesélem, hogy miért, de ehhez vissza kell mennünk a 50-es évekbe.

 

Híres

 

Akkoriban még gyerek voltam, és az egész világ teljesen más volt. Egy olyan kis városban, mint amilyen Tilburg összesen 1800 tenyésztõ lakott. Az összes szomszédunk és a nagybácsik is galambtenyésztéssel foglalkoztak. Belgiumban összesen mintegy 200 000 tenyésztõt tartottak számon. Három népszerû sportág volt Hollandiában és Belgiumban: a foci, a kerékpár és igen… a galambsport.

A galambászatban mindenki ismerte a következõ neveket: Janssen, Klak, Louis van Loon, Huyskens van Riel, Delbar és Dusarduyn. Késõbb mindnyájan világhírûek lettek, kivéve Dusarduynt. De ez nem jelent semmit.

Hírnevet bárki vásárolhat. Dusarduyn egy egyszerû farmer volt, még csak nem is gondolt arra, hogy reklámozza magát, vagy fizessen valakinek azért, hogy írjon róla. Sõt mi több, mindig is megtagadta, hogy több pénzt kérjen galambjaiért, ami bizony nem tett túl jót a hírnevének. Mégis, Európában Dusarduyn már a háború elõtt ismertté vált, sõt néhány évvel késõbb egyeduralkodóvá lett és még manapság is ismertnek számít, miközben számos más - említett híresség is - már a feledés homályába merült. Belgiumban van egy olyan mondás, hogy a csúcsra feljutni sokkal könnyebb, mint ott maradni. Dusarduyn ott maradt, több mint fél évszázadon keresztül. Az ilyen emberektõl lehet tanulni! Ezért írtam meg ezt a cikket.

Ez több, mint egy egyszerû tisztelgés, egy rendkívül fiatalos öreg elõtt. Jóval több, mert ez az ember tud valami olyasmit, amit mindnyájunknak meg kellene tanulnunk!

De most pillantsunk még vissza a történelembe.

 

A háború

 

Már a második világháború elõtt jól csengett a Dusarduyn név a holland galambászok között. Úgy féltek tõle a hosszú távú versenyzõk, mint senki mástól. Azután kitört a háború és a németek elvették Dusarduyn galambjait.

5 évig nem lehetett versenyezni, de az elsõ dolog, amit Dusarduyn a háború után tett, az volt, hogy élettel töltötte meg a galambdúcát. Elment Delbarhoz és egy másik tenyésztõhöz, Charel Dhaenshez. Jó választás volt!

Az ötvenes évek elején az eredményei még jobbak lettek, mint korábban voltak. 1950-ben és 1951-ben is gyõzelmet aratott. Ekkor nyerte meg a Nemzeti Dax-i versenyt (kb 700 mérföld) és, azóta senki sem lehet biztos a gyõzelmében, hiszen az öreg is hozza az óráját. Nyert Barcelonából is, valamint 1979-ig többször lett Dél-Hollandia bajnoka. 1994-ben az elsõ Limoges-i versenyt is Õ nyerte. Joggal merülhet fel a kérdés: van-e még a világon ilyen sikeres versenyzõ, aki 70 éven keresztül megmaradt az élvonalban?

Az évek során minden megváltozott, változott a technológia, mások már a versenyzõtársak is, de még mindig Staf Dusarduyn az, akit le kell gyõzni.

Ha valaki ilyen hosszú idõn át ilyen sikeres marad, az csak egyetlen dologra enged következtetni, ez az ember tudja, hogy mit jelent a galambászat.

Ez a tenyésztõ saját tapasztalataiból olyan sok bölcsességre tett szert az idõk folyamán, hogy egy átlagos galambász jobban teszi, ha csak ámulva figyel, amikor az öreg kinyitja a száját. Itt van mindjárt néhány jó tanács magától Dusarduyn-tõl.

 

Tanács

 

  1. Legyen és maradjon minden egyszerû! Higgy a jó galambokban, és feledj el minden mást! A galambászatban nincs semmiféle titok, vagy módszer, amitõl a galambok gyorsabban repülnének.
  2. Ne akarj szaladni azelõtt, mielõtt megtanulnál járni! Sok galambász, fõleg a kezdõk, elkövetik azt a hibát, hogy rögtön túl sokat akarnak.
  3. Feledkezz el mindenféle névrõl és származásról! A neveket kitalálják vagy maguk a tenyésztõk, vagy az újságírók. Származás, mint olyan, nem létezik. Csak kétféle galamb létezik: jó galamb és rossz galamb. Sajnos az elsõbõl túl kevés, a másodikból túl sok van. Dusarduyn, Delbar származású galambokkal kezdett, ez igaz. Delbar ismert névnek számított és származási lapot is adott. De Dusarduyn erre azt mondja, hogy ez nem jelent sokat. Más galambokkal is ugyanilyen sikeres lett volna.
  4. Legyél kemény. Csak azért ne tarts meg egy galambot, mert a nagyapja jó galamb volt, vagy, mert túl drága volt. Halálos vétség túl sok galambot tartani. Ezt gyakran elkövetik azok a tenyésztõk, akik egy kicsit sikeresek lettek és el tudtak adni néhány galambot. Rengeteg példa van arra, hogy egy karrier végét jelenti az, ha valaki túl sok galambot kezd el tartani. Ez a 90 éves galambász ritkán versenyzett hatnál több galambbal. Ha elég jók, ennyi is megteszi.
  5. Nagyon fontos a rendszeresség. Különösen az özvegy hímek nem szeretik a meglepetéseket. Mindig legyél ugyanabban az idõben, a dúcban. Minden nap. Sokféle jó módszer létezik, csak egy nem az: ha újból és újból változtatsz.

 

 

  1. Ha hosszú távon szeretnél versenynil, legalább két évet adj a galambodnak, hogy kifejlõdhessen. A legtöbb jó hosszú távú galamb idõsebb éveiben jobb. A hosszú távon versenyzõ galambok mások. A legtöbbjük nem tudna rövidtávon nyerni, és fiatalként sem a leggyorsabbak. Másrészrõl pedig a rövidtávon versenyzõ galambok nem állnak helyt a hosszú távon.
  2. Soha ne nevezz be egy jó „egynapos” versenyzõ galambot egy kétnapos versenyre. Azok a galambok, akik kétnapos versenyeken indulnak, soha nem lesznek újból egynapos versenyzõk. Túlságosan okosak, mert azt hiszik, hogy lesz még egy nap, ezért lazábban veszik a versenyt.
  3. Felejtsd el, hogy jó versenyzõ lehetsz mindenféle gyógyszer vagy állatorvos nélkül. Ez sajnos lehetetlen. Persze, ha azt hiszed, hogy az állatorvos tesz bajnokká, akkor is elvérzel.
  4. A legjobbat a legjobbal párosítsd, és ne törõdj a többivel.
  5. A dúc nagyon fontos a galamb kondíciója szempontjából. A dúc nem attól jó, mert szép. És ha valaha is voltak jó eredményeid, akkor tudni fogod, hogy nem a dúc a hibás, ha már nem olyan jók az eredményeid. Vagy, te, vagy a galambok. Tehát ne változtass azon a dúcon, amelyikrõl tudod, hogy jó, hogy megfelelõ. Gyakran elõfordult, hogy a sikeressé váló tenyésztõk modernizálták a dúcukat, aztán megint a gyengébben szereplõk között találták magukat. Egy ilyen jól ismert példa: Huyskens van Riel.

 

Dusarduyn nem ütött be egyetlen egy szöget sem a dúcában több mint 50 éve. Ugyanolyan a dúca, mint fél évszázaddal ezelõtt. Az oxigén jelentõsége óriási. Semmilyen gyógyszer hatása nem mérhetõ össze az oxigén hatásával.

 

Fekete korszak

 

Csak egyetlen fekete korszak volt Dusarduyn életében. Ez pedig 1990. június 6-a után volt, amikor is minden tenyészmadarát ellopták. Naponta többször is kiment a dúchoz, mert egyszerûen nem akarta elhinni, hogy valaki ezt meg tudta tenni. Szerencsére a tolvajokat elkapták, a madarak is rendbe jöttek, de az öreg nagyon szenvedett. Csak a közeli barátai tudták, hogy mennyire.

 

Tanulságképpen

 

Az egyik leggyakrabban feltett kérdése szinte minden újságírónak az volt, hogy mi a titka hihetetlen vitalitásának ilyen korban. Dusarduyn szerint ez rendkívül egyszerû.

 

·       Soha ne üldögélj csak úgy. Próbálj levegõn lenni annyit, amennyit csak lehetséges.

·       Legalább napi harminc cigit szív el. (Soha senki sem látta még az öreget a maga sodorta cigi nélkül.)

·       Minden nap igyál egy kis töményt.

 

Ennyi ennek az embernek a története, aki igen híres a saját országában, de ismeretlen

külföldön. Az ember története, aki a legnagyobb nevekkel versenyzett, de nem fél a mai generációtól sem.

Annak a története, aki utál származási lapot írni. Számára ez soha nem jelentett semmit. Soha nem tartotta maga sem nyilván a származást.

 

Nem számított neki, mert tudta, hogy a szuper madaraknak is lehetnek rossz utódai, és egy átlagos versenygalambnak is lehet remek utóda. Lehet, hogy a származásnak jónak kell lennie, de a származásnak semmi köze a híres nevekhez vagy a vérvonalhoz. Ami számít, az az eredmény.

Pedig sokan azt a madarat tartják többre, akinek az egyik õse híres versenyzõ volt, vagy a galamb egy híres dúcból származik.

Dusarduyn számára ez mind bolondság, hiszen a 70 éves versenyzõi pályafutása jogán méltán beszélhet a galambászatról, mi pedig hallgathatjuk. Addig amíg az öreg versenyzik, vadnyúlra  és fácánokra vadászik szemüveg nélkül, boldog. Szívja a saját sodrású cigijét és megissza naponta az adagját.

 

Ad Schaerlaeckens

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Rejac13

Uxohe18,2018.12.16 02:20

http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-zyad-10mg-gen-rico-e-quanto-custa-brasil http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-antabuse-disulfiram-gen-rico-com http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-placidum-sildenafil-citrate-50-mg http://www.prds66.fr/profiles/blogs/onde-posso-comprar-ah-zul-gen-rico-envio-48h-na-internet-brasil http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-prilo-en-internet-chile-sildenafil-citrate-25mg http://javamex.ning.com/profiles/blogs/buy-lopid-300mg-cheap-where-can-i-purchase-gemfibrozil-cheap http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/silvasta-sildenafil-citrate-150mg-como-puedo-comprar-sin-receta http://www.animalloversconnect.com/blogs/post/23491 http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/permetrina-30-mg-comprar-sin-receta-en-farmacia-online-andorra http://snopeczek.hekko.pl/229711/cheap-estradiol-order-online-can-buy-estrace-prescription http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tada-gen-rico-envio-24h-na-internet-no http://wu-world.com/profiles/blogs/discount-immense-150-mg-order-online-buying-immense-netherlands http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/elonza-comprar-sin-receta-con-garantia-nicaragua-compra-de-elonza http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/ciavor-diario-20-mg-onde-comprar-pela-net http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/order-low-price-powergra-130mg-online-how-can-i-buy-sildenafil http://foodtube.net/profiles/blogs/banago-tadalafil-como-comprar-r-pido-honduras http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/buy-mitalis-20-mg-on-sale-how-can-i-buy-tadalafil-no-rx http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/buy-neovia-120-mg-low-price-how-can-i-buy-sildenafil-citrate-free http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/cialis-20-mg-sans-ordonnance-en-ligne-paiement-mastercard-vente http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/siagraa-130mg-order-online-super-cheap-siagraa http://www.prds66.fr/profiles/blogs/erevit-comprar-de-confianza http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/avafil-sildenafil-citrate-130mg-como-posso-comprar-gen-rico-com http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/dali-tadalafil-40-mg-como-posso-comprar-gen-rico-sem-receita http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/cyclophosphamide-50mg-o-commander-sans-ordonnance-cytoxan-cytoxan http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/buy-rabeprazole-20mg-no-rx-how-can-i-order-aciphex-free-shipping http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-donaton-tadalafil-40mg-urgente http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/clomifeno-donde-comprar-sin-receta-env-o-gratis-estados-unidos http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=22937&qa_1=comprar-epivir-lamivudine-gen%C3%A9rico-rep%C3%BAblica-federativa http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/itex-ofloxacin-como-comprar-sin-receta-de-confianza-reino-de-espa http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/agra-130mg-buy-cheap-150mg-agra-buy-online

Izuru61

Exayo54,2018.12.13 12:29

http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/order-efil-10-mg-safely-how-to-buy-tadalafil-in-approved-medstore
https://www.olliesmusic.com/blog/16479/famotidine-20mg-puedo-comprar-sin-receta-en-internet-perГє-comprar-famotidin/
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/escitan-130mg-comprar-gen-rico-r-pido-brasil
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/duraviril-120mg-order-safely-how-to-purchase-sildenafil-citrate
http://jaktlumaczyc.pl/71411/quel-site-acheter-mestinon-2018-commander-mestinon-france
http://www.animalloversconnect.com/blogs/post/23685
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-sildara-gen-rico-n-o-precisa-receita-m-dica
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-dinitrato-de-isossorbida-gen-rico-envio-24
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/ciavor-diario-tadalafil-como-comprar-com-garantia-na-internet
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=68602&qa_1=farmacia-comprar-generico-alfacip-alfacalcidol-alfacalcidol
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/anaprox-500mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-de-confianza-chile
http://ggwadvice.com//index.php?qa=52099&qa_1=meilleur-achater-edalis-tadalafil-fiable-tadalafil-ligne
http://snopeczek.hekko.pl/227848/silderec-como-comprar-sin-receta-con-garantia-us

Etafi31

Ageja41,2018.12.10 11:02

http://clan.hupshup.com/blogs/post/13120
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/discount-nipatra-150-mg-order-online-how-can-i-buy-sildenafil
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/purchase-cere-t-200mg-where-to-buy-sildenafil-citrate-in-trusted
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-acheter-pawar-tadalafil-pour-femme-acheter
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-davigor-sildenafil-citra-1
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-videnfil-sildenafil-citrate-com-frete-gr-tis-na
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/davigor-en-ligne-bas-prix-acheter-sildenafil-citrate-france-vente
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-virineo-sildenafil-citrate-100
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/dejavu-sildenafil-citrate-200mg-comprar-envio-rapido-via-internet
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/tacrolimus-como-comprar-sin-receta-r-pido-guatemala
http://foodtube.net/profiles/blogs/comprar-generico-donaton-al-mejor-precio-reino-de-espa-a-comprar
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/dimenhidrinato-comprar-en-una-farmacia-en-linea-ahora-costa-rica
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-ciavor-diario-tadalafil-gen-rico-internet-farmacia
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/entranin-pharmacie-achat-sur-internet-site-fiable-prix-du
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/67/12626/site-seguro-para-comprar-furacin-nitrofurazone-melhor-preco-bra
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/minocycline-hydrochloride-100mg-comprar-fiable-panam
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/tagra-20mg-buy-no-rx-where-to-buy-tadalafil-safely
http://showmeanswer.com/index.php?qa=36556&qa_1=buy-diclofenac-50-mg-safely-cheap-diclofenac-uk-reviews
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-losartan-50-mg-con
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-flavoxato-200mg-sin
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/buy-xex-25-mg-cheap-buy-xex-get-sildenafil-citrate

Roqud26

Ecupa60,2018.12.03 02:56

https://frases-status-amor.tumblr.com https://romance-entre-las-letras-el-y-yo.tumblr.com https://devon-m83.tumblr.com https://keyameric0.tumblr.com https://spookoplazm.tumblr.com https://prettymuchgayy.tumblr.com https://colineveryday.tumblr.com https://rainhaursa.tumblr.com https://oteu-reino-vem.tumblr.com https://ultimate-dr-puns.tumblr.com https://johnlili.tumblr.com

Uwufu32

Marem58,2018.11.30 16:58

https://carmelcoffeecats.tumblr.com
https://viel-liebe.tumblr.com
https://norisool.tumblr.com
https://menamorasereia.tumblr.com
https://sentimentos-toscos.tumblr.com
https://freedom-of-lo-ve.tumblr.com
https://cont--nue.tumblr.com
https://01-maddy-12.tumblr.com
https://blueskyfullofstarss.tumblr.com
https://oqueelaera.tumblr.com
https://oteu-reino-vem.tumblr.com
https://ezquadros.tumblr.com
https://unachispaesuficiente.tumblr.com
https://lavignez-flexing.tumblr.com
https://alberthxy.tumblr.com
https://hsseniorstudyblr.tumblr.com
https://mccnblccd.tumblr.com

Obayi81

Ovixi52,2018.11.29 20:50

https://root-shaw-shoot.tumblr.com https://silverslip.tumblr.com https://hold-on-to-memories.tumblr.com https://fuckthemajortomyeah.tumblr.com https://oteu-reino-vem.tumblr.com https://babyggirl98.tumblr.com https://cont--nue.tumblr.com https://order-amantadine-100mg.tumblr.com https://missemmalights.tumblr.com https://mingau-de-chocolate.tumblr.com

Шлюхи Краснодара

Amuelmunda,2018.10.13 10:25

<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru>Шлюхи Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд шлюх в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Дешевые шлюхи в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/>Интимные знакомства Краснодара</a>
<a href=http://prostitutki-irkutska.ru>Проститутки Иркутска</a>
<a href=http://prostitutki-perm.ru>Проститутки Пермь</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi>Проститутки Казани</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi/individuals/>Индивидуалки Казани</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi/znakomstva/>Секс знакомства Казани</a>
<a href=http://penza-dosug.ru>Шлюхи Пенза</a>
<a href=http://girls-ufa.ru>Проститутки Уфы</a>
<a href=http://girls-msk.ru>Проститутки Москва</a>
<a href=http://dosugspb24.ru>Проститутки Питер</a>
<a href=https://top.girls-nsk.ru>Шлюхи Новосибирск</a>

скачать fifa 15 на виндовс

garneuVek,2018.03.26 10:53

И как это понимать

---
знаю что вроде прикольный скачать fifa 15 без, скачать игру на компьютер fifa 15 торрент а также <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>кряк фифа 15</a> fifa 15 составы скачать