Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elkeseredett galambász

Elkeseredett galambász írta ezeket a sorokat és mellékelte a fényképeket, és sajnos, őszintén megmondva, minden oka meg van arra, hogy feketén lássa a dúca egészségügyi helyzetét és a közeli jövőbeni kilátásokat.
A leírt tüneteket sorra véve (és közbe a képeket nézve), az alábbi betegségek gyanúja merül fel:
- gubbadás. Ez önmagában nem sokat mond, de általában a paratífusz kísérő tünete. Ha felborzolt tollazattal jár együtt, akkor kokcídiózisra is gyanú van.
- zöld, sárgás széklet (mint a csatolt képen is látható). A zöld széklet szintén utalhat paratífuszra, a sárgás pedig trichomonaszra
- fiatalabb galambok elhullása, de némely galamb torkában sárgás gócok is láthatók voltak. Ez egyértelműen trichomonaszra utal, a sárgás képlet is és a jellemző korosztály is. Idősebb galamb is szenvedhet trichoban, de igen ritkán hullik el tőle. Minél fiatalabb a galamb, annál nagyobb esélye van arra, hogy a tricho végzetes legyen a számára.
- egyik 6 éves galambom, múlt héten pusztult el, de úgy hogy kedden elkezdett gubbadni és csütörtökre el is pusztult. Ez már valószínűleg nem tricho, hanem vagy paratífusz - vagy lehet akár adenovírus II-es típus is.
- némelyik madár hányt, és nem tudom ez lehet hülyeség, de ahogy ránéztem a szemére, teljes élettelenséget láttam rajta, már majdnem olyan volt mint az elpusztult madaraknak. Ez még inkább adenora utal. Hányás léphet fel az adeno mindkét típusa esetén, azzal a különbséggel, hogy az adeno I csak a fiatalokat betegíti meg, az adeno II bármely korosztályt. Ez utóbbinál sárgás hasmenés és hányás léphet fel az elhullás előtt. Boncoláskor a normálisnál világosabb, sárgás és duzzadt májat látnánk, ha történt volna boncolás. Sajnos, az adeno II vírus okozta betegség letalitása, vagyis halálozási aránya magas: általában 30% körül van, de leírtak már 100%-os elhullással járó eseteket is. Mivel a vírus a májat támadja meg és pusztítja le, az élettelen szem ennek egyik jellemző tünete lehet, a tompa, élettelen tekintet ugyanis a májkóma egyik tünete.
- nyaktekergetés. Ezt nem kell sokat ragozni, mindezeken felül a paramyxovírus is meglepte az állományt.
- cirkovírus. Ezt már én írom hozzá, önszorgalomból, sajnos. Cirkovírus jelenlétére kell gondolnunk, ha az állományban rövid időn belül sokféle betegség jelentkezik. A cirko az immunrendszert lövi ki (mint az embereknél az AIDS vírusa), innentől kezdve bármely jelenlévő kórokozó szabad prédájaként jelenik meg az állományunk.
*
Mivel a szóban forgó dúcban egy időben jelenlévő kórokozók alapjaikban térnek el egymástól (vírusok, baktériumok és paraziták is jelen vannak), az ellenük hatásos gyógyszerek is egymástól merőben eltérők, ami önmagában is baj, ráadásul ezek nagyrészt "ütik" is egymást. Például indokoltan adnánk valamilyen erős antibiotikumot a jelenlévő szalmonellák ellen, de ezzel sajnálatos módon a jelenlévő adenovírus kártételét fogjuk fokozni, és akkor még nem beszéltünk a trichomonaszról, ami parazita lévén egészen másfajta gyógykezelést igényel. Közben nem szabad elfeledkeznünk a paramyxovírus okozta nyaktekergetésről, amellyel szintén kezdenünk kell majd valamit, és akkor még ott van, nagy valószínűséggel a cirkovírus is.
Ilyenkor fel van adva a lecke, és a tudomány mai állása szerint nem létezik olyan csodaszer, ami egy ilyen állományt azonnal talpra tudna állítani. Más szóval, csak viszonylag lassan és áldozatok árán hozhatjuk egyenesbe az állományt valamennyire is.
Nézzük sorban. Tricho ellen mindenképpen kezelnünk kell, mert amíg a tricho jelen van, a fiatalok hullani fognak, és a többi sem lesz képes kilábalni az egyéb betegségekből. Ilyenkor, mivel a máj is károsodott az adeno miatt, tilos adnunk dimetridazolt, ehelyett ronidazolt adunk, 3 egymást követő napig. Ez idő alatt jó minőségű vitamin- és nyomelem készítményt is adunk, mondjuk Vitaminas TT port.
Ezután, tekintettel a valószínűleg jelenlévő adenovírusra, kész immunglobulint, például Adenosan port adunk a galamboknak, 5 - 7 napig, takarmányra keverten (mivel vízben nem oldódik), vagy egyedileg szájon át beadva.
Ezután olyan szert keresünk, amelyik széles hatású, azaz hat a vírusokra, parazitákra és a baktériumokra is. Ilyen szer az ezüst-kolloid. Önmagában nem lenne elegendő arra, hogy megoldja a problémáinkat ilyen súlyos esetben, azonban bízhatunk abban, hogy az előzetes kezelések után már felteszi a pontot az i-re, és nagyjából egyenesbe hozza az állományt.
Mindezek közé valamikor a paramyxo elleni kezelést is be kellene szúrni, de ez nem lesz könnyű feladat, tekintve, hogy a vakcina az immunglobulinokkal még véletlenül sem találkozhat, hiszen azonnal tönkreteszik egymást. Jelen esetben először itatni kellene paramyxo (pestis) vakcinával, mert az oltási forma most túl erős lenne az állománynak, nem beszélve az oltás okozta törésről. Tehát egy alkalommal megitatjuk az állományt a vakcinával (Vitapest vagy Avinew), aztán majd valamikor, hetek vagy 1-2 hónap múlva le is oltjuk valami normális oltóanyaggal (Nobilis Paramyxo P201 vagy Columba). Hogy mikor? Mivel azt is figyelembe kell venni, hogy vakcinázni több betegségbe is szenvedő állományt értelmetlen, mivel úgyis hatástalan lenne, ezért meg kell várnunk, míg az állomány valamelyest magához tér, és akkor gyorsan leitatni őket a vakcinával, vigyázva arra, hogy az csak tiszta vízben történhet, tehát semmi más nem lehet a vakcinás vízben, még vitamin sem.
*
"Röviden" ennyi. Mivel az állomány jövőbeni állapota és reagálása a kezelésekre nehezen megjósolható, ezért nem tekintetnénk most a messzebbi jövőbe, hanem ha lezajlik a fentebb leírt kezeléssorozat, az elért eredmény függvényében kell továbblépni.
*
Pontosabb diagnózist és gyógykezelést lehetne felállítani, ha konkrét vizsgálat is történne az ügyben, elsősorban boncolás illetve baktériumtenyésztéses rezisztenciavizsgálat.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Fölöslegesen kidobott sok sok pénz hidd el ugyis elhullanak a fiatalok de még az öregekből is)

Csömör Oszkár,2016.01.14 08:09

Nagy marhaság!! mindenféle szart kitaláltok és közben ti okozzátok a sok fertőzést azzal hogy tömitek mindenféle szarral: úgyis elpusztul hiába tömöd a sok szarral amit elő ír az orvos vagy te magad találod ki) egész kisgyermek koromban is vóltak galambjaim de ennyi szar fertőzést mint ami mostanában van azt csak is a menő nagy pénzű barom állatok okozzák a nagy durbósitással mert tömik minden szarral és közben nincs immun rendszere mert nem alakul ki mert nem engedik hogy magát tömje olyan vitaminokkal amit ő maga szerez be a főldekről mezőkról: Hány nom kel ewzektől de eljön az idő mikor teljesen ki pusztul a sok hülyeség miatt ez a csodálatos madár))))