Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fertőtlenítőszerek

 

A fertőtlenítőszerekkel a külvilágon, a dúc falán, padlóján és berendezési tárgyain megbúvó mikroorganizmusokat pusztítjuk el vagy ritkítjuk, lemosásos, permetezéses vagy porlasztásos eljárással.
Általában a baktériumokat, a vírusokat, a gombákat és az algákat tudjuk így elpusztítani. (A coccidiumokra, a külső és a belső paraziták fejlődési alakjaira, petéire, lárváira ezekkel a szerekkel nemigen tudunk hatni.)
Tartsuk be:
- a fertőtlenítést mindig előzze meg alapos takarítás
- ne keverjük egymással a különböző fertőtlenítőszereket
- a fertőtlenítőszernek legyen ideje kifejtenie hatását
- a fertőtlenítőszerek többségével a galambokkal nem érintkezhetnek
- használjunk egyéni védőfelszerelést
- tárolásuk vagy használatuk során gyermekek véletlenül se férhessenek hozzájuk
- ha használatuk közben véletlen lenyelés, szembe kerülés történik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, illetve a szemet addig is öblítsük át azonnal többször tiszta vízzel
- azonnal hagyjuk abba a szerrel való munkát és forduljunk orvoshoz, ha a felhasználás során rosszullétet, szédülést érzünk
- a fertőtlenítőszer, annak maradéka, és a már üres csomagolás is veszélyes hulladéknak számít
 
Anijodin oldat 
Betadine oldat 
Helyileg, testfelületre való jód-tartalmú fertőtlenítőszerek. Külsőleg sebek, sérülések ecsetelésére is használhatjuk, de a leggyakrabban a himlős kimaródások, kinövések ecsetelésére alkalmazzuk.
Adagolás: Bőrfelületre hígítatlanul, vagy tiszta vízzel kétszeresére hígítva alkalmazzuk. Nyálkahártya ecsetelésekor (pl. szájüregben) vízzel 5-10-szeresére higított oldatot használjunk. Szembe nem kerülhet.
Megjegyzés:
Heti 1 alkalommal néhány cseppet az ivóvízbe is szoktak cseppenteni, hogy a galambok jódigényét fedezzék. Nem rossz módszer, de nem túl pontos. Vigyázzunk, mert a jód könnyen túladagolható!
 
Bromosept-50% fertőtlenítő oldat
Széles hatású fertőtlenítőszer, mely alkalmas lemosásos, permetezéses és bemerítéses (eszközök) fertőtlenítésre is. Hatásos baktériumok, gombák, vírusok és algák ellen is. Alkalmazásakor legalább 30 percnyi behatási időt kell hagyni a leöblítés előtt, illetve hagyni kell a felületre rászáradni.
Ivóvíz fertőtlenítésére is kiváló, mely különösen akkor hasznos, ha a dúcban fertőzéses eredetű megbetegedés lépett fel.
Alkalmazás:
Épületre és eszközökre 5 – 15 ml / 10 liter víz.
Ivóvíz fertőtlenítésére: 1 ml / 10 liter ivóvíz, 3 napon át, majd 3 nap szünet.
 
Ecocid 
Széles hatású fertőtlenítő-tisztítószer, vírusok, baktériumok és gombák ellen is hatásos. A dúc padlójának, falának, berendezési és felszerelési tárgyainak, közlekedőknek stb. tisztító hatású fertőtlenítésére.
Bár a szer tisztító hatással is rendelkezik, használata előtt a dúcot és a berendezéseket minél jobban meg kell tisztítani a szennyeződésektől.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.