Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan adjuk meg az esélyt a nyári fiataloknak, hogy jövőre jó versenyzők legyenek?

A versenyszervezőket csak röviddel a második világháború után kezdték érdekelni az egyévesek. Brüsszelben különösen sok idő kellett ahhoz, hogy megkülönböztessék az egyéveseket, és az öreg versenyzőket. A két kategória egymás ellen versenyzett, ami azt jelentette, hogy az egyéveseket öregeknek tekintették. Születési évében a galambot fiatalnak, és azt követően öregnek tekintették. Így alapvetően ebben a két kategóriában versenyeztek.

Sok galambász próbálta bizonyítani, hogy az egyévesek sokkal kevésbé erősek, mint az öregebbek, és így végül úgy döntöttek, hogy versenyezzenek külön ligában. Ennyi történt, és nem több. A nyári kelésű fiataloknak nem rendeztek versenyt, így tapasztalatot sem szerezhettek, de jövőre mégis az öregek ellen kellett versenyezniük. Így valójában az egy évben, de különböző időben született fiatalok külön csoportot jelentettek a versenyzés szempontjából.

A második világháború előtt ugyan már volt néhány külön verseny az egyévesek számára, de a szervezők nem fordítottak sok figyelmet erre a kategóriára. A dolgok azonban megváltoztak, és ma már vannak olyan galambászok, akik az egyévesekre szakosodtak.

Mi is az az egyéves?

Az egyéves egyrészt olyan galambot jelent, ami már betöltötte az egy éves korát, másrészt egyszerűen az a galamb, amit az előző évben gyűrűztek. Vallóniában egy fiatal galambot gyakran úgy neveznek, hogy junior, Liege-ben pedig úgy, hogy jelölt. Így Belgium egyes részein a fiatal nem pontosan ugyanazt jelenti. Liege-ben például a fiatalok versenyén egyévesek is részt vehetnek, miközben vannak olyan egyéves versenyek, ahová másféle galambot nem lehet benevezni. Továbbá a valódi fiataloknak (piepers) szintén külön versenykategória dukál. Ezen a vidéken, 1914 előtt ismeretes volt a kinevezett fiatal kategória is, mivel addig nem volt kötelező gyűrűvel ellátni a galambokat. Így a könnyen felismerhető fészektollas szárny volt a nevezés feltétele. Ez már nem létezik, mivel kötelező a gyűrűzés, és a gyűrűn olvasható az évszám.

Mindezért úgy gondolom, hogy teljességgel logikátlan a gyűrűk kiosztása újévkor! Azok a fiatalok 2011-ben keltek, de már 2012-es gyűrű kerül rájuk! Nem lenne sokkal több értelme egy hónappal később kiadni a gyűrűket? A fiatalok versenye igazságosabb lenne, és az öregek versenyére is jó hatással volna.

Alapvetően van néhány különböző típusú egyéves: van az igazi egyéves (amely teljes mértékben kivedlett), és ott van a késői fiatal (nem tudott teljesen kivedleni), vagy a nyári kelésű fiatal. Az igazi egyéves kivedlette valamennyi elsődleges evezőtollát, míg a nyári csak néhányat. A nyári fiatalokból is megkülönböztetünk két típust. Az egyik folytatja a vedlést, az öregekhez hasonló módon. A másik esetben folytatódik ugyan a vedlés, ott, ahol abbamaradt, ugyanakkor elölről is kezdődik. Ennek eredményeként lyukas lesz a szárnyfelület, és nem lehet velük versenyezni ilyenkor.

Mi teszi tehát a különbséget a két “igazi” egyéves között? Az, hogy az egyik már repült a születési évében, míg a másik nem versenyzett még. Az az egyéves, ami már szerzett tapasztalatot, gond nélkül tartja a lépést az öregekkel. Azonban azokat, amelyeket még sosem kosaraztak be, nagy gonddal kell tréningezni. Így magától értetődő, hogy ezek között különbséget kell tenni a versenyeken.

Hogyan viselkedik az egyéves?

A legkevesebb, amit elmondhatunk róluk, hogy sajátos versenyzők. Egy kezdő, aki az előző évben sikeres volt a fiataljaival, általában úgy képzeli, hogy ugyanazok egyévesként is sikeresek lesznek. Ez gyakran nem így történik, és a galambász megdöbben a rossz teljesítmény miatt. Tudjuk, hogy sok olyan fiatal, amely első díjat nyert Dourdan-ból, és él helyezéseket hozott Bourges és Argenton versenyutakról, nagyon kiábrándító teljesítményt mutat egyéves korában. Egyes tenyésztők tovább erőltetik ezeket, míg végül elvesznek. Ön azt is gondolhatja, hogy betegek, de nem ez a helyzet! Van, aki szerint a galambok télen elveszítik az előző évi tapasztalatukat, és ugyanúgy mozgatja őket, mintha fiatalok lennének. Ez nem jó megközelítés! Ezek túl sok versenyen szerezték az eredményeiket, és pontosan ez az, amit el kell kerülni. A sok begyűjtés fokozott kockázatot jelent a betegségek tekintetében. Ha ezeknek az egyéveseknek egy csendes szezont engedélyeznek, akkor két éves korukban nagyon sikeresek lehetnek.

 

Hogyan magyarázzuk ezt a viselkedést?

Ez alapvetően a részletektől függ. A tenyésztő hajlamos elfelejteni, hogy egy egyéves még fiatal madár, és ne várjuk tőle ugyanazt, mint egy öregektől. Ha azt szeretnénk, hogy egy tehetséges egyévesünk a jövő bajnokává képződjék a közép, vagy hosszú távra, akkor csupán majd a fiatalokkal együtt kezdjük őket tréningezni. Nem szabad özvegyen versenyeztetni. A néhai dr. Bricoux, a belga galambversenyek nagy alakja számtalan tesztet végzett egyévesekkel, és ellenzőjévé vált az egyéves özvegyeknek. Mostanában sokszor említettük André Vanbruaene nevét, aki Lauwe-ban élő bajnok volt, és sikeresen versenyzett az egyévesekkel természetes rendszerben.

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy özvegységben felkészített egyéves kiemelkedő eredményt érhet el, és néha megveri az öreg madarakat. Ezek után viszont fennáll annak a veszélye, hogy a galamb soha nem lesz sikeres, és nem csak abban az évben, hanem a későbbi szezonokban sem. Nem ritkaság, hogy az olyan tenyésztő, aki a középtávra, vagy különösen a hosszútávra akar koncentrálni, az egyéveseinek még egy tapasztalatszerző évet szán.

Egyes régiókban az egyévesek versenye nagyon népszerű, ahol sok pénzt lehet nyerni. Itt kétszer annyi egyéves kerül kosárba, mint öreg. Rengeteg olyan kistenyésztő akad, akik úgy gondolják, hogy úgysem képesek legyőzni a nagy bajnokok öreg csapatát. Tehát nincs más választásuk: ahelyett, hogy megelégednének a fiatalok versenyével, ők is harcba szállnak az egyévesek díjaiért. Talán már ön is észrevette, hogy minél több kezdő versenyez a fiatalokkal és egyévesekkel, a nagy bajnokok annál inkább megőrzik a címüket!

Mielőtt megvitatnánk az egyévesek versenyeztetésének különböző megközelítésit, először szeretnénk megtudni, ha ez egyáltalán lehetséges, hogy miképpen versenyeztessük egyéveseinket a jövő veszélyeztetése nélkül. Abból, amit láttunk, arra következtetünk, hogylehetséges versenyezni az egyévesekkel, de soha nem szabad őket özvegyen versenyeztetni.

Nem számít, hogy mit mondanak az emberek, azt gondolom, hogy a természetes módszer adhat néhány nagyon jó eredményt, mégpedig amíg helyesen végezzük, a galamb károsítása nélkül. E módszer lényege a galamb megőrzése. Ez a rendszer későn kezdődik, és korán végződik! A cél az, hogy az egyéves galamb május végén és június elején versenyezzen, így értelmetlen a korai párosítás. Jobb várni, amíg lehet. Sok galambász párosít február közepén, vagy március elején, de ez még mindig túl korai.

Ha ön azt tervezi, hogy özvegyen fogja versenyeztetni egyéves hímjét, akkor jó volna már a kelési évében átszoktatni a jövőbeni versenydúcába, hogy találjon magának egy fészket. Pár ekkor még nem szükséges. A párosítás ráér április második felében, még jobb, ha csak májusban. Párosítsa nem versenyző öreg tojóval, esetleg tenyésztojóval. Amíg nevel, kapjon tréningeket 50-100 km-es utakról, lehetőleg jó időben. Ezután kapjon pihenőt, amíg lesz egy falka fiatalja, amelyek első alkalommal lesznek elküldve francia területre. Egy hét múlva, a következő verseny előtt azt javasoljuk, hogy a kosarazást megelőző napon vegye el a tojót. A harmadik úton nem mutatjuk a tojót. A fiatalról a tojó gondoskodhat éjszaka, részben pedig a délelőtt folyamán. A hím harmadik útja lehet mintegy 300 km, például Dourdan, Etampes, sőt Orléans.

Két Franciaországból megrendezett verseny után a legjobb fészekállapot az ideiglenes özvegyünk számára egy növekvő fiatal. Tanácsos így csinálni, mivel a fiatal ösztönözni fogja a hímet a gyors hazatérésre. A galamb megőrzése érdekében a három verseny után jó békén hagyni. Ugyanezt a három utat megismételhetjük a második kelésű fiataljaink versenyeztetésével párhuzamosan. Ezt követően még rengeteg ideje lesz, hogy az erejét visszaszerezze és haladjon a vedléssel.

Ugyanez a rendszer használható az egyéves tojókkal is, bár azok a letojás után már versenyeztethetők. Talán furcsán hangzik, de kisebb kockázatot jelent a tojókat is növekvő fiatalról versenyezetni. Így az özvegység egy fiatallal sikeres stratégia lehet tojók esetében is.

E megközelítés előnyei

Amiképp elmondtuk, ez a rendszer lehetővé teszi, hogy jó eredményeket érjünk el anélkül, hogy túlságosan igényesek volnánk. Másrészt lehetővé teszi, hogy az egyévesek tapasztalatot szerezzenek anélkül, hogy túlságosan megterhelnénk őket, és anélkül, hogy a jövőt kockáztatnánk. Az a tehetséges hím, amelyet fiatalon versenyeztettünk, majd egyévesen teljesített körülbelül 6 utat, jó eséllyel sikeres szezont fog teljesíteni kétéves korában.

A hosszú távú versenyzők jól tudják, hogy ne feszítsék túl a tojók versenyeztetését, se fiatalon, se egyévesen, ha azt szeretnék, hogy sikeres kétéves váljék belőle. Ha az egyéveseket természetes módszerben versenyeztetjük, akkor egy kicsit kevesebb elkötelezettséggel dolgozhatunk egy előre eltervezett versenyprogramhoz képest, mégis nagy biztonságot ad a jövőre nézve. Több állomány esetében is észrevettük, hogy nem jó ötlet egyéves versenyzőkkel özvegységben versenyezni a teljes szezonban. Egyes tenyésztők jó eredményeket értek el így is, de legtöbbször elfojtották a tehetség kibontakozását kétéves korra. Mindig vannak kivételek, de nem sok olyan állomány akad, ahol nagyon jó öregekből akadna egy csokorra való. Vessünk csak egy alapos pillantást a nemzeti listák gyűrűszámaira!

Ki és miért használja ezt a rendszert?

Bármely kistenyésztőnek javasoljuk, főleg kezdőknek. Ők a legtöbbet kihozhatják ebből a rendszerből. Rengeteg olyan specialista és úgynevezett szakértő van, aki egyszerűen nem képes öreg galambokkal versenyezni. Azt hiszem, ők jobban teszik, ha a fiatalokra és egyévesekre összpontosítanak. Kezdők számára ez a cikk nem arról szól, hogy mi a legjobb választás, hanem arról, hogy mi az, ami egyáltalán lehetséges


 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Puziv65

Tusag88,2018.12.29 05:33

http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/comprar-cetirizina-barato-via-internet-brasil http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/vimax-sildenafil-citrate-200-mg-en-ligne-bon-marche-acheter-sans http://medioteca.com.ar/blogs/post/12951 http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/tada-diario-tadalafil-10-mg-como-posso-comprar-gen-rico-sem http://bricolocal.com/profiles/blogs/order-generic-atlagra-100mg-online-how-to-purchase-sildenafil http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/lidera-sildenafil-citrate-200mg-donde-puedo-comprar-de-forma http://www.cavers.club/blogs/post/9070 http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/ethionamide-trecator-sc-comprar-e-quanto-custa-brasil http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-zagam-sparfloxacin-200-mg-sin http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/prochlorperazine-5-mg-livraison-gratuit-bon-marche-peut-t-on http://bobford.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-verventi-sin-receta-urgente-uruguay-verventi-sin http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-retrovir-r-pido-usa http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/lansoprazole-15-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-confirmaci-n-r http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/low-price-refeel-40mg-buy-online-refeel-cash-price-good-rx http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/order-viagra-online-where-to-purchase-sildenafil-citrate-in http://movsam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-delite-sildenafil-citrate-barato http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/d-nde-comprar-generico-erevit-sildenafil-citrate-online-espa-a http://bricolocal.com/profiles/blogs/achat-discrete-viagra-sildenafil-citrate-200-mg-moins-cher-2018 http://recampus.ning.com/profiles/blogs/purchase-cheap-ciafil-60-mg-online-can-i-buy-tadalafil-in-trusted http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-venlafaxina-de-confianza-espa-a-compra http://movsam.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-silderm-prix-du-silderm-en-europe http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/buy-lifta-40mg-online-can-i-order-tadalafil-no-prescription http://wu-world.com/profiles/blogs/buy-dailis-safely-how-can-i-order-tadalafil-cheap http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/sensaval-nortriptyline-25-mg-en-ligne-sur-internet-commande http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/tecnomax-sildenafil-citrate-en-ligne-bon-prix-acheter-ou-trouver http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/ciavor-bon-marche-site-fiable-prix-tadalafil-60mg-boite-de-28 http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-silanil-sildenafil-citrate-sin http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/cheap-sildex-50mg-buy-online-where-to-buy-sildenafil-citrate-free http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/synalis-tadalafil-o-acheter-pharmacie-moins-cher-synalis

Kinoh40

Cipuf09,2018.12.26 22:20

https://trappslut.tumblr.com
https://ahappyplaceforlovelyflowers.tumblr.com
https://crazyalfred101.tumblr.com
https://hayathoughts.tumblr.com
https://lux-curlzz.tumblr.com
https://banjeeho.tumblr.com
https://keyameric0.tumblr.com
https://mccnblccd.tumblr.com
https://small-joyss.tumblr.com
https://hissabintrashid.tumblr.com
https://elazul-es-un-color-calido.tumblr.com
https://pandinhah-suicidah.tumblr.com
https://siga-osol-contemple-alua.tumblr.com
https://poeir4cosmica.tumblr.com

Uqixa83

Fiwac25,2018.12.24 17:54

http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=18414&qa_1=comprar-brometo-tiotropio-barato-brasil
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=68382&qa_1=loxapine-ligne-baisse-prix-commander-achat-loxapine-suisse
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-edegra-de-confianza-estados-unidos-la
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/adegra-comprar-sin-receta-buen-precio-us
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-do-adcirca-de-confianza-pela
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/desloratadine-5-mg-como-comprar-gen-rico-sem-prescri-o
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/tranky-150-mg-bas-prix-internet-sans-ordonnance-acheter
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-tantrix-sildenafil-citrate-gen-rico-on-line
http://www.1friend.com/blogs/2768/15622/low-price-risnia-2mg-buy-online-risnia-drugs-online
http://sn.ras.ru/index.php/blogs/1114/51549/alfacalcidol-donde-comprar-sin-r
http://property.ning.com/profiles/blogs/cialis-60-mg-como-comprar-sem-receita-medica-brasil
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-ciavor-tadalafil-com-desconto-brasil
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/o-commander-oneaid-tadalafil-bon-marche-tadalafil-40-jelly-achat
https://ikriate.me/blogs/847/17465/betamethasone-clotrimazole-10mg-achat-vente-du-lotrisone-au
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-gen-rico-de-azelastina-astelin-menor-pre-o
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/luvagra-como-puedo-comprar-online-espa-a
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/site-achat-vigramax-sildenafil-citrate-150mg-achat-vigramax-en
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-vilgendra-50mg-buen-precio-chile
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/order-glucotrol-5-mg-low-price-cheapest-glucotrol-com
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=20179&qa_1=tadalafil-tadalafil-pharmacie-ordonnance
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/glucotrol-xl-glipizide-10-mg-como-comprar-fiable-nicaragua
https://www.loosemusicent.com/blogs/1166/12609/incresil-donde-puedo-comprar-en-farmacia-online-el-salvador
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/avafil-120mg-buy-safely-can-i-purchase-sildenafil-citrate
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=19944&qa_1=farmacia-generico-farmacias-similares
http://snopeczek.hekko.pl/229524/seguro-comprar-cetirizine-generico-envio-urgente-portugal
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/order-asacol-400mg-online-asacol-where-can-i-buy-usa

Lisak55

Apeno09,2018.12.22 22:49

http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/buy-low-price-siafil-130-mg-where-can-i-buy-sildenafil-citrate
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-ezetimiba-10mg-sin-receta-ahora-guatemala
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-do-vasifil-sildenafil-citrate
http://answers.codelair.com/21036/bimatoprost-ligne-moins-acheter-bimatoprost-rabais-securise
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-do-adcirca-tadalafil-60-mg
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/dipiridamol-comprar-en-una-farmacia-online-ahora-mismo-rep-blica
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-ursodiol-300mg-buen-precio-nicaragua-comprar
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/zestogra-150mg-buy-online-how-can-i-purchase-sildenafil-citrate
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-generico-sildara-sildenafil-citrate-100mg-r-pido
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=20388&qa_1=acheter-thyrax-levothyroxine-internet
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/lorbinafil-sildenafil-citrate-o-achat-baisse-prix-comment-acheter
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ciavor-gen-rico-sem-prescri-o-pela
http://football.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-fosamax-5mg-sin-receta-con-garantia
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-meloxicam-sin-receta-urgente
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/buy-d-lira-safely-cheap-generic-d-lira-australia-online
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/low-price-erecsil-200mg-buy-online-how-to-buy-sildenafil-citrate
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-gen-rico-viagra-150mg-sem-receita-medica-online-rep
http://brooklynne.net/profiles/blogs/apicalis-tadalafil-como-comprar-en-farmacia-online-m-xico
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/ciavor-40-mg-como-posso-comprar-gen-rico-envio-rapido-brasil
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-apcalis-60mg-entrega-r-pida-m-xico-pastillas-de

Ixequ29

Enuvi92,2018.12.16 14:22

https://www.loosemusicent.com/blogs/1166/12852/donde-para-ordenar-modrasil-25mg-sin-receta-en-linea-usa
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/tadacip-tadalafil-donde-puedo-comprar-sin-receta-por-internet-usa
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/tetraciclina-donde-puedo-comprar-env-o-r-pido-m-xico-comprar
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/gedena-sildenafil-citrate-livraison-gratuit-pas-cher-acheter
http://showmeanswer.com/index.php?qa=37883&qa_1=peut-acheter-mclafil-tadalafil-10mg-site-mclafil-generique
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/sildamax-sur-le-net-bon-prix-commander-sans-ordonnance-commande
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/comprar-novalif-50mg-sin-receta-en-internet-comprar-sildenafil
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-cyproheptadina-al-mejor
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/sildava-25mg-order-can-i-order-sildenafil-citrate-free-delivery
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/purchase-tadaforce-20-mg-online-buy-tadaforce-kells
http://brooklynne.net/profiles/blogs/quel-site-pour-acheter-luvagra-25mg-prix-sildenafil-citrate
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-avanafil-y-pagar-con-visa-estados-unidos
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-viagra-sildenafil-citrate-50-mg-sin
http://bricolocal.com/profiles/blogs/buy-salinil-120-mg-on-sale-buy-salinil-portugal
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-oximum-100mg-de-forma
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-generico-vigorex-sildenafil-citrate-100mg
http://soruanaliz.com/index.php/19453/comprar-myambutol-ethambutol-gen%C3%A9rico-garantia-internet
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-paracetamol-500-mg-sin-receta-con
http://www.facecool.com/profiles/blogs/discount-renedema-25mg-order-online-can-i-buy-sildenafil-citrate
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-ciavor-fiable-andorra
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/segurex-100mg-order-cheap-can-you-buy-segurex-stores
http://soruanaliz.com/index.php/17383/maxigra-sale-can-order-sildenafil-citrate-verified-pharmacy

Puson47

Diqir62,2018.12.06 03:27

http://amusecandy.com/blogs/post/430095
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-theo-24-sr-theophylline-2
http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=155265&qa_1=vigorex-generique-acheter-paiement-mastercard-rapidement
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/cilostazol-como-comprar-gen-rico-pre-o-brasil
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/prilo-sildenafil-citrate-comprar-pela-internet-brasil-prilo
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-dejavu-sildenafil-citrate-gen-rico-n-o-precisa
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/amlodipine-10mg-onde-comprar-barato-internet-no-brasil
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/343038
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-getgo-20mg-sin-receta-de-forma
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/order-adapalene-15mg-no-prescription-buy-generic-adapalene-safe
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/comprar-claritromicina-frete-gr-tis
http://gennethub.com/blogs/1368/9278/happigra-sildenafil-citrate-ou-achat-sur-internet-acheter-sil
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ciavor-10mg-pela-net-brasil
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/videnfil-sildenafil-citrate-onde-comprar-gen-rico-entrega-r-pida
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/buy-glucotrol-xl-safely-where-can-i-purchase-glipizide-no-need
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/comprar-vasifil-50mg-sem-receita-brasil
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-commander-du-vigravid-sildenafil-citrate-g-n
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/denzapine-25mg-donde-comprar-sin-receta-pago-mastercard-paraguay
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/o-commander-plegra-100-mg-en-ligne-acheter-sildenafil-citrate-en
http://www.facecool.com/profiles/blogs/comprar-fluvoxamina-luvox-forma-segura-no-brasil-preco-do
http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=150532&qa_1=aripiprazola-aripiprazole-seguridad-aripiprazola-mastercard
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-erix-200-mg-mas-barato-m-xico
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/tada-tadalafil-comprar-gen-rico-com-desconto-brasil-comprar-tada
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/comprar-rezum-sildenafil-citrate-sin-receta-ahora
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/order-oxytetracycline-250mg-cheap-generic-oxytetracycline-from
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/desogen-0-15mg-order-cheap-cheap-desogen-blog
http://www.facecool.com/profiles/blogs/buy-pluspen-25mg-no-prescription-where-can-i-order-sildenafil
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/comprar-vigerect-max-50-mg-gen-rico-de-forma-segura-internet
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cialis-tadalafil-60-mg-de-forma
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=20539&qa_1=adcortyl-where-can-purchase-triamcinolone-quick-shipping

Pomuz65

Eqiwe90,2018.12.04 12:11

http://answers.codelair.com/23089/commander-vrai-bamirac-200-prix-bamirac-avec-ordonnance-prix
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-tadityl-tadalafil-con
http://laguiadelasvegas.com/afiliados/blogs/post/74408
http://www.animalloversconnect.com/blogs/post/23117
http://wu-world.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-megafort-de-confianza-panam
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/order-manegra-150-mg-low-price-where-to-order-sildenafil-citrate
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/venux-25mg-comprar-sin-receta-entrega-r-pida-chile-comprar
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/achat-express-pramil-sildenafil-citrate-200mg-bon-prix-2018
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/tygra-120mg-o-achat-bon-prix-sildenafil-citrate-moins-cher
http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/204512
http://vaal-online.co.za/blogs/post/29048
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/achat-de-oxytrol-oxybutynin-5-mg-oxytrol-vente-libre-canada
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/acheter-d-lira-d-lira-ou-equivalent-sans-ordonnance
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-famciclovir-de-calidad-estados-unidos-donde
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/buy-viasin-120mg-generic-viasin-paid-by-pay-pal
https://madbuddy.club/blogs/post/24141

Hidaz97

Qigaq89,2018.12.03 12:42

https://klance1plance2.tumblr.com https://mar-lua.tumblr.com https://justlife03.tumblr.com https://lauralily3-blog.tumblr.com https://algoll.tumblr.com https://palavradepoder.tumblr.com https://perdida-en-las-tinieblas.tumblr.com https://ciencia--de--la--lluvia.tumblr.com https://colineveryday.tumblr.com https://u-r-sexy.tumblr.com

Suzef48

Mahuj28,2018.12.02 23:08

https://derhan35.tumblr.com
https://the-heroic-potato.tumblr.com
https://amishgoth.tumblr.com
https://bashayer711.tumblr.com
https://thatloginceshipper.tumblr.com
https://welearnin.tumblr.com
https://daisydaehwi.tumblr.com
https://thenineteenseventyfuck.tumblr.com
https://paranoid-subzero-doll.tumblr.com
https://our-theory-of-gravity.tumblr.com
https://inferno-616.tumblr.com
https://spookoplazm.tumblr.com