Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Itt az idő, kezdd el: magok csíráztatása egyszerűen

 

Váratlanul nagy a sikere a legutóbbi debreceni konferencián történteknek. Bárdos István szövetségi elnök kritikus és önkritikus helyzetértékeléséről készült videónkat csaknem 700-an nézték meg eddig, és sokan voltak kíváncsiak a Derby Klub idei terveire. Ökrös Kálmán és feleségének érdekes előadása, amely csak előfizetők számára elérhető, nagy visszhangot váltott ki, többen is kérték, írjunk többet az általuk emlegetett egyik témáról, a csíráztatásról.

A téma azért is érdekes, mert azt tapasztaljuk, hogy egyre több galambász próbál a természetes szerek felé fordulni, s ennek elsősorban anyagi okai vannak. Ma már a postagalambsportban remek és valóban hatásos készítmények segítik a versenyekre való felkészítést, de ezek ára bizony elég borsos, ezért sokan keresik az alternatív megoldásokat. Ilyen lehet például a magok csíráztatása.

Néhány évvel ezelőtt barátom, aki sajnos nagyon korán itt hagyott minket, élete utolsó szezonjában az utolsó útig versenyben volt a kerületi első helyért. Már nagyon beteg volt, kórházi ápolása miatt azon a versenyen én stoppoltam az érkező madarakat. Jöttek is szépen sorban, ahogy a nagykönyvben megvan írva.Tubi barátom néhány ponttal csúszott le az elsőségről, bár mindenki nagyon szurkolt neki, hogy életet álma még utoljára teljesüljön.

Volt neki egy különleges módszere. Minden héten kétszer egy vödörben búzát áztatott be és amikor a szemek erősen megduzzadtak, kibukkantak a pici zöld kezdemények, megetette az egészet a galambokkal. Mivel maga keverte a a takarmányt és tudtuk róla, hogy semmi hókuszpókusz nincs a dúcvezetésében, már akkor sejtettük, hogy a csíráztatott magok etetése nagyban hozzájárult sikereihez.

Csakhogy – gondoltuk többen is – ez nagyon macerás, s különben is sokkal egyszerűbb valami csodaszerből mondjuk tíz millilitert a vízbe löttyinteni, s aztán máris jönnek a jó eredmények. Nos, most Ökrös Kálmán, aki pedig könnyen megengedhetné magának, hogy a legdrágább dolgokat is megvegye, arról beszélt, hogy ő is visszanyúlt a természethez, ahhoz az erőhöz, ami a csíráztatott magvakban rejlik.

A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, rendkívül gazdagok ásványokban, vitaminokban, enzimekben, ezért egészségvédő hatásuk kiemelkedő. A csírázó magvak enzimtermelése eléri azt a legmagasabb szintet, amit a növény a fejlődése során már nem lép túl – olvasható az interneten fellehető sok cikk egyikében. A csírák kiváló forrásai az A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, K-, U-vitaminnak és ásványi anyagoknak: pl.: kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium és szilícium, ezek mind természetes formában vannak jelen, amit a szervezet legkönnyebben használ fel. A pici magból óriási energiával tör elő az új élet és tartalmazza az összes szükséges alkotóelemet, amire a szervezetnek szüksége van az egészséghez.

(Egy zárójeles megjegyzés: nekünk nagyon fontosak a galambok, de ne felejtsük el, ha már belefogunk, érdemes magunkra és a családunkra is gondolni. Bevallom, én is elkezdtem a csíráztatást és az elmúlt két napban mungóbabcsírát ettem kínaikellel keverve, egy kis salátaöntettel ízesítve. Nagyon jó volt. A galambász és családja egészsége a legfontosabb – ezt ne felejtsük el.)

A csíráztatás nagyon egyszerű dolog, én a műanyag edényt (lásd a képen) vettem meg a bioboltban, de egy kétliteres befőttesüveget is beállítottam a rendszerbe. Ezekről és a megoldásról filmünkben láthattok hasznos tanácsokat.

Hadd essen még néhány szó a mungóbabról is. Nálunk még kevéssé ismert hüvelyes növény a mungóbab, mely vas- és vitamintartalma miatt kiemelkedik a többi babfajta közül.

Héjas állapotban sötétzöld színű és bioboltokban megvásárolható. Nagyon hasonló a felesborsóhoz. Hántolt formában pedig ázsiai boltokban lehet megvásárolni és halvány sárgás színe van. A mungóbab héj nélküli (hántolt) változata igen könnyen emészthető. A mungóbab nálunk még nem eléggé ismert babfajta. Pedig megérdemelne nagyobb figyelmet, mivel B-vitaminokat és C vitamint is tartalmaz. Magas az ásványi anyag tartalma, vastartalma pedig kiemelkedő. Jó fehérjeforrás, mint a legtöbb hüvelyes növény. A kis babszemek csíráztatásra alkalmasak, felhasználása babcsíraként is sokrétű – írja a harmonet.hu.

Még a legjobb időben vagyunk ahhoz, hogy elkezdjük a dolgot és a galambokat hozzászoktassuk a csíráztatott magok fogyasztásához. Ökrös Kálmán a saját oldalán egy levélre válaszolva azt írta: párosítás előtt hetente háromszor ad belőle a galamboknak egy fél evőkanállal egyedenként. Szezonban szerdán és pénteken kapják a madarak.