Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Készüljünk a következő szezonra: a totálözvegység

 

Németországban már régóta használják a dupla özvegységet. Hollandiában és Belgiumban ez soha nem volt annyira népszerű, mert a legtöbben kételkedtek abban, hogy a tojók tudtak-e versenyezni a hímekkel. Azt hitték, hogy a híres Fieneke (Vervoort) és Paula 5000 kivételek.

De, ahogy korábban említettem, az idők változtak és az elmúlt néhány évben egyre több tojót röptetnek özvegységen (a hímek otthon maradnak) vagy dupla özvegységen (mindkét nemet küldik). Van Elsacker, Vanlint, de Bruyn, Verkerk igen sikeres a dupla özvegységgel és én szintén, 2005 óta.

ELŐNYÖK.Az előző években 25 özvegy hímmel röptettem. Természetesen ezeknek volt párjuk, amit nem versenyeztettem, úgyhogy szükségem volt 50 madárra ahhoz, hogy képes legyek hogy 25-öt küldeni.

Csak hímekkel versenyezni? Nézzünk szembe az igazsággal!

Elképzelhetetlen, hogy a legrosszabb hímed is jobb, mint a legjobb tojód! Tehát küldd mindkettőt! Mindkét nemmel versenyezni segít abban, hogy meg tudd ítélni galambjaid minőségét, és ez nagyban segít a tenyészcélok elérésében.

Jobban szeretek fiatalt fogni jó versenyzőktől, mint olyantól ami jónak tűnik, vagy lenyűgöző a pedigréje. Ezért a dupla özvegység nagy előnye, hogy kevesebb madárra van szükséged és mindkét nem minőségéről többet tudsz meg.

Személy szerint én soha nem tartottam sok madarat. A sok galamb nagyon alkalmas reklámcélokra, mert sok ember nem tudja az eredményeket olvasni.

Ha ugyanazt a nevet 15-ször látják, azt hiszik, hogy valóban jó, pedig lehet, hogy 90 madarat küldött. Akinek a nevét csak 5-ször olvassák, az nem nyűgözi le őket, pedig… ha csak 5 galambot küldött, 100 %-os teljesítménnyel gúnyt űzött a mezőnyből.

Sajnos a legtöbb magazinban csak az él galambokat látod, azt nem, hogy a tenyésztő hányat küldött a versenyre. Úgyhogy ha valaki nyert 10 helyezést egy versenyen, ez egyáltalán nem jelent semmit, mert attól függ, hogy 12-t vagy 120-at nevezett!

 

START.Le fogom írni azt a módszert, ami jól működik másoknak és nekem is.

Ősszel a vedlés után 2 szomszédos dúcrészbe teszem a versenyzőimet; mondjuk a tojók az 1. szekcióba, a hímek pedig a 2. szekcióba. Amikor decemberben párosítom őket, beteszem mindegyiket a kettesbe, ahol a fészkek vannak. Az egyes ilyenkor üres.

Mióta csak olyan madarakat tartok, amikhez van bizodalmam, gyűrűzök fiatalt a versenyzőktől és a tenyészektől is. Ha van egy jó család és erősen szelektálsz, bármelyik pár adhat jó fiatalt. Ezért sosem értettem azokat az embereket, akik csak a tenyészdúcból akartak fiatalt. A “tenyész” csak egy név, amit a galambnak adunk, nem több. Sok jó madarat tenyésztettek versenyzőktől, sőt egyévesektől.

Továbbá ez alkalmas lehet a versenyzők kondíciójának és motivációjának alakítására, főleg, ha engedjük őket szabadon párba állni, mert nem jó egy versenyzőt egy partner elfogadására kényszeríteni.

TOVÁBBIAK.Amikor a fiatalokat elválasztom, beteszem a tojókat megint a saját 1-es dúcrészükbe.

Természetesen ők a 2. szekcióban akarnak lenni, amikor megengedem nekik, hogy kirepüljenek, mivel tudják, hogy a hímek ott vannak, csakhogy a dúc zárva van és természetesen nem láthatják a párjaikat. Más időben engedem ki a hímeket, nekik a saját a szekciójukba kell visszamenniük, miután tréningeztek.

A kettes szekcióban a fészkek nyitva vannak, míg a tojóknál zárva, hogy megakadályozzam az egymás közti elpárzást. A módszerre halálos veszélyt jelentenek a leszbikus hajlamú tojók. Ezért a hét közepén engedem, hogy fél napig együtt legyenek a nemek, így nem fognak annyira elfeledkezni a partnerükről.

KÉSŐBB.Két héttel az első verseny előtt ismét párosítok a 2. szekcióban.

Időközben elkezdem edzeni őket és amikor visszakapják az otthonukat, az ajtó a 2 szekció között nyitva van és a fészkek is mindkét helyen. Természetesen a 2. szekcióban akar lenni mindegyik, mert ott költöttek korábban.

Amikor a tojások 4 vagy 5 naposak, elveszem, és 3 nappal később a tojókat megint eltávolítom a tojók dúcrészébe és kezdődhet a verseny.

Töprengsz, hogy miért maradhatnak 3 napig a hímekkel, miután a tojásokat eltávolítottam? Az ok az, hogy túlságosan lelkesen akarnának visszamenni a hímekhez és a fészkekhez.

VERSENYSZEZON.Amint a versenyév elkezdődött, semmi sem egyszerűbb a dupla özvegységnél. A nemek el vannak választva, de néhány órán keresztül találkozhatnak a hét közepén és miután hazajöttek versenyről. A 2 szekció ajtaja nyitva van és mindegyik fészek is.

Néhány galambász bezárja a tojókat, mások nem, sőt ráadásul néhányan egy nyitott volierben tartják őket. Mindkét módszert kipróbáltam.

2005-ben bezártam a tojókat és fantasztikusan jöttek. 2006-ban nem zártam be, fantasztikusak voltak megint.

De az 1. szekcióban a fészkeket lezártam, és a tojók csak pillangóülőkén ülhettek, megakadályozandó az elpárzást. A verseny napján a párok együtt lehetnek az elsötétített dúcban, azután a saját szekciójukba teszem a tojókat.

Tehát ez a módszer hasonló ahhoz, ahogy a fiatalokat versenyeztetem, ajtóval elválasztva.

Ami a ház körüli repülést illeti nem találtam különbséget, hogy reggel engedjem ki a tojókat, és este a hímeket, vagy fordítva. Egy nap egyszer edzeni elegendő, az egészséges madarak pokolian fognak edzeni, a tojók különösen.

Mivelhogy a takarmányozás dolgait egyszerűen csinálom, a madaraknak heti 7 napon át könnyű keveréket adok, mióta csak a középtávon versenyzek. Ha hosszú távra is küldenék, akkor a keverék nem lenne annyira könnyű.

VÉGÜL.Mióta több módja is van, hogy sikeresen versenyezzünk a dupla özvegységgel, megfigyelhettem az előnyeit és hátrányait.

A legeslegnagyobb előnyt nem említettem még.

A feleresztési helyre vezető útjukon a tojók nem harcolnak a kosárban, nyugodtabbak, ez magyarázhatja meg, hogy annyival gyorsabban regenerálódhatnak a hímeknél. Ezért a tojókat minden héten lehet küldeni, de még többet is bírnának!

Egy heti pihenő semmi jót sem fog velük tenni, éppen ellenkezőleg.

Végül ne feledjük:a feltevés, hogy a hímek erősebbek, sosem lesz több feltevésnél. Még szélsőséges időjárásban is a tojók gyakran verik a hímeket, ami az 20 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna.

De mondtam, az idők változnak!