Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lábszétcsúszás

A lábszétcsúszásnak több oka lehet, ezek között léteznek örökletes, genetikai hibák, illetve a felnevelés alat elkövetett tartási hibák.
Kezdjük a genetikával. Először is, oszlassunk el egy tévhitet: attól, hogy egy állományban nincs rokontenyésztés, még lehet genetikai oka egy rendellenességnek. Kétségtelen, hogy a rokontenyésztés elősegíti a genetikai hibák kialakulását és terjedését, de rokontenyésztés nélkül is léteznek genetikai eredetű betegségek, elváltozások. 
Ez utalhat genetikai eredetre. A következő lépésként ezért azt kell tisztázni, hogy az érintett szülők rokonai-e egymásnak, vagy legalábbis egy tenyészetből valók-e. Ha igen, akkor eléggé egyértelmű a genetikai eredet.
Ha a szülők, akik hibás lábú fiókákat nevelnek, egymásnak nem rokonai, akkor a tartási körülmények körül kell keresni a hibát. Lehet, hogy az a fészektál, fészekméret és fészekanyag,és így az arra amúgy is hajlamos egyedeknél okozhatnak problémákat. Esetleg meg kellene a fészek méretét változtatni, több alomanyagot tenni bele, vagy más anyagot használni.
Mindezek mellett meg lehet próbálni az érintett fajta egyedeit magasabb ásványianyag és D-vitamin ellátásban részesíteni. És persze ne feledkezzünk meg a szelénről sem.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.