Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mérgezések

 

                                         

 

 

 

Ha valamely anyagból egyszerre túlzottan sok kerül a szervezetbe. akkor enyhébb-súlyosabb mérgezés léphet fel. Ide sorolhatjuk a galambász által „elkövetett” gyógyszer-túladagolásokat is.
Mérgezésre kell gondolnunk, ha rövid időn belül több galamb, esetleg az egész állomány megbetegszik, és azonos vagy nagyon hasonló tüneteket mutat. Gyakoriak az idegrendszeri tünetek, valamint a hányás, a hasmenés, gubbasztás, vagy akár az előzetes tünetek nélküli hirtelen elhullás.
Mérgezés gyanújakor a galambok előtt lévő ivó- és fürdővizet, valamint az összes takarmányt azonnal elvesszük, és tiszta vizet adunk. Ezután igyekszünk kideríteni a mérgezés okát, számba vesszük az összes lehetőséget, pl. adtunk-e valamilyen gyógyszert, kint jártak-e a galambok az udvarban, ahol esetleg permetes vagy egyébként is mérgező növényt fogyaszthattak, mi magunk permeteztük-e őket valamivel, hozzájuthattak-e patkányméreghez, volt-e takarmányváltás stb.
A mérgezett galambok kezelése mindenképpen állatorvosi feladat. Általában költséges és fárasztó munka, ráadásul a kimenetele is bizonytalan. Ha túl is éli a galamb a mérgezést, olyan tartós károsodást szenvedhet (izomelfajulás, szaporító szervek károsodása), ami értéktelenné teheti.
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.