Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Néhány egyszerűen használható recept

Ha az embernek nincs tele a pénztárcája, akkor gyakran rákényszerül arra, hogy maga oldajon meg bizonyos dolgokat. Vehetünk például galambász termékeket gyártó cégek által előállított vitaminokat, de sokszor megfelelnek az olcsóbb készítmények is. Ilyen például a TT+, ami elektrolitos. Vagy például ott a Betadin, ami jód tartalmú szer. Nemrég kaptam ennek egy speciális változatát, amelyet a tehenek tőgyének kezelésére használnak, s mondhaton, nagyon hatásos.

Évekkel ezelőtt bukkantam egy érdekes írásra, amelyben egy tenyésztő közeli és sikeres ismerősének receptjeit adja közre. Ő egyszerűen X úrnak nevezi cikkében az ismeretlen sporit, aki évtizedek alatt dolgozta ki azokat a keverékeket, amelyek nála hatásosan működnek.

Ezek egy részt mi, magyar galambászok is használhatjuk. Nem mondom, hogy mindent könnyű megtalálni és beszerezni, de egy jelentős részüket kis segítséggel, például a patikákban megvehetjük.

Nos, íme a receptek.

Egyszerű tonik

Hozzávalók:1 kg fehér hagyma, 250 g fokhagyma, 250 g timsó por, 1 kg sötét cukorka (Candy), 2 liter víz és 1 kanál Lugol-oldat.

Elkészítés:Mivel a fokhagyma erős illetú, érdemes lakáson kívül elkészíteni.

Apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, és feltesszük főzni a timsó porral, a Candy cukorral 2 liter vízben 1 órán át, majd hagyjuk lehűlni, és ritka szövésű szöveten keresztül átszűrjük. Ezután adjunk hozzá egy kanál Lugolt. A tonikot egy sötét üvegben, hűvös helyen tároljuk.

Használat:1 kanáltonikot tegyünk 1 liter ivóvízhez, és indításként 5 napon át itassuk, majd hetente kétszer adjuk. Néhány hét után jól láthatóan nő a galambok vitalitása, a mellhús rózsaszínű és tiszta lesz.

Ha nem tudsz szerezni Lugol-oldatot, magad is elkészítheted. Oldjunk fel 5 g jód (I2), valamint 10 g kálium-jodid (KI) 100 ml vízben.

Gyógynövényalapú teakeverékek:

Keverék A:
100 gr Lamium Deadnettle
100 gr Filipendula Meadowsweet
100 gr Achillea cickafark
50 gr Salvia Sage
50 gr Pimpinella – ánizs
150 gr Mentha Mint
50 gr Artemisia Artemisia
50 gr Rheum rebarbara gyökér
50 gr Taraxalum – Gyermekláncfű gyökér
50 gr Tanacetum vulgare Tansy
100 gr Borago – borágó
50 gr Fraxinus Ash
50 gr Calendula Marigold
50 gr Lamium – árvacsalán
50 gr Malva – Mályva
50 gr Thymus – kakukkfű

Keverék B:
100 gr Arvense Thistle
50 gr Calendula Marigold
100 gr Sambucus – bodza
100 gr Mentha Mint
150 gr Commodity

Elkészítés:forraljunk fel egy liter vizet, adjuk hozzá a teakeveréket és 1 kanál mézet. Forralás után 30 percig hagyjuk állni, majd hűvös helyen tároljuk.

Versenyszezonban indításként 1 hétig adjuk az A-keveréket, 1 liter vízhez egy kanállal tegyünk, plusz 1 kanál mézet. Majd hetente egyszer hazatérés után. Vedlési szezonban egy liter vízben 1 kanál A és 1 kanál B teakivonatot oldjunk fel.

Zab- és rizskivonat

Ha az ürülék már nem szilárd, és ez nem fertőzés következménye, készítsünk 200 gr zabból és 100 gr rizsből teát. 2 liter vízbe áztassuk be a magokat. Egyszerű és hatékony.

Mindezek, mint jeleztem, nem az én találmányaim. Nem is próbáltam ki őket, de most jön a holtszezon, talán lesznek néhányan, akik vállalkoznak a kísérletre. Ha összegyűlt némi tapasztalat, kérlek, osszátok meg másokkal is.