Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őszi takarmányozás: árpával vagy anélkül?

 

Manapság javában tart a vedlés, a legtöbb galamb már a vége felé jár. Az időben kirepült fiatalok nálam például egy tollon állnak, azaz már csak egy evezőtollat fognak eldobni. Mivel az időjárás a vártnál sokkal jobb, gyakrabban engedem ki a csapatot, és figyelem, hogyan repülnek.

A vedlési időszakban nagyon fontos, hogy a versenyszezonhoz hasonlóan kitűnő takarmány etessünk a galambokkal. Sokan ott hibáznak, hogy ilyenkor a maradékokat egyszerűen összeöntik, s ahogy esik, úgy puffan: eszi, nem eszi, nem kap mást. Pedig a keveréket tudatosan kell összeállítani, hiszen vannak olyan szempontok, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy vedléskor fehérjében gazdag takarmánykeveréket kell etetni. Íme egy profik által összeállított recept:

Plata kukorica    12    %
Red maize    9    %
Small French cribs maize    2    %
Cinquantino kukorica    1    %
Maple borsó    6    %
Dun borsó    6    %
Sárgaborsó    6    %
Large green peas    6    %
Tares    3    %
Mungóbab    1,5    %
White pigeon wheat    12    %
European white dari    4    %
Red dari    4    %
Szeklice    3    %
White pigeon barley    10    %
Hántolatlan rizs    2,5    %
Tört rizs    1    %
Hántolt zab    1    %
Small striped sunflower seeds    1    %
Kendermag    1,5    %
Pohánka    1    %
Fénymag    1    %
Sárga köles    1,5    %
Lenmag    1,5    %
Black coleseed    1,5    %
Fekete köménymag    1    %

Mielőtt a szívedhez kapnál, hogy rendben, de honnan a csudából szerezzem be ezeket a magokat a keveréshez, mindjárt elárulom, hogy a fenti recept a Versele Laga kész keveréke. Aki megengedheti magának, annak érdeme ezt, vagy bármelyik más, profi takarmánygyártó termékét megvenni, biztosan nem jár rosszul.

A szerényebb pénztárcájúak megkeverhetik maguk is. Amint látható, alapvetően a kukorica dominál a keverékben és jellemző az olajos magok sokfélesége is.

A közelben lakó sporttárs, aki évek óta a kerületi első ötben végez, még ennél is egyszerűbb keveréket készít. Az összetevőket fándlival méri ki:

4 fándli árpa (két féle)
2 fándli kukorica
2 fándli búza
2 fándli napraforgó
1 fándli borsó
1/2 fándli fénymag
1/2 fándli repce
1/2 fándli lenmag

A keverés után a takarmányt alaposan kiszeleli.

Ennyi árpa? – kérdezheti most a nyájas olvasó. Igen! Az árpa beltartalmi értékei a kukoricáéval vetekednek, annyi a jelentős különbség, hogy az árpából csak annyit esznek a galambok, amennyi feltétlenül fontos. De bizony igenis eszi!

 

Dr. Schindler Gábor honlapján egy érdekes kísérletről ír.

Egy Magyarországon végzett takarmányozási kísérlet szerint a következő eredmények születtek:

A kísérletben 10 db 2-3 éves hím postagalamb vett részt laboratóriumi körülmények között (15-18 °C, állandó páratartalom stb.). A galambokat 5 fős csapatokra osztva tesztelték. A kísérlet során 11 féle takarmányt kaptak: kukorica, búza, árpa, vörös köles, fehér köles, cirok, fénymag, borsó, lencse, napraforgó, kendermag. A vizsgálat a takarmányok kedveltségére, a bel tartalmi értékek meghatározására, valamint a takarmányok megemésztett alkotóira irányult.)

Napraforgó, kendermag: jó fehérjeforrások (17-24 % fehérjetartalommal), számottevő az olajtartalmuk (32-44%) és az energiatartalmuk (23-26 MJ/kg), ezért rendkívüli energiahordozók!

Fénymag: jó fehérjehordozó (17 %), közepes zsírtartalommal (6%), viszonylag jó energiahordozó (18 MJ/kg)

Borsó, lencse: igen jó fehérjehordozók (23-26%), csekély zsírtartalommal (1%), viszonylag jó energiahordozók (17 MJ/kg)

A vizsgált takarmányokban mért fehérjetartalom szélsőértékei (10-26%), zsírtartalom (1-44%), energiatartalom (16-26 MJ/kg).

Ebből az következik, hogy a nagyobb olajtartalmú takarmányok egyben nagy energiahordozók is, amely szorosan összecseng azzal a megállapítással, hogy a galambok az energiaigényüket elsősorban a zsíranyagforgalom útján fedezik, amely folyamathoz jelentős mennyiségű karnitint használnak fel, így annak pótlása létfontosságú!

A naponta elfogyasztott takarmánymennyiségek szerinti kedveltségi sorrend a következő volt: legkedveltebb a borsó (9 gr / galamb / nap), fehér köles, fénymag, lencse (6,5 gr / galamb / nap), kendermag, árpa, kukorica, vörös köles, napraforgó (4,3 – 5,1 gr / galamb / nap), búza és cirok (3,5 gr / galamb / nap).

Ebből az derül ki, hogy a galambok viszonylag nagy mennyiségben fogyasztották az árpát.

Még egy érdekesség. Amikor nemrég az egyik közeli termelőtől vásároltam, feltűnt, hogy milyen szép az árpája: gömbölyűek a szemek, amelyeknek nincs igazán hegyük.

- Az, hogy ilyen legyen az árpa, csak gépbeállítás kérdése – mondta. látva csodálkozásomat. Lehet, hogy ha a betakarításkor jobban figyelnének a gazdák, jobb lehetne – legalábbis nekünk, galambászoknak – az árpa minősége.

Akár etetsz árpát, akár nem, nagyon figyelj galambjaid állapotára! Most dől el, hogy jövőre milyen eséllyel indulhatsz a versenyeken!