Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Postagalamb-tenyésztés jellegzetességei

 

Postagalambok tájékozódási képessége:

 A galambok eme képességét az angol „homing of pigeon” kifejezés fordításaként talán pontosabban hazatérési akaratként értelmezhetnénk. A galambok hazatalálási képessége leginkább a Nap állásához mért navigációs képesség függvénye.  A Nap segítségével történő navigálás a galambok veleszületett adottsága, melyben szerepet játszik a horizont és a Nap által bezárt szög („Nap magassága”). Feltételezhető, hogy postagalambok a Nap állását minden pillanatban pontosan ismerik, így felengedéskor tudják, milyen a Nap állása a több száz km-re fekvő dúcuk felett, tehát a felengedési hely és a hazai dúc napállása adja meg a helyes hazatérési irányt. E miatt fontos, hogy a verseny során a feleresztés pillanatában a Nap látható legyen számukra. Ha az idő borús, a galambok irányt téveszthetnek, ha viszont már úton vannak és csak később lesz felhős az ég, a helyesen megválasztott irányról nem térnek le. Ezt a képességet tréningekkel javítani lehet, valamint az életkor és a megszerzett rutin is fontos e tekintetben. Néha a természet is megtréfálja a tájékozódó postagalambokat az „inverziónak” nevezett jelenség révén. Ez azt jelenti, hogy két száraz, hideg légréteg között egy meleg, nedves légréteg keletkezése esetén a párás légrétegen áthatoló fénysugarak megtörnek, ezért a galambok számára úgy tűnik, hogy a Nap máshol áll, mint valójában, így a tájékozódásuk zavart szenved. Fontos szerepet játszik a földmágnesesség is a tájékozódásban. Erre az enged következtetni, hogy bizonyos felengedési helyeken mindig nagy a veszteség a versenyek során. Kimutatták, hogy a különböző érclelőhelyek fontosak e tekintetben, de a gyakori hadgyakorlatok színhelyei ill. a nemzetközi vásárok, bemutatók színhelyei is komoly nehézségeket jelentenek a különböző híradástechnikai berendezések üzemeltetése által. Helikopterről követe ill. manapság már GPS-el figyelt hazatérési kísérletek is bizonyították, hogy a galambok kezdetben nagy falkában együtt repülve kezdik meg hazatérésüket, majd kisebb csapatokba verődve szétszélednek. Az útjuk során kerülik a magas tereptárgyakat, hegycsúcsokat, előszeretettel követik a völgyek, nagy folyamok vonalát. Érdekes hazai megfigyelés azonban az, hogy a galambok kerülik a nagyobb tavakat akár a hazafelé vezető úton, akár a start közelében található is az. A hazavezető út utolsó 25 km-én az optikai tájékozódás és a szaglás jut fontos szerephez. Mindezt a szélsőséges időjárási viszonyok jelentősen befolyásolják. Ilyen extrém környezeti tényező a köd, amely korlátozza a látást, szétszórja a fényt és kontúrhalványodást okoz. A vihar közeledte, a nagy elektromos kisülések (pl. Napfolt-tevékenység), az óriási légnyomáskülönbségek mind okai lehetnek a tájékozódási képesség csökkenésének.

A postagalamb típusai:

A mai modern postagalamb nemesítésének bölcsője Belgium volt, ahol az 1800-as évek elején komoly tenyésztői munka kezdődött. Az ország nagy galambtenyésztő körzeteiben más-más fajtákra (camus, sirályka, dragon) helyezték a fő hangsúlyt, és így küllemükben is eltérő típusok jöttek létre. A Brüsszeli típus fokozatosan háttérbe szorult, mert az Antwerpeni és a Lüttichi típusok jobb tájékozódó képességgel, erős fészekszeretettel és kiemelkedő gyorsasággal rendelkeztek. A Lüttichi típus e mellett kitartó repülő is volt, így a mai postagalambok kialakulását e két utóbbi típus határozta meg.  A nemesítés és szelekció alapja a galambok pörteljesítménye és gyorsasága volt. A kiváló állományok kialakulását segítette a fogadásos rendszerben történő versenyeztetés. Az első versenyt Rómából rendezték a belga tenyésztők, a postagalamb fajtatiszta tenyésztéséről 1860- óta beszélhetünk. Belgium meghatározta a környező országok postagalamb tenyésztését, nemesítését is. Napjainkban Belgium mellett, Hollandia, Németország hasonlóan rangos galambássz nagyhatalomnak számít. A Belgiumban kitenyésztett változatok ma is elfogadott típusok:

 


-          Rövidtávú galambok (300 km-ig): Általában nagyobb testű, rövidebb szárnyú galambok. Legfőbb követelmény velük szemben a gyors tájékozódó képesség, robbanékonyság, erős hazatérési vágy és a dúcba való gyors berepülés. Jelentős a tenyésztő és a galamb közötti személyes kontaktus.

-          Középtávú galambok (300-600 km-ig): A rövidtávú galamboknál kisebbek, könnyebbek. Fontos a szilárd szervezet, ellen állóképesség. A csalhatatlan tájékozódó képesség,  az erős hazatérési vágy ennél a típusnál is fontos.

-          Hosszú távú galambok: (600-800 km-ig): Szuper intelligens, nagy vitalitású, kimagasló egészségi állapotú galambok, amelyek relatíve a legkisebbek a három típus közül.

-          Szuper hosszú távú vagy maratonos galambok (800 km felett): Nyugodt, flegmatikus, szuper intelligens galambok. Lassabban vedlők, későn érők, pehelykönnyűek, nagy szárnyfelülettel rendelkeznek.

-          Allround galambok (minden távon jól szereplő, champion tipusú galambok): egészségi állapotuk, formatartó képességük kiváló, gyorsak, küzdeni tudásuk példaértékű, szervezetük kitűnő.


Versenyzési módszerek a postagalambtartásban:


A természetes módszer:
Ennek a legegyszerűbb változata az un. fészekről való versenyzés. Ekkor nem avatkozunk be a normális életfolyamatokba. A galambok egész versenyszezon alatt (márciustól egészen augusztusig) tojáson ülnek, fiókákat nevelnek. Mindkét nem tagjait lehet versenyre küldeni. Fontos pszichikai tényező a fészekállapot, amely minden egyedre más-más hatást gyakorol. A kímélő módszer a természetes versenyzési mód továbbfejlesztett változata. Ez esetben már segítünk galambjainknak azáltal, hogy pl. csak egy fiatalt neveltetünk fel az idény kezdetén, később pedig már vagy nem neveltetünk, vagy csak igen fiatal koráig hagyjuk a szülőpár alatt a fiatalokat(1-8 napos korig), jelentős energiát takarítva meg ezzel a versenyző szülők számára. A száraz fészek módszer alkalmazásakor a tojásokat pár napi kotlás után műtojásokra cseréljük, a fiatalok kikelését így meg tudjuk akadályozni, ezáltal mentesítjük a szülőpárt a nevelés fáradalmaitól. A természetes módszerrel röptetett galambok esetén megpróbáljuk a legjobb versenyzőinket egymással párba állítani, hogy elkerüljük (az elvesztésükből adódó) fészekállapot felbomlását.


Özvegy versenyzési módszer:
Az özvegyekkel való versenyzés a legelterjedtebb versenyzési mód Nyugat-Európában, de Magyarországon is egyre több művelője van. Az ,,özvegy" hím és tojó rendszeresen találkozik a felkészítés során, de a versenyek időtartamára elválasztjuk őket. Előtte és utána (márciusban és augusztusban) rendesen nevelnek, költenek. A módszer fő előnyei: az özvegyek a versenyidőszakban nem kotlanak, nem nevelnek, nincs fészekre hajtás, pépezés. A dúcban levő ürülék negyedannyi, jó a dúc levegője. Az özvegyek vízfogyasztása lényegesen kevesebb. (Ez szállításkor és a versenyek alkalmával előnyt jelent.) Az özvegy galamb egész héten át zárt ajtók mögött pihen, összes energiáját az erőgyűjtésre fordítja. Csak napi maximum 2 órás tréningrepülés engedélyezett. Az özvegy galamb több versenyre küldhető. A rövid - és középtávú versenyeken nagyobb a hazatérést motiváló erő.


A postagalambok takarmányozásának különleges szempontjai:

A postagalamb luxusfogyasztó, könnyen elzsírosodhat, ezért adagoltan kell etetnünk. Általában a magkeverékeket csoportos etetés formájában biztosítsuk. Egyedi etetésre csak a kiegészítő takarmányozáskor van szükség. Versenygalambok esetén az energiaellátásra kell törekedni elsősorban. Költő, nevelő, vedlő galambok esetén a fehérjeellátás fontos. A gyors energiamozgósításhoz tökéletes ásványi anyag és vitamin ellátás szükséges. A higiénikus itatásra nagy figyelemmel kell lennünk, az etetéseket azonos időben kell végeznünk. Kedvenc magokat (kendermag,) külön fészeketetőkben etessük. Naponta többször etessünk, ne hagyjunk takarmányt az etetőben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nolut60

Atimu63,2018.12.29 19:20

http://javamex.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tadalafilum-tadalafil-60mg-sin-1
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/religra-sildenafil-citrate-200mg-generique-en-ligne-acheter
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/zovast-20mg-pharmacie-achat-sur-internet-site-fiable-acheter
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/bimat-3mg-buy-safely-where-to-purchase-bimatoprost-cheap
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/buy-super-o-150mg-online-cheapest-super-o-generic-online-pharmacy
http://www.facecool.com/profiles/blogs/order-anastrozole-1-mg-safely-authentic-anastrozole-online
http://socialchangesa.com/blogs/post/47244
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-vigoran-sin-receta-buen-precio
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/buy-cialis-40-mg-safely-can-i-purchase-tadalafil-no-need-rx
http://bricolocal.com/profiles/blogs/lioresal-10mg-donde-puedo-comprar-de-confianza-rep-blica-de-el
http://property.ning.com/profiles/blogs/o-commander-gelpin-sildenafil-citrate-150mg-en-ligne-moins-cher
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/calcium-acetate-667-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-con-un
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/discount-apicalis-10mg-order-online-buy-apicalis-name
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-vilas-tadalafil-20-mg-generique-sur-internet-baisse
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/tadalafil-dapoxetine-20-60-mg-o-en-acheter-vente-libre-du
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-suvvia-120-mg-gen-rico-online-brasil
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/bon-plan-achat-amore-36-tadalafil-10mg-baisse-prix-prix-du
http://answers.codelair.com/22733/viasil-100-mg-como-comprar-com-garantia-pela-net
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/order-fiagra-150mg-on-sale-where-to-order-sildenafil-citrate-no
http://www.facecool.com/profiles/blogs/progra-sildenafil-citrate-150mg-bon-prix-obtenir-du-progra-en
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-tadaflo-bas-prix-ou-trouver-du-tadalafil-en-suisse
http://snopeczek.hekko.pl/229937/commander-metaxalone-livraison-acheter-metaxalone-pharmacie
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/339963
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-taxier-100-mg-sin-receta
http://brooklynne.net/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-viagra-25mg-sin-receta-de
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/sildenafil-et-fluoxetine-100-40-mg-bon-marche-et-site-fiable
http://ggwadvice.com//index.php?qa=52211&qa_1=vilas-bon-marche-internet-quel-site-pour-acheter-tadalafil
http://jaktlumaczyc.pl/69029/comprar-ciavor-generico-receita-republica-federativa-brasil

Xifir32

Tukoz33,2018.12.26 19:55

https://ciencia--de--la--lluvia.tumblr.com https://cursedbuthappy.tumblr.com https://jay-nicay8d.tumblr.com https://portvaillant.tumblr.com https://hissabintrashid.tumblr.com https://rkimzi.tumblr.com https://colineveryday.tumblr.com https://babyggirl98.tumblr.com https://se-como-salirme-de-las-cuerdas.tumblr.com https://unhl.tumblr.com https://thicc-gemini.tumblr.com https://rubyzrainbowz.tumblr.com https://collaredqueen.tumblr.com https://oteu-reino-vem.tumblr.com https://7h01.tumblr.com https://itsdyzo.tumblr.com https://spookoplazm.tumblr.com

Yipad20

Uhuju08,2018.12.25 22:00

https://francais-formidable.tumblr.com
https://laurhy-moon.tumblr.com
https://blanc-perfumes.tumblr.com
https://pandinhah-suicidah.tumblr.com
https://daydreamergirlworld.tumblr.com
https://jackson1146.tumblr.com
https://l-feufollet.tumblr.com
https://marina-diamandis-moved.tumblr.com
https://nao-acorde.tumblr.com
https://eleanor-128.tumblr.com
https://s-w-a-v-e-y.tumblr.com
https://flavoxate-buy-no-prescription.tumblr.com
https://urbanparadise.tumblr.com
https://saudihyper.tumblr.com
https://snowonesix.tumblr.com
https://vivica-k.tumblr.com
https://wltchh.tumblr.com
https://nbcpagewannabe.tumblr.com

Quwaw49

Meyul57,2018.12.23 20:08

http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/buy-re-zoom-40mg-safely-re-zoom-that-you-can-buy-online http://whazzup-u.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ciavor-tadalafil-60mg-gen-rico-de https://ikriate.me/blogs/780/16595/lovex-sildenafil-citrate-comprar-sin-receta-con-mastercard-peru http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/abilify-order-coupon-for-abilify-2018-uk http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/enthusia-buy-where-can-i-order-sildenafil-citrate-no-need http://barbershoppers.org/blogs/post/45277 http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/tadarich-40mg-buy-without-prescription-buy-tadarich-online-no http://www.cavers.club/blogs/post/9284 http://answers.codelair.com/21237/comprar-genérico-dali-entrega-em-48h-on-line-no-brasil http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-ropinirol-sin-receta-y-pagar-con http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-tiova-tiotropium-bromide-0 http://football.ning.com/profiles/blogs/buy-gladium-online-where-to-buy-sildenafil-citrate-online http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/sildrate-130mg-como-puedo-comprar-sin-receta-por-internet http://dmoney.ru/36767/comprar-ciavor-tadalafil-genérico-internet-pre&#231-generico http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-avengra-sildenafil-citrate-pharmacie-france-en http://foodtube.net/profiles/blogs/caprenafil-200mg-buy-where-to-order-sildenafil-citrate-no https://www.mysocialpeople.com/blogs/2139/11271/como-comprar-ciavor-diario-tadalafil-generico-on-line http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-dostinex-cabergoline-ahora http://whazzup-u.com/profiles/blogs/amitriptylina-10mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-ahora-mismo http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-acheter-sanagra-sildenafil-citrate-100mg http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/order-acyclovir-cream-without-prescription-how-to-buy-acyclovir

Mekeb50

Vuxek19,2018.12.16 17:05

http://javamex.ning.com/profiles/blogs/vigra-order-cheap-how-to-order-sildenafil-citrate-free-shipping
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/343728
http://www.facecool.com/profiles/blogs/vardenafil-dapoxetina-comprar-en-una-farmacia-online-certificada
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/dimenhydrinate-order-online-how-to-purchase-dramamine-guaranteed
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=19527&qa_1=prescription-purchase-sildenafil
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/bon-site-achat-ciafil-60-mg-medicament-ciafil-prix-en-pharmacie
http://property.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-viasek-sildenafil-citrate-barato-puerto-rico
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ah-zul-gen-rico-frete-gr-tis-no-brasil
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-taxier-mas-barato-el-salvador
http://www.facecool.com/profiles/blogs/site-commander-viagra-sildenafil-citrate-biogaran-generique
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/o-commander-oximum-130mg-en-ligne-moins-cher-livraison-48h-achat
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-eroxim-sin-receta-con-garantia-dominicana
http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=175785&qa_1=virecta-comprar-uruguay-comprar-sildenafil-citrate-natural
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/zydalis-tadalafil-en-ligne-bon-marche-visa-prix-zydalis-pharmacie
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/edgon-tadalafil-en-ligne-sur-internet-le-tadalafil-generique-est
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/viagra-150mg-puedo-comprar-sin-receta-buen-precio-chile
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/achat-express-lagan-50mg-acheter-du-lagan-rapidement
http://medioteca.com.ar/blogs/post/8472
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/comprar-cianeo-gen-rico-sem-receita-pela-net
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/bimatoprosta-bimatoprost-3-mg-como-comprar-gen-rico-on-line
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=22512&qa_1=theophylline-generique-internet-commander-avoir-ordonnance
https://madbuddy.club/blogs/post/25695
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-vivala-tadalafil-sin-receta-fiable
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-direktan-sildenafil-citrate-130mg-en-l-nea-bolivia
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/order-nayadum-100-mg-can-i-buy-sildenafil-citrate-cheap

Ilohi35

Uzubu22,2018.12.15 23:18

http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-daygra-sildenafil-citrate
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/vigoril-sildenafil-citrate-livraison-rapide-baisse-prix-vigoril
http://answers.codelair.com/23719/farmacia-online-comprar-roxitromicina-receta-fiable-comprar
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/acetazolamida-250-mg-comprar-en-una-farmacia-online-con-entrega-r
http://wu-world.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-generico-adcirca-sin-receta-con
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/tantrix-200-mg-como-posso-comprar-urgente-on-line-rep-blica
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-gen-rico-adcirca-tadalafil-10-mg-entrega-r-pida
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/oxytetracycline-o-commander-oxytetracycline-livraison-24h-france
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/tadityl-tadalafil-40-mg-como-comprar-sin-receta-barato-m-xico
http://opencu.com/profiles/blogs/order-piroxicam-without-prescription-piroxicam-buy-malaysia
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/bisacodilo-5-mg-como-comprar-entrega-r-pida
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/falic-130mg-order-cheap-how-to-buy-sildenafil-citrate-in-trusted
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-luvagra-sildenafil-citrate
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/commander-vrai-wavegra-en-ligne-bon-marche-livraison-discrete
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/comprar-viagra-100-mg-gen-rico-envio-rapido-brasil
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/order-cheap-sildaprep-120-mg-online-buy-sildaprep-sweden
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/achat-en-ligne-vardenafil-20mg-vardenafil-prix-tunisie
https://www.loosemusicent.com/blogs/1113/12648/site-seguro-para-comprar-virineo-sildenafil-citrate-100-mg-gene
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-en-ligne-baisse-prix-commander-site
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/avafil-sildenafil-citrate-130-mg-como-posso-comprar-sem-prescri-o
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/orgodenafil-sildenafil-citrate-comprar-sin-receta-al-mejor-precio
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-celeste-tadalafil-60mg-celeste-vente
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/order-sildrem-25mg-online-sildrem-tablets-to-buy-amp-where-from
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/buy-cheap-libigran-200-mg-cheap-libigran-generic-buy
https://www.loosemusicent.com/blogs/1116/12525/eroxim-sildenafil-citrate-130mg-como-comprar-sin-receta-buen-pr

Ikoje06

Ecota20,2018.12.12 20:54

http://ggwadvice.com//index.php?qa=52814&qa_1=order-viagra-200mg-online-where-sildenafil-citrate-without
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=20689&qa_1=spironolactone-procurer-spironolactone
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/340429
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-adcirca-sem-receita-via
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-acheter-du-naltrexone-50-mg-revia-pas-cher
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/mclafil-10mg-comprar-sin-receta-de-confianza-m-xico-comprar
http://bricolocal.com/profiles/blogs/achat-rapide-maxdosa-50mg-bon-prix-2018-sildenafil-citrate-pas
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sildenafilo-ahora-costa
https://madbuddy.club/blogs/post/11504
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/vigro-50mg-comprar-con-garantia
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-rizact-10-mg-de-confianza-on-line-brasil
http://property.ning.com/profiles/blogs/zeagra-como-comprar-sin-receta-env-o-gratis-paraguay-comprar
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/chloromycetin-chloramphenicol-como-comprar-on-line-brasil

Lijix49

Ugago44,2018.12.10 09:10

https://www.olliesmusic.com/blog/20017/risedronate-35-mg-oР“в„–-en-commander-acheter-risedronate-suisse-sans-ordonnanc/ http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/62/12156/veetab-buy-no-prescription-where-to-order-sildenafil-citrate-n http://gennethub.com/blogs/1365/9352/achat-rapide-vardenafil-moins-cher-mastercard-quel-est-le-prix http://flutes.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-generico-viagra-sildenafil-citrate-150mg http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/buy-low-price-tiotropium-bromide-0-009mg-can-i-buy-tiova-no-need http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/337143 http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/buy-olvion-no-prescription-can-i-order-sildenafil-citrate-no-rx https://lepchat.com/blogs/post/26275 http://clan.hupshup.com/blogs/post/14473 http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-de-red-viagra-200-mg-mais http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/site-acheter-danazol-danocrine-dosage-et-prix http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/achat-rapide-refeel-tadalafil-20mg-prix-refeel-strasbourg http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/manegra-sildenafil-citrate-200-mg-donde-comprar-en-l-nea-costa http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/purchase-longis-60mg-online-how-can-i-purchase-tadalafil-safely http://snopeczek.hekko.pl/229089/tadalafil-comprar-receta-entrega-rapida-comprar-tadalafil http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-itraconazol-sporanox-100-mg-gen-rico http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/site-pour-achat-vigadol-sildenafil-citrate-50-mg-prix-sildenafil http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/como-posso-comprar-adcirca-tadalafil-sem-receita http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/cheap-chlorambucil-2mg-order-online-chlorambucil-order-online http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/buy-discount-vasifil-130-mg-online-where-to-order-sildenafil http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-vidalista-con-mastercard

Iciyu34

Amijo56,2018.12.03 20:32

https://nephelobates.tumblr.com https://sensitive97.tumblr.com https://dreamingofsehun.tumblr.com https://agravio-moral.tumblr.com https://welearnin.tumblr.com https://collaredqueen.tumblr.com https://small-joyss.tumblr.com https://skyyloveexo.tumblr.com https://69shadesss.tumblr.com https://oteu-reino-vem.tumblr.com https://loucolobolupin.tumblr.com

Ufeho43

Piyeh29,2018.12.01 10:17

https://fcymb.tumblr.com https://blanc-perfumes.tumblr.com https://horngryinberlin.tumblr.com https://01-maddy-12.tumblr.com https://ninaskrilova.tumblr.com https://bombayundgin.tumblr.com https://kaio0907.tumblr.com https://cont--nue.tumblr.com https://carmelcoffeecats.tumblr.com https://our-theory-of-gravity.tumblr.com https://fakehappy24.tumblr.com https://ana-pensadora.tumblr.com https://fuckthemajortomyeah.tumblr.com https://order-amantadine-100mg.tumblr.com

Pahaj87

Yanag81,2018.11.30 15:40

https://loucolobolupin.tumblr.com
https://alexandra-brl.tumblr.com
https://siga-osol-contemple-alua.tumblr.com
https://buy-furazolidone-safely.tumblr.com
https://rascheplan.tumblr.com
https://foreshu.tumblr.com
https://dreamingofsehun.tumblr.com
https://smileky.tumblr.com
https://sf778.tumblr.com
https://69shadesss.tumblr.com
https://the-heroic-potato.tumblr.com
https://punishedstrider.tumblr.com
https://bashayer711.tumblr.com
https://oteu-reino-vem.tumblr.com
https://paranoid-subzero-doll.tumblr.com
https://hyuuga-lisboa.tumblr.com
https://cursedbuthappy.tumblr.com
https://oxyt0cln.tumblr.com

проститутки новосибирска

BernardChite,2018.10.24 03:19

[url=http://toconsolidatedebtnow.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi]Шлюхи Новосибирска[/url]
[url=http://zamindar.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]Проститутки Новосибирск[/url]
[url=http://zamindar.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi]Шлюхи Новосибирска[/url]
[url=http://veolia-us.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]Шлюхи Новосибирск[/url]
[url=http://veolia-us.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi]Проститутки Новосибирск[/url]
[url=http://juicers.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]Шлюхи Новосибирска[/url]
[url=http://juicers.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi]Проститутки Новосибирска[/url]
[url=http://bacchanaltimes.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]Шлюхи Новосибирска[/url]
[url=http://bacchanaltimes.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi]Шлюхи Новосибирска[/url]
[url=http://curiouskids.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]Проститутки Новосибирска[/url]

[url=http://thevintagerings.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-nsk.mobi]Проститутки Новосибирска[/url]
[url=http://thevintagerings.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-kzn.mobi]Шлюхи Казань[/url]
[url=http://www.leggingsadvice.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-nsk.mobi]Шлюхи Новосибирска[/url]
[url=http://www.leggingsadvice.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-kzn.mobi]Проститутки Казани[/url]
[url=http://johndickinsonhs.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-nsk.mobi]Шлюхи Новосибирска[/url]
[url=http://johndickinsonhs.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-kzn.mobi]Проститутки Казань[/url]
[url=http://interiorclip.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-nsk.mobi]Шлюхи Новосибирск[/url]
[url=http://interiorclip.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-kzn.mobi]Проститутки Казань[/url]
[url=http://www.pennstatefootball.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-nsk.mobi]Проститутки Новосибирска[/url]
[url=http://www.pennstatefootball.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-kzn.mobi]Шлюхи Казани[/url]

[url=http://put.sexchika.mobi]проститутки новосибирска[/url]
[url=http://put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]проститутки новосибирска[/url]

Проститутки Краснодара

Amuelmunda,2018.10.13 04:14

[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru]Шлюхи в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки Краснодара[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд индивидуалок в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]Дешевые проститутки Краснодара[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/]Интимные знакомства в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-irkutska.ru]Шлюхи Иркутска[/url]
[url=http://prostitutki-perm.ru]Досуг Пермь[/url]
[url=http://girls-kzn.mobi]Проститутки Казань[/url]
[url=http://girls-kzn.mobi/individuals/]Индивидуалки Казань[/url]
[url=http://girls-kzn.mobi/znakomstva/]Секс знакомства Казани[/url]
[url=http://penza-dosug.ru]Проститутки Пензы[/url]
[url=http://girls-ufa.ru]Проститутки Уфы[/url]
[url=http://girls-msk.ru]Шлюхи Москва[/url]
[url=http://dosugspb24.ru]Проститутки Питер[/url]
[url=https://top.girls-nsk.ru]Шлюхи Новосибирск[/url]

fifa 15 скачать торрент pc на русском

garneuVek,2018.03.30 13:36

Вы не правы. Я уверен. Давайте обсудим. Пишите мне в PM.

---
Скромнее нужно быть скачать fifa 15 на андроид полную версию, игры футбол fifa 15 скачать и [url=http://15fifa.ru/]fifd[/url] fifa 15 mod скачать торрент