Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roger Desmet-Matthijs

 

Valere Desmet kétség nélkül az egyik legnagyobb galambász a postagalambsport történetében. Az Arendonk-i Janssen testvérekkel együtt, az egész világra terjesztette a Belga postagalamb hírnevét.

valere_de_smet.jpg

          Valere Desmet és a világhírű „De Oude Klaren '46"

Közvetlen a második világháború után, gyorsan híres lett a Matthys-Desmet megnevezésű dúc.  Ebben az időben, Valere Desmet együtt működött az egyedülálló és nála tartózkodó Jules Matthys-el.  Valere és Jules sógorok voltak:  a jól ismert „Marie", Valere felesége és Jules testvére volt.  Jócskán meg volt a szerepe a Matthys-Desmet sikerekben.

A férje halála után, Marie-t támogatta az igyekvő „postás-fia", Roger.  Így, folytatták a postagalambsportot ezzel a megnevezéssel:  DESMET - MATTHIJS

Érdemes tisztában lenni a fenti történettel, ahhoz hogy megtudhassuk, hogy a vezetékneveket hiába cserélték.  Alapvetően nem változott semmi: a galambok maradtak ahol voltak, az állomány felépítés módszere nem változott.  És a mai napig, a Desmet-Matthijs név is kiválóan szerepel a postagalambsportban.

Most egy kicsit visszatérünk még a Valere Desmet cselekvéseire.  Húsz éven keresztül, ő állt a dobogóra, mint az egyik legnagyobb Belga bajnok.  Mi több, bajnokká tett számos belföldi és külföldi galambászt is.  A Valere általa életre hozott galambtörzsből, még a halála után is sokáig bajnokok lettek.

1945 után, minden jó tenyésztőgalambot igénybe vettek, az állomány további kiépítésére.  Valere Desmet nagyon értett az értékes galambok kiválasztásához.  Behozott mindenféle galambokat, akár kevésbé ismert galambászoktól is, mint pl. Theo Guilbert.  Érdemes említeni még egy pár forrást: Verstraete (Balgerhoeke), Oscar Devriendt (Moere), Hector Desmet (Geraardsbergen) és Roger Vereecke (Deerlijk).  De számtalan más fajtát is hozott be.

Valere 400km-ig edzette a gyors középtávú galambjait, és sokáig azt tanúsították a többi versenyzők, hogy a galambjai fejből tudták az utat haza. 

Amikor gyökeresen megváltoztatta a módszerét, és átállt a hosszú és a maratoni távra, ugyan azok a galambok és az utódjuk első díjakat nyertek megyei és országos hosszú távú versenyeken (630 - 1075 km).  Valere kitenyésztette az „allround" galambot.  A modern galamb, amely első díjat tud nyerni minden távolságon. 

Különösen az ötvenes és a hatvanas évek folyamán, az eredmények soron kívüliek voltak, és a Matthys-Desmet dúc a legjobb allround dúc volt egész Belgiumban. 

Gyorsaság, középtávon vagy hosszú távon, nem számított: Valere galambjai túlminősítettek minden osztályban.

de_schonen_54.jpg

                                       "De Schonen '54"

A világszerte ismert galamboknak egyszerű neveket adott:

"De Schonen" („A Szép"),
"De Blesse" („A Csík"?),
"De Rik" („A Rik"),
"De Genaaiden"(„A Tarka",
"De Sturen" (A morcos"),
"De Goede Zwarten" („A jó fekete"),
"De Kapoen" („A huncut"),
"De Ballon" („A ballon"),
"De Jonge Klaren" („A Fiatal Világos"),
"Het Prinseske" („A Kis Hercegnő").

Érdemes említeni, hogy ezek a galambok mind utódok voltak a "De Oude Klaren '46 "-tól, a Valere Desmet-Matthijs csodálatos törzsgalambjától.

pg040_1_02.jpg  desmetwidloft.jpg

   A pajta fölötti régi Desmet-Matthijs dúc, semmit nem változott.

 

Most, 40 évvel később, legendásak lettek ezek a galambok.  A kivételes minőségüknek köszönhetően, a nemzetközi szakértők még mindig említik őket.  Ilyenkor, gyakran kihasználják a Desmet-Matthijs és a Janssen Testvérek neveit reklámcélokra.

A közvetlen utódok azoknak a törzsgalamboknak, számtalan más galambászt a sikerhez vezették.

valere_desmet__winners.jpg

                       Valere Desmet, körbevéve a győztesekkel

 

Roger Desmet-Matthijs, Nokere

A dúcvezetés változott, de a galambok maradtak.  Ugyan olyan határozottan mind előtte, Roger folytatta az apja munkáját, együttműködve az édesanyával.  A galambok bebizonyították hogy új kezekben, tartani tudták a tenyésztési és versenyzési színvonalat.

desmet_in_het_japans.jpg

Roger Desmet-Matthijs, egy Ázsiai rajongóval

A Desmet-Matthijs dúcban, fix származási vonalak vannak használva. Aki figyelmesen nézi a családfákat, rá fog jönni, hogy különböző törzsgalambok újra és újra szerepelnek. A mostani Desmet-Matthijs-hírnevet még mindig vissza lehet vezetni azokhoz az elfelejthetetlen galambokhoz, amelyeket itt még egyszer említjük:

de "Oude Klaren", de "Oude Blesse", de "Oude Freule-duivin", de "Oude Sproete", de "Oude Sturen", de "Genaaiden", de "Rik", de "Schonen", de "Angoulême-duivin", de "Dikke Blauwe-duivin", de "Draaier", de "Kleinen", de "Jonge Sturen", de "Kapoen", stb...

A Desmet-Matthijs állomány történetét, felépítését és virágzását, vissza tudjuk vezetni a jól megfontolt keresztezésekre, különböző származású galambokkal.

De mindent figyelembe véve, az eredmények tényleges alapja, a kezdetek kezdetén kiválogatott törzsgalamboknál rejlik.  Csak azokból lesz első osztályú galambász, akik ezt a feladatot kitűnően tudják végezni.

Ez a tény, bebiztosítja a megszokott folytatást a Belga postagalamb történetének.  Akár régen, akár ma: kiváló törzsgalambok nélkül nem lesznek kiváló eredmények!

 

 

 

A "KLARE"-ÜGY


 A Janssen galambok mellett szeretnék szólni a "Ponderosa" tenyésztelepen található Desmet-Matthijs törzsről. Tesszük ezt magyar nagymesterünkre is emlékezve, akiről köztudott, hogy a Delbar-Fabry és a Symons-galambok után, mely törzseket mind figyelme körébe vont, s velük nem kis sikerrel versenyzett is, végül a Desmet-Matthijs galambokig jutott el, s halála előtt az volt a meggyőződése, hogy ezek a galambok képviselik azt a típust, amelyre a majdan létrehozandó Anker-törzs is épülhet.

  Az Anker törzs, mint tudjuk, soha nem jött létre, Nagymesterünk korán bekövetkezett halála miatt, mégis érdekesnek látszik e törzzsel az Eijerkamp-galambok kapcsán foglalkoznunk.

  E foglalatosság alkalmat nyújt nekünk arra is, hogy bemutassuk Hans Eijerkamp állomány- illetve törzsépítő tevékenységét. Azt a munkát, amit abból a célból végzett, hogy egy-egy génbankját a lehető legteljesebb mértékben megteremtse.

  A világhírű Desmet-Matthijs származású KLARE, 1946-ban, egy ködös, esős, áprilisi napon ütötte át tojása fedelét, s nevére csak pár hónappal később tett szert, amikor is kiderült, hogy tollazatának színe, dúcbéli társainál valamivel világosabb.

  Valere kezdettől nem sokat törődött vele. Olyan galamb volt, amelyre az ember nemigen figyel fel. A dúc egyik tagja, olyan mint sok másik társa. Nem különleges. Igaz apja Oude Roste, és az anyja a Frulle kitűnő galambok voltak, nemes pedigrével. Ez nem volt tagadható.

  A KLARE azonban hamarosan bebizonyította, hogy "az alma nem esik messze a fájától". Rendkívül keményen kezdett, már évesen a versenyeztetése elején is. Évesen a nokere-i dúc 17-es számú fészekfülkéjéből 14 helyezést repült. 1952-ig helyezéseinek száma meghaladta az 50-et! Ez a tüneményes galamb, összesen 11 alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára. Majd 22 évig élt. Valere Desmet számára 6 éven át gyűjtötte a szebbnél-szebb sikereket, és vagy félmillió frankot "repült neki össze".

  Versenyteljesítményénél csak a tenyészteljesítménye volt nagyobb. A KLARE, az egész Desmet-Matthijs törzs állományalapító galambja lett. Ezt Valere-nek köszönhetjük, aki már kezdettől felfigyelt a KLARE lányaira, s tenyésztésbe állította őket. Így történhetett aztán, hogy a KLARE már életében legendává vált.

  Roger Desmet-Matthijs aki édesapjától 1964-ben vette át az állományt, a következőt mesélte: "Édesapám kitűnő tenyésztő volt. Ehhez különlegesen jó érzéke volt. Neki köszönhető, hogy sikerült ezt a fenomenális törzset felépíteni!"

  Valere a tenyésztés során nagy hangsúlyt fektetett a tojókra. Ezeknek a tojóknak azonban, kitűnő származásúaknak kellett lenniük. Ilyen kiválóságok azonban egyszerre ritkán teremnek egy dúcban. Valere ezért híres dúcokból is behozott galambokat. Így G. Verstraete-tól, Remi Gadeyne-től, Oscar Devriendt-től, Hector Desmet-től is.

  De térjünk vissza a KLARE-hez, vagyis ahhoz a galambhoz, melyhez minden Desmet-Matthijs galamb származása visszavezethető. Unokái a RIK és a GENAAIDE a nokere-i törzs hírnevét messze az országhatáron túlra is elvitték. E két híres galamb apja, a Stier, G. Verstraete-tól származott, és közel 70 díjat nyert. Anyjuk az Oude Zwarte volt. Ez pedig nem más, mint a KLARE lánya.

  De KLARE-tól származtak a Schonen és a Sturen nevű galambok is. A Schonen párban az Angouleme duivennel keltette a Kleine-t, majd a Prinz egyik lányával a Schuwen-t. Ezek mind-mind jobbnál jobb galambok voltak.

  Még az idős Valere-nél (Ő egyébként 1968-ban halt meg) vásárolta Hans Eijerkamp az első Desmet-Matthijs galambokat. Elsőre pontosan 15 darab fiatalt vett. A Kapoen fiait (ez a galamb St. Vincent-ből országos első lett), aztán a Sproete, a Schonen, a Genaaide, a Sturen és a Krommen fiait. De említhetnénk még több galambot is. Majdnem ezzel egy időben vásárolta a kölni Willy Linz-től az Oude Rik-57 nevű galambot, ami aztán egy egész sor kiválóságról gondoskodott a tenyésztelepen.

  De hallgassuk, mit mond erről Roger Desmet-Matthijs: "1974-ben Hans ismét felkeresett, s ekkor 48 db fiatalt vásárolt. Ezek a fiatalok egytől-egyig a legjobb tenyészgalambjaimtól származtak, vagyis a Donkere-től, a Kapoen-tól, a Jonge Schonen-től, a Jules Kabas-tól, a Blesse-től, a Zorró-tól, a Gebroken Slag-tól stb. Amivel Hans Eijerkamp galambanyagban ma rendelkezik, az szinte egészen hihetetlen. Nyugodtan állíthatom, hogy a világon egyedül Ő rendelkezik a teljes Desmet-Matthijs vérvonallal. Tulajdonképpen féltékeny is lehetnék rá emiatt, de miért legyek az? Mindez nem véletlenül történt. Hosszú évek során a legkitűnőbb galambjaink mindegyikétől közvetlen utódokat vásárolt. Így ez nem is történhetett másként."

  De a Ponderosa Greenfield-Stud főnöke nem csak a nokere-i forrásból merítette galambjait. Felkereste a dúc "fióklerakatát", Gust és Jef de Baere dúcait, s innen 1969-től, több mint 50 fiatalt szerzett be. Ezek közvetlen utódai voltak a Plastron-nak, a Valere-nek, a Vechter-nek, a Kertsman-nak, a Piot-nak, a Pursang-nak, a Sproete-nek stb.

  A tiszta Desmet-Matthijs galambok utolsó vásárlására 1979-ben került sor. Ez évből két szenzációs vételt emelünk ki. Az első, amikor Daniel van Ceulebroeck-tól kereken 100 db fiatalt hozott be. Van Ceulebroeck-ról tudnunk kell, hogy megszállott Desmet-Matthijs tenyésztő, és minden távon kitűnő eredményeket ért el. A második vásárlás bennünket magyarokat is érint, mert ezúttal a "hollandus" Magyarországnak fordította kormányrúdját, hogy felkeresse az akkor már nagybeteg Nagymesterünket, Anker Alfonzt. Utazásának célja az volt, hogy megszerezze a mestertől a KLARE-46 utolsó élő fiát, a Klare-63-at. A vásárlásra nem sokkal a Professzor halála előtt került sor. Hans Eijerkamp ugyanis tudta Mesterünkről, hogy a Desmet-Matthijs galambok megszállott híve. Ekkor még egy cserére is sor került, Anker Alfonz elcserélte Hanssal Schone Kleine nevű galambját is. Ennél az üzletnél Hans Eijerkamp, még 3 db galambot vitt el Mesterünktől. 

  E gondolatsor végén emlékezzünk még meg Hans Eijerkamp egyik legfeltűnőbb vásárlásáról, ami 1978-ban történt. Ekkor vásárolta meg Anton Witjes-től, azt a Wondere 888-as kcsh-t, amely két ízben is Hollandia legjobb galambja volt, s amely származására nézve szintén telivér Desmet-Matthijs (Rik x Draaier x Genaaide-vonal). E galamb sorozatban repülte a legnagyobb díjakat, s életében 23 alkalommal végzett az első helyen, egy halom pénzt keresve ezzel gazdájának. 

                                                                

                                                                                                             Írta: Pakuts Károly (1987)
 

 

                                                                                 

LÁTOGATÁS ANKER ALFONZNÁL

 

 A közelmúltban Kaposvárott az Anker család vendégszeretetét élvezhettem. Ottjártamkor személyesen is gratulálhattam (azt hiszem valamennyi magyar galambásztársam nevében) Anker sporttársnak kormánykitüntetéséhez, valószínűleg már széles körben értesülhettek a sporttársak arról, hogy a miniszter elvtárs személyesen adta át Anker Alfonznak az Eötvös Lóránd tudományos díjat, az elmúlt évtizedben a sertéstenyésztés terén végzett kimagasló eredményű munkásságáért.

  A MÉM - szövetségünknek is felettes hatósága - legmagasabb fokú elismerése valamennyiünket örömmel és büszkeséggel tölt el, ezért szaklapunkon keresztül is köszöntjük Anker sporttársat és kívánunk további sok sikert munkájához!

  Galambjait volt időm alaposan megszemlélni. Nem is titkolom, hogy nagy kíváncsisággal tettem ezt, mert érdekelt, hogy egy kiváló genetikus milyen törzsekben és galambokban találja meg a számára kielégítő színvonalat. Nos ezekről akkor bővebben.

 

Desmet-Matthijs törzs:

A törzs ma is a legjobbak között elismert szerte a világon. Anker sporttárs szerint nagy előnye, hogy hazai viszonyok mellett is jól tenyészthetők, a betegségekkel szemben ellenállók. Jók 200-900 km között bármilyen távon. Az egész törzs a KLARE-ra épül, amely 6 szezonban 66 kosárbatevésből 64 esetben ért el helyezést, 19 alkalommal a legelsők között végezve. Ebből a galambból a következő leszármazottak vannak:

 

Klare-63: apja Klare, anyja Grote lánya

Het Slim: apja Klare, anyja Schone lánya

Marie: apja Grote (Klare fia)

Schone Kleine: apja Schone, Klare leghíresebb fia

885-Klare-2: apja Klare-2 nagyszerű versenygalambokat adott

327-Jonge Klare: Klare-2 fiáből és Schone lányából

Blesse: apja a híres Draaier testvére, anyja a szintén nagyhírű Blesse-47-ből való. Blesse anyja Belgium egyik leghíresebb Barcelonát repülő galambja, hat éven keresztül hat alkalommal repülte ezt a távot, minden évben az első 100-ban végezve.

Dominik: anyja a fentebb már említett Klare utód, apja orig. Desmet-Matthijs

Zwarte Ceulebroeck: két eredeti DM galambból, apja a Geloog, amely már öt tojóval lett kipróbálva és mindennel kiválókat adott

Crayonne: eredeti DM, apja Kleine fia

Groote III.: Jules Rijckaerttől van, harmadik generáció a Klare-től. Ez a galamb remek utódokat adott pl. a Mieroogske nevű tojóval. Egyik lányuk Kotteknál első évesen 6300 díjkm-t teljesített.

Valere: G. de Baere-től, a legklasszikusabb Desmet-Matthijs tenyésztőtől, aki többször volt Belgium bajnoka. Az ő két legnagyobb tenyészhímje a Plastron és a Valere. Ez utóbbi a Dikke Blauwe nevű tojóval éveken át nagyszerű utódokat keltett, köztük Belgium 1967. évi bajnokgalambját a Vechter-t is.

Mieroogske: Jules Rijckaert-től. Apja Mieroog, Belgium 1961. évi legjobb elsőévese volt. A legjobb utódokat a Groote III-al hozta.

Plastron-71: G. de Baere legjobb galambjától, versenygalambként fiatalon670 km-ig minden úton 10%-ban helyezve, egyik versenyről nemzeti 32. volt.

Zachten: egy vöröskovácsolt hím a Zachten-ből, mely Plastron-nak egy neves fia G. de Baere dúcában.

 

  Ennyi nagyszerű tenyészgalamb láttán megkértem Anker sporttársat, hogy tájékoztasson tenyésztési alapelvéről is, mivel igen sok rokontenyésztett galambot láttam. Erre a kérdésre a következőkben foglalta össze álláspontját:

 

  1. A Klare-vérű galambok erős és szoros egymás közötti rokontenyésztése azért, hogy az utódokban túlsúlyban kapjam Klare örökletes anyagát. Így olyan utódokat tudok tenyészteni, mint amelyek a Desmet-Matthijs dúcot benépesítették a tenyésztő életében. Mert bár a maiak is nagyszerűek, de azért mégis csak az elődök alapozták meg a mai állományt.

 

  2. Klare rokontenyésztett utódokat csak speciális céllal rokontenyésztem tovább, elsősorban Plastronokkal, de más ideillő törzsekkel is.

 

  Vagyis két rokontenyésztett góc, két csodálatos galambra, majd ezeknek az utódoknak elsősorban keresztezési kombinálása.

 

  3. Speciális gyors hosszú távú törzsekkel való kombinációjuk azért, hogy az országos hosszútávú versenyekre különlegesen állóképes galambokat kapjak.

 

  4. Speciális gyors törzsekből, kombinációkkal még gyorsabb törzsek nyerése. A lényeg azonban, hogy a Klare és a Plastron góc érintetlenül maradjon.

 

Mik a speciálisan keresztezésre tartott galambjai?

 

  A.) Aarden. Van négy telivér Aarden Ko Nipius-tól. Nagyszerű életteli galambok ezek. Hollandiában népszerű és remekül helytálló Aarden galambok nyertek 1975-ben is a hosszútávú versenyeken.

 

  B.) Stichelbaut. Denys Zultében 1974-ben nagyszerű eredményeket ért el ezekkel a galambokkal. De Cattrysse, Van Der Espt, Van Bruaene galambjai is erre épülnek. Nálam a Remi-54-ből van két utód.

 

  C.) Hector Desmet. A tenyésztő 1964-ig, haláláig, talán Bricoux után a legnagyobb galambásznak nevezhető. Azért szereztem be ebből a vérből, mert már Desmet-Matthijs-nál is nagyszerűen kombinálódtak a Klare-vérrel.

 

  D.) Achiel Leus. Belgium legnevesebb rövidtávú versenyzőinek egyike, de másnál 700 km-en is jól szerepelnek galambjai. Három galambot szereztem be tőle. Egyik az igen jól versenyző Krak fia. (Krak 17 versenyt nyert sorozatban!) Ezek a fiatalok ugyan nem szépek, de igen jól örökítenek, főleg Symons és Janssen galambokkal.

 

  E.) Janssen. Örökítő képességét tekintve kétségtelenül a világ legjobb rövid- és középtávú törzsei közé számít. A galambok nagyon gyors utódokat adnak, bármilyen keresztezéssel.

 

  Anker Alfonz régi dúcát lakásváltoztatás miatt megszüntette. Most Kaposvár külső részén lakik. Az 1976. évi versenyekre 40 db galambbal készült. Ennek kb. fele kétéves, a másik fele pedig egyéves.

  Búcsúzásnál nem is köszönhettem volna el stílszerűbben: sok sikert a versenyekhez és a tenyésztéshez! 

 

 

                                                                          Írta: Nagy Béla (1976)

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mipad53

Opiru49,2018.12.08 13:00

http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/virineo-130-mg-como-comprar-mais-barato-pela-internet-brasil
http://sn.ras.ru/index.php/blogs/1108/51420/generique-norethindrone-acetate
http://football.ning.com/profiles/blogs/sur-quel-site-acheter-virecta-sildenafil-citrate-25-mg-virecta
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tadagra-10mg-fiable-reino-de-espa-a
http://property.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-dali-20mg-gen-rico-menor-pre-o-on-line
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-de-red-viagra-200-mg-mais
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-mestinon-60-mg-sin-receta
http://soruanaliz.com/index.php/18933/gedena-order-online-where-to-buy-sildenafil-citrate-safely
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/filfire-order-without-rx-filfire-over-the-counter-can-you-buy
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/order-sildava-without-prescription-where-to-buy-sildenafil
http://property.ning.com/profiles/blogs/enalapril-donde-comprar-en-l-nea-usa
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/comprar-clomipramina-10-mg-en-farmacia-online-guatemala
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=20697&qa_1=methotrexate-comprar-en-farmacia-online-fiable
http://ggwadvice.com//index.php?qa=53613&qa_1=comprar-cianeo-60mg-gen%C3%A9rico-de-forma-segura-pela-internet
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=20660&qa_1=norvasc-pharmacie-amlodipine-marseille
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/tada-diario-60-mg-comprar-gen-rico-e-quanto-custa-brasil
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-rosytona-sildenafil-citrate-sin-receta-por-internet-m
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/losartan-hydrochlorothiazide-12-5mg-buy-online-buying-losartan
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/buy-sildrate-120-mg-on-sale-where-can-i-order-sildenafil-citrate
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/sildenazinn-130-mg-como-comprar-de-forma-segura-chile-sildenazinn
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/achat-express-budesonide-0-1mg-bon-marche-sans-ordonnance-vente
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/vasifil-sildenafil-citrate-130-mg-vrai-au-rabais-acheter-prix
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-losartan-hidroclorotiazida-hyzaar-12-5
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/order-sildrem-25mg-online-sildrem-tablets-to-buy-amp-where-from
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-ciavor-gen-rico-rep-blica-federativa-do
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-o-gen-rico-de-ciavor-diario-60-mg-e-quanto-custa-na
http://football.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-levaquin-500-mg-sin-receta-con
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/risdon-bon-prix-securise-le-vrai-prix-du-risdon

Usixe74

Vopeg70,2018.12.06 14:41

http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/cialis-10mg-comprar-mais-barato-on-line-brasil
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/abilitat-aripiprazole-10mg-comprar-entrega-r-pida-comprar
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/viagra-200mg-bon-marche-securise-prix-viagra-original-en
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/vorst-m-25mg-buy-vorst-m-order-online-cod
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/acheter-vrai-piroxicam-20mg-en-ligne-acheter-piroxicam-10-feldene
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/zydalis-buy-no-rx-can-you-legally-buy-zydalis-online
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ciavor-gen-rico-envio-urgente-on-line
http://amusecandy.com/blogs/post/421088
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/dramamine-puedo-comprar-al-mejor-precio-chile
https://23bestcity.de/blogs/post/60538
http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-longis-tadalafil-60mg-env-o-urgente
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/order-cheap-ciavor-10mg-online-where-can-i-purchase-tadalafil

Ujuwe06

Inure94,2018.12.04 02:45

https://hijo-cama-menta-sien.tumblr.com
https://lordeismydxp.tumblr.com
https://tiodollynh0.tumblr.com
https://fallen-lord-cypher.tumblr.com
https://bashayer711.tumblr.com
https://songghana.tumblr.com
https://meanslappy.tumblr.com
https://fakehappy24.tumblr.com
https://mingau-de-chocolate.tumblr.com
https://blarsonx.tumblr.com
https://oqueelaera.tumblr.com
https://jousestroked.tumblr.com
https://showbadgirl.tumblr.com

Misac16

Liwoc89,2018.12.01 17:41

https://buy-nimodipine-safely.tumblr.com https://hold-on-to-memories.tumblr.com https://thenineteenseventyfuck.tumblr.com https://klance1plance2.tumblr.com https://bjaubello27.tumblr.com https://2310-3110.tumblr.com https://cont--nue.tumblr.com https://banjeeho.tumblr.com https://haleyrecovers.tumblr.com https://amishgoth.tumblr.com https://umameninadeboa.tumblr.com https://7h01.tumblr.com

проститутки новосибирска

BernardChite,2018.10.24 01:33

[url=http://www.ozgold.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi]Шлюхи Новосибирска[/url]
[url=http://johnwellsproductions.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]Проститутки Новосибирск[/url]
[url=http://johnwellsproductions.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi]Проститутки Новосибирска[/url]
[url=http://www.xxxhookup.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]Шлюхи Новосибирск[/url]
[url=http://www.xxxhookup.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi]Проститутки Новосибирск[/url]
[url=http://www.zevc.com.cn/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]Шлюхи Новосибирск[/url]
[url=http://www.zevc.com.cn/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi]Проститутки Новосибирска[/url]
[url=http://fanaticoonlinemenu.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]Проститутки Новосибирска[/url]
[url=http://fanaticoonlinemenu.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi]Шлюхи Новосибирск[/url]
[url=http://drkrp.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]Проститутки Новосибирска[/url]

[url=http://utnecast.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-nsk.mobi]Проститутки Новосибирск[/url]
[url=http://utnecast.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-kzn.mobi]Шлюхи Казани[/url]
[url=http://www.fishingdestin.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-nsk.mobi]Проститутки Новосибирск[/url]
[url=http://www.fishingdestin.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-kzn.mobi]Проститутки Казани[/url]
[url=http://www.coralculture.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-nsk.mobi]Проститутки Новосибирск[/url]
[url=http://www.coralculture.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-kzn.mobi]Проститутки Казань[/url]
[url=http://wecoyote.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-nsk.mobi]Шлюхи Новосибирска[/url]
[url=http://wecoyote.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-kzn.mobi]Шлюхи Казани[/url]
[url=http://www.knightfire.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-nsk.mobi]Шлюхи Новосибирск[/url]
[url=http://www.knightfire.us/__media__/js/netsoltrademark.php?d=fei.girls-kzn.mobi]Шлюхи Казани[/url]

[url=http://put.sexchika.mobi]проститутки новосибирска[/url]
[url=http://put.sexchika.mobi/1000-rubley.html]проститутки новосибирска[/url]

Проститутки Краснодара

Anuelmunda,2018.10.14 01:39

[url=https://top.girls-nsk.ru]Проститутки Новосибирска[/url]
[url=https://www.girls-nsk.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Новосибирска[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru]Проститутки Краснодара[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/]Индивидуалки в Краснодаре[/url]
[url=https://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/]Массажные салоны Краснодара[/url]
[url=https://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/]Выезд индивидуалок в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки в Краснодаре[/url]
[url=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/]Секс знакомства в Краснодаре[/url]
[url=http://prostitutki-irkutska.ru]Шлюхи Иркутска[/url]
[url=http://www.prostitutki-irkutska.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Иркутска[/url]
[url=http://prostitutki-perm.ru]Шлюхи Пермь[/url]
[url=http://www.prostitutki-perm.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Перьми[/url]
[url=http://www.girls-kzn.mobi]Проститутки Казани[/url]
[url=http://fei.girls-kzn.mobi/individuals/]Индивидуалки Казани[/url]
[url=http://girls-kzn.mobi/znakomstva/]Секс знакомства Казань[/url]
[url=https://fei.girls-kzn.mobi/individuals/1000-rubley/]проститутки Казани[/url]
[url=http://penza-dosug.ru]Шлюхи Пенза[/url]
[url=http://www.penza-dosug.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Пензы[/url]
[url=http://girls-ufa.ru]Шлюхи Уфы[/url]
[url=http://www.girls-ufa.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Уфы[/url]
[url=http://girls-msk.ru]Шлюхи Москва[/url]
[url=http://www.girls-msk.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Москвы[/url]
[url=http://dosugspb24.ru]Шлюхи Питер[/url]
[url=http://www.dosugspb24.ru/individuals/1000-rubley/]проститутки Питер[/url]
[url=http://fei.girls-nsk.mobi]проститутки Новосибирска[/url]
[url=http://fei.girls-nsk.mobi/individuals/1000-rubley/]проститутки Новосибирска[/url]
[url=https://ero.girls-nsk.me]проститутки Новосибирска[/url]
[url=https://www.girls-nsk.me/individuals/1000-rubley/]проститутки Новосибирска[/url]