Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


terméketlen tojás

Ha az embriófejlődés el sem indul, akkor annak két fő oka lehet: eleve terméketlen volt a tojás, vagy termékeny volt, de rosszul kezelték vagy szállították. Előbbi a gyakoribb eset, bár kezdő galambászok esetében a második ok is jellemző lehet.
 
Terméketlen tojás
Ha a tojás eleve terméketlen, az embriófejlődés el sem indul. A tojás terméketlen lehet, ha valamelyik – esetleg mindkét – szülő nem képes megfelelő, életképes ivarsejt kialakítására. A hímeknél ez általában az életkor előre haladtával következik be, párhuzamosan a hím nemi hormon, a tesztoszteron csökkenésével. Tojóknál gyakoribb a fertőzéses eredet, amikor valamilyen kórokozó teszi tönkre a petefészket, illetve a benne lévő ivarsejteket, ivarsejt kezdeményeket. Ezekben az esetekben a párzás általában megtörténik, mint ahogy a tojás is felépül, de termékeny ivarsejtek híján nem indul meg benne az embrió fejlődése. Súlyos vitamin vagy nyomelem-hiány is okozhat hasonló problémákat, bár akkor általában már maga a párosodás is zavart szenved.
Idős hímeket megpróbálhatunk mesterséges tesztoszteron adagolással tovább tenyésztésben tartani. A szervezet saját tesztoszteron termelését is megpróbálhatjuk fokozni, erre alkalmas szer például a királydinnye (Tribulus) kivonata. Idős hímekre jó hatású lehet a fokozott nyomelem és vitaminellátás, valamint az, ha a párosodás idején éppen javuló kondícióban vannak. Vagyis, a párosítás előtti hónapban visszafogottan, de teljes értékű takarmányokkal takarmányozzuk őket, és a párosítás előtti napokban megemeljük a fejadagjukat, ezzel a megemelt tápanyagbevitellel élénkítve szervezetüket és párosodási kedvüket.
 
Mechanikai károsodás
Gyakran szokott gond adódni a tenyésztojások hosszabb-rövidebb távolságra való szállítása kapcsán is. Sok galambász a jó szülők megtermékenyült tojásait dajkákhoz viszi vagy szállítja, hogy minél több utódot kapjon tőlük minél gyorsabban. Az ilyen tojások kezelésekor nagyon óvatosan kell eljárnunk. Ha az átrakás vagy a szállítás alatt erősebb rázás, rázkódás éri a tojást, akkor olyan szerkezeti károsodás léphet fel, melynek következménye a tojás pusztulása.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.