Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vissza a természethez: több, mint kedvelt szlogen?

Vissza a természethez: több, mint kedvelt szlogen?

Túlzások nélkül állíthatjuk, hogy egyre nagyobb a kereslet a természetes alapanyagokból készült termékek iránt. Ahogy manapság az antibiotikumokban kételkedünk, a természetes termékek esetében is elindult ez a folyamat, mivel minden tenyésztő optimálisan szeretné a galambjait ellátni. Sok erőfeszítésünkbe kerül, hogy egészséges postagalambokat tenyésszünk, mindig szem előtt tartva, hogy csakis tökéletesen egészséges galambokat küldjünk a versenyekre. Az egészség feltétele annak, hogy topformában legyenek galambjaink, és a versenyeken, valamint a tenyésztésben is sikeresek legyünk.

Hogyan tudjuk a lehető legjobb egészségi állapotot a sikerekhez elérni? Egyrészt nagyon jó gyógyszerek állnak a galambok rendelkezésére. Ezeket akkor kell használni, amikor fertőzés áll fent, mert egyet hangsúlyoznom kell: a hatékony gyógyászati eszközöket nem helyettesítik a természetes készítmények! Ha egy fertőzést, például egy chlamydiás légúti fertőzést kell kezelni, ott nem segít semmilyen természetes készítmény. Ebben az esetben a megfelelő antibiotikumokat kell használni, és ezt a megfelelő hosszúságú időtartamig.

A kezelés sikerességét azonban igenis jól segíthetjük természetes készítményekkel. Így néhány természetes anyag kombinációja: a medvecukor és különféle illóolajok köptetőként hatnak. Egyes illóolajok légúti fertőzésekre hatásos gyógynövényekből például különösen segítik a nyálkahártya véráramlását, ami megnöveli az antibiotikum hatását a légútban. Egy erősebb véráramlás azt eredményezi, hogy a nyálkahártya nagyobb mennyiségben képes az antibiotikumot felvenni. Ezek a gyógynövények tovább erősítik a légutak immunitását.

Az immunrendszer megerősítése az egyik legfőbb feladata az úgynevezett természetes alapanyagú termékeknek. És pontosan ebben látjuk ezen termékek legfontosabb szerepét. Azt, hogy természetes anyagú készítmények, mégis gyógyszernek minősülnek, láthatjuk például a zuzmónál (Unsea Barbata). Ez egy antibiotikumnak minősülő készítmény, melynek hatóanyaga az usninsav, amely antibiotikum, így ez a termék is gyógyszernek minősül. Aki tehát ezt a zuzmó kivonatot alkalmazza galambjainál, hogy több “természetes” anyagot használjon, fel kell tennie magának a kérdést, hogy ezzel valóban közelebb kerül-e a természethez.

A másik különösen érdekes természetes hatóanyagú termék a “Gamba Immun”, amely egy tujából (Thujae occ. herb), vad indigóból (Baptisiae tinct. e rad.) és kasvirágból (Echinaceae angustifolia + Echinaceae purpurea) készült tinktúra keverék. Ez a természetes anyag tehát nem egy antibiotikum. Mégis gyógyszernek minősülő szerként van kezelve, mivel hogy egy, az egészséget minősítő kijelentés is képes a természetes alapanyagú terméket gyógyszernek minősíteni. Ez egy vizes oldat, amit vízzel kell keverni. Ez egy igazi immunrendszer erősítő készítmény a galamboknál és számos tenyésztő esküszik ezen természetes alapanyagú termékek jótékony hatására.

Ennek a tinktúrának az alkalmazása segíti az antibiotikumok hatását, például a szalmonella, vagy más hasmenéses megbetegedésekkel szemben, mivel felgyorsítja a gyógyulási folyamatot, és enyhíti a betegség következményeit, amíg a galamb újra meg nem erősödik, mivel ezekre a betegségekre semmilyen közvetlen ellenszer nem létezik. Különösen jó ez a készítmény a krónikus betegségek leküzdésére, ami gyakran együtt jár az immunrendszer legyengülésével. Az úgynevezett száraz nátha, de mindenekelőtt a herpesz vírusos fertőzések kezelésénél is igen hasznos ez a termék.

A fiatal galambok immunrendszere még nem olyan fejlett, mint az idősebb galamboknál, tehát a fertőzés veszélye jobban fennáll. Ezt a terméket alkalmazzuk azon fiataloknál, amik már maguktól isznak. Csináljunk egy három-négy hetes kúrát, majd egyszer egy hónapban 3-5 napig itassuk még őket ezzel. Azok a tenyésztők, akik így jártak el, lényegesen kevesebb problémáról számoltak be a fiataloknál. Sőt, egy része semmilyen fiatalkori megbetegedést nem észlelt.

A fiatal állatok megbetegedésénél azonban nem támaszkodhatunk mindig egy termékre. Ez különböző intézkedések keveréke kell, hogy legyen, amelyek kölcsönhatása erősíti a fiatalokat, hogy a probléma eltűnjön, vagy enyhébb lefolyása legyen. Ezért az a fontos, hogy a fiatalok a betegségeket gyorsan leküzdjék, és ne szenvedjenek hosszú távú károsodást. Ezeknél a betegségtényezőknél, mint például a fiatal állatok betegségei, nagyon fontos tényező az optimális kezelés.

Hogy ez pontosan mit is jelent, egy későbbi időpontban részletesebben meg lehet írni. Az imént említett tinktúra alkalmazása fontos a nagyobb mennyiségű korokozók fellépése esetén a gyenge immunrendszerű galamboknál. Ugyanez az eset a versenyzési szezonban vagy kiállításokon. Egy három-négy hetes napi kúra a kezdeti repülések megkezdése előtt segíti felvenni a harcot az új kórokozókkal szemben. Az idősebb galambok esetleges teljesítmény-visszaesésénél, ami legtöbbször az ötödiktől a kilencedik hétig fordul elő, a tinktúra más egyéb segítő intézkedések mellett egy két hétig alkalmazható.

Láthatjuk, hogy a természet nagyon jó, és hatásos készítményeket szolgáltat. Ezek gyakorta megkönnyítik a galambok gyors regenerálódását. Ezt a tényezőt kellene minden tenyésztőnek figyelembe vennie. Mert a lényeg alapvetően az a legjobb egészség elérése érdekében, hogy a galamboknak erős legyen az immunrendszerük, és a fertőzések estében jó legyen az ellenálló-képességük. Egy még összetettebb immunerősítő a postagalamboknál az úgynevezett Bios Four B4 PSB-Komplex.

Ebben ez esetben egy teljesen természetes termékről beszélünk. Pontosabban ezek azon kromoszómák építőelemei, amelyek minden sejtosztódásnál, mint például az izomzat felépítésénél, vérképzésnél, vagy az immunrendszerhez nagy számban szükségesek. Ennek alkalmazásával annyira megnövekszik a hatás a galamb szervezetének a legkisebb építőelemeiben, hogy a sejtosztódás minden szakaszban optimálisan fog lezajlani. Számos tanulmányban jelentős eredményeket tudtak felmutatni a hatékonyságban. Ezek a készítmények újabban vízben oldható formában is megjelentek, így minden fajta ellátási programba beépíthetőek.

Az immunrendszer megerősítése a versenyeztetési időszak alatt arról kell, hogy szóljon, hogy a lehető legkisebb legyen fertőzés lehetősége. Természetesen ez azért fontos, mivel minden amit a galamb elfogyaszt, betegséget okozhat. Mi is ismerjük azt a tompa érzést, amikor egy nátha előtt állunk. Ezért minden tenyésztőnek csak ajánlani lehet, hogy a versenyeztetési időszak alatt, amikor a galambjai más galambokkal is érintkeznek, optimális higiéniás kezelést végezzen.